Ucuz etler yola çıktı

Güncelleme Tarihi:

Ucuz etler yola çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2010 11:45

Et ve Balık Kurumu’nun ithal edeceği etlerin hangi ülkeden getirileceği belli oldu. Etler Almanya'dan Türkiye'ye getirilmek üzere en kısa zamanda yola çıkıyor.

Haberin Devamı

Yükselen et fiyatlarını durdurmak için alınan ithalat kararı bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu, Et ve Balık Kurumu’na (EBK) yıl sonuna kadar kullanılmak üzere toplam 23 bin 500 tonluk ithalat yetkisi verdi. Peki ama 1 milyon 200 bin ton et tüketilen bir piyasada 23 bin 500 tonluk ithalatla fiyatlar düşer mi?

Aysel ALP yazıyor
hurriyet.com.tr

Bugün yürürlüğe giren kararla  Et ve Balık Kurumu’na 7 bin 500 ton sığır eti, 16 bin ton da diğerleri olmak üzere toplam 23 bin 500 ton et ithalatı yetkisi verildi. Et ve Balık Kurumu’nun gerek duyması halinde Macaristan, Estonya, Letonya ve Litvanya’dan ithalat yapacağı belirtildi.

Ankara Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, bu miktarın fiyatların regüle edilmesi açısından yeterli olduğunu söyledi. Tarım Bakanı Mehdi Eker başkanlığında piyasa oyuncularının katılımıyla bir toplantı yaptıklarını belirten Yavuz, ithalat miktarının da bu toplantıda belirlendiğini ifade etti.

Haberin Devamı

TSK’nin ihtiyacı kadar!

Yavuz, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yıllık 20 bin ton et tükettiğini ve bunu da iki yıldır Et ve Balık Kurumu’ndan aldığını anımsattı. İthal edilecek miktarın bu ihtiyacı karşılar miktarda olduğuna dikkat çekerken, “İşte EBK bu ihtiyacı tek elden getirsin” dedi.

Et ve Balık Kurumu’nun piyasada ‘oyuncu’ olmaması gerektiğine dikkat çeken Yavuz, “Düzenleyici ve denetleyici olması lazım. Karkas etin kilogram fiyatının 15 lira civarında olması gerekiyor. Demek ki EBK, eşik fiyat belirleyecek. 15 liranın altına düşürmeyerek üreticiyi; 16 liranın üzerine çıkarmayarak da tüketiciyi koruyacak. Aksi takdirde ithalat yaparak piyasayı düzenleyecek. Böylece tüketici ortalama 20 liradan et yemiş olacak” dedi.

Canlı hayvan gelmesin!

Başkan Yavuz, ithalatın canlı hayvan olarak değil, et olarak yapılması gerektiğini belirterek, canlı hayvanın ‘hastalık’ getirme riskine dikkat çekti.

İmam da gider!

İslami usullere göre kesim yaptırmanın zor olmadığını ifade eden Yavuz, “Hem veterineriniz hem de imamınız gider oraya. Onların masrafını da ihaleyi kazanan firmaya yüklersiniz. 23 bin ton et 2 ay içinde İslami usullere uygun olarak kestirilip Türkiye’ye getirilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Almanya’dan 7 liraya

Yavuz, “Dün Almanya’dan bir firmadan fiyat aldım. Taze birinci sınıf tosunu 2.9 euroya İstanbul’a yıkma taahhüdü verdi. Yani kilosu 7 liradan. Oysa aynı etin bizdeki fiyatı daha yeni 15 liraya düştü, oysa 17-18 liraydı ”

Yavuz, bu milli gelir rakamıyla kimseye 30 liradan et yedirmenin mümkün olmayacağını belirterek, orta ve uzun vadeli önlemler de alınması gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!