Ucuz çakmaklar kibritçi Malazlar'ı kasacı yaptı

Güncelleme Tarihi:

Ucuz çakmaklar kibritçi Malazları kasacı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Otuz yıldır kibrit üretimi yapan Malazlar, sektör değiştiriyor. Zamanla kibritin yerini çakmakların alması Malazlar'ı başka sektörlere de el atmaya yöneltti. Malazlar'ın yeni girdiği sektörde hammadde olarak artık ağaç yerine metal kullanılıyor. Malaz Ailesi yaklaşık dört aydır elektronik şifreli çelik kasa üretiyor.

Teknik Kasa adıyla 60 milyar liralık sermayeyle geçtiğimiz mart ayında üretime başlayan Malazlar, kasa fabrikasını kibrit fabrikalarının büyük deposuna kurdu. Bugün sadece üç model üreten Teknik Kasa, tam alarmlı, motorlu, ısıya ve delmeye dayanıklı yeni modelleri ile yıl sonuna kadar ürün çeşidini 20'ye çıkartacak.

Fabrikada şu anda toplam 30 kişi istihdam ediliyor. Kısa bir süre sonra perakende satışa da başlayacak olan firma, bugün yaklaşık 30 bayi ile çalışıyor. Firmanın müşteri portföyünün çoğunluğunu oteller oluşturuyor. Ağırlıklı olarak yurt dışına satış yapan Teknik Kasa'nın en büyük müşterisi ise Almanya. Hollanda, Fransa ve İtalya'daki firmalarla da ihracat bağlantıları kuran şirketin tüm kasaları Alman VDMA 24992 Standartı'na uygun üretiliyor.

4.5 MİLYON DOLAR

Teknik Kasa Genel Müdürü Ömer Malaz, ihracat ağırlıklı çalışacaklarını ve yıl sonuna kadar 2 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerini belirtti. İhracat ile beraber yıl sonu ciro hedeflerini ise 4.5 milyon dolar olacağını söyleyen Malaz, ‘‘1998'den itibaren tam kapasite çalışacağımızı tahmin ediyoruz. Türkiye genelindeki bayii sayımızı franchise sistemi ile 1.5 yıl içerisinde 200'e çıkartacağız. Ama bunun için öncelikle servis ağımızı geliştirmeliyiz. Kapasitemiz 40 bin adetin üzerine çıktığında da yeni bir fabrika kuracağız’’ dedi.

İKİNCİ NESİL

Malazlar'ın sektör değişimine hız veren nedenlerin başında ikinci neslin yönetime girmesi geliyor. Firmada köklü değişiklikler başlatan Malaz Ailesi, yaklaşık 10 yıl önce kaynaklarının büyük bölümünü Kartonsan'a aktararak bu firmanın yüzde 21.5'lik hissesi ile en büyük ortağı oldular. Malazlar'ın iki patronu Hayri ve Ahmet Malaz kardeşler tüm yönetimi oğulları Ömer, Murat ve Ali Malaz'a bıraktı. Bugün Murat Malaz Kartonsan'ın yönetimi ile ilgilenirken, Ömer ve Ali Malaz da Malazlar Kibrit'in yönetimi ile beraber Teknik Kasa'nın kuruluşu ve idaresinden sorumlular.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!