"Uçurumun kenarına geldik"

Güncelleme Tarihi:

Uçurumun kenarına geldik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2000 00:00

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Okan Oğuz, ''7 milyar dolarlık bir çıkışla uçurumun kenarına gelen Türkiye, eğer uçurumdan aşağı yuvarlanmadıysa bunun sebebinin ihracat ve ihracatçıda olduğu unutulmamalıdır'' dedi.
Haberin Devamı

TİM Başkanı Okan Oğuz, ihracatçı birliklerinin başkanlarının katılımıyla basına kapalı olarak gerçekleştirilen 2.5 saate yakın süren toplantının ardından yaptığı açıklamada, bu toplantının gününün daha önce planlandığını ancak yaşanılan kriz ve ortamın nazik olması nedeniyle bugüne ertelendiğini söyledi.

Oğuz, bugün yaşanan krizin en önemli nedenlerinden birisinin cari açığın alarm veren düzeye gelmiş olmasından kaynaklandığını, bu durumun da ihracatın ve ihracatçının sıkıntılarının yansımasının bir sonucu olduğunu söyledi.

Bugünkü toplantıda krizin sonuçlarını ve etkilerini değerlendirdiklerini, hükümet ile yürütülen temasları paylaştıklarını anlatan Oğuz, ayrıca önümüzdeki dönemde yapılması gerekenlerin ele alındığını kaydetti.

Okan Oğuz, 2000 yılı ihracat hedeflerine ulaşmanın zor olduğunu, 2001 yılı hedeflerine ulaşmanın da bugünkü koşullarda mümkün olmadığını savundu.

Uygulanan istikrar programının yumuşak karnının cari denge olduğunu belirten Oğuz, bunun ihracatın ihmal edilemeyeceği gerçeğinin akıldan çıkartılmaması gereğini ifade ettiğini, ancak programın sigortası durumundaki ihracatı cazip kılan etkenlerin bulunmadığını bildirdi.

Hükümete uyarı

Ülkede yaşanan olağanüstü koşulların sadece mali sektörle, ihracatla sınırlı olmadığına işaret eden Oğuz şöyle devam etti:

''Eğer ihracat üretim istihdam ile ilgili destekler sağlanmaz ise biz bir yıl sonra bugünkü noktaya tekrar gelebiliriz. İhracatçı devleten böyle bir durumda ulufe beklemiyor. Madem ki benim gelirim olan döviz artışını sınırlıyorsun, enflasyon oranında kurların artmasına izin vermiyorsun, böylelikle öz sermayenin erimesine yol açıyorsun o halde bu zararı telafi edecek alternatif araçları devreye sokmak gerekir.''

Gerekçesi ne olursa olsun belirli bir dönem için dahi olsa ihracatın ve döviz kazandırıcı faaliyetlerin gözardı edilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Oğuz, ''Aksi halde böyle bir kıyamet provasını dahi yaşamayı arar hale gelebiliriz'' diye konuştu.

Türkiye'nin yapısal reformlar ile birlikte ihracatını desteklemekten sakındığı takdirde başladıkları yere belki de daha geriye dönebilecekleri uyarısında bulunan Okan Oğuz, şöyle dedi:

''Buna ne ihracatçının nefesi yeter ne de ülkenin. Bir gerçeğin altını çizmekte yarar var, 7 milyar dolarlık bir çıkışla uçurumun kenarına gelen Türkiye eğer uçurumdan aşağı yuvarlanmadıysa bunun sebebinin ihracat ve ihracatçı olduğu unutulmamalıdır.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!