Üçüncü çeyrek büyüme rakamı sevindirdi

Güncelleme Tarihi:

Üçüncü çeyrek büyüme rakamı sevindirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2017 15:35

TÜRKİYE ekonomisi , bu yılın temmuz, ağustos, eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrekte ekonomi yüzde 11.1 büyüdü. Beklentiler yüzde 10 seviyesindeydi. Türkiye, bu performansıyla tüm dünya ülkelerini geride bırakarak üçüncü çeyrekte en hızlı büyüyen ekonomi oldu.

Haberin Devamı

Geçen yıl üçüncü çeyrekte darbe girişiminin etkisiyle ekonomide yüzde 0.8'lik küçülmenin yarattığı baz etkisi de bu rakamda etkili oldu. Büyümeye en büyük katkı vatandaşın tüketimi ile yeni yatırımlardan geldi. Sanayi üretimindeki artış da büyümeyi güçlendirdi.

Üçüncü çeyrek büyüme verisine ilişkin, hükümetin yanı sıra iş dünyası da olumlu karşıladı. 

Çift haneli büyümenin yankıları - TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: - "Türk müteşebbisinin, karşısına çıkarılan her olumsuzluğa, dışarıdan gelen ekonomik ve siyasal engellere rağmen neler yapabileceğini, Türkiye'nin ne kadar dinamik ve üretken olduğunu dünyaya bir kez daha ispatladık"

KARŞIMIZA ÇIKAN HER OLUMSUZLUĞA RAĞMEN...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türk müteşebbisinin, karşısına çıkarılan her olumsuzluğa, dışarıdan gelen ekonomik ve siyasal engellere rağmen neler yapabileceğini, Türkiye'nin ne kadar dinamik ve üretken olduğunu dünyaya bir kez daha ispatladık." ifadesini kullandı.

 

Haberin Devamı

Hisarcıklıoğlu, yazılı açıklamasında, bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini değerlendirdi.
Türkiye'nin, üçüncü çeyrekteki ve 9 aylık büyüme oranlarıyla dünyada gıptayla bakılan, pozitif ayrışan ve yıldızı parlayan bir ülke haline geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:  "Türk müteşebbisinin, karşısına çıkarılan her olumsuzluğa, dışarıdan gelen ekonomik ve siyasal engellere rağmen neler yapabileceğini, Türkiye'nin ne kadar dinamik ve üretken olduğunu dünyaya bir kez daha ispatladık. Tüccarımız, sanayicimiz, üreticimiz olumsuz tezviratlara kulağını tıkadı, ileriye bakarak yeni bir başarı hikayesi yazdı." 

2018 İÇİN DE UMUT OLDU 

DEİK Başkanı Nail Olpak: 2017 yılının sonlarına yaklaştığımız bugünlerde, son 6 yılın en büyük çeyrek büyümesine karşılık gelen 3. çeyrek büyüme oranımız bizleri umutla 2018’e hazırlamakta. IMF ve Dünya Bankası, Türkiye’nin 2017’de küresel arenada ekonomik büyümesine ilişkin beklentilerini 3.kez yükseltirken, 2017 yılındaki güçlü tempomuzun arkasında, küresel ticaretin olumlu etkilerini de gördüğümüzün altını çizmek gerekir. Türkiye 3. çeyrek büyümesi ile Hindistan ve Çin gibi en hızlı büyüyen ekonomileri geride bıraktı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin 3. çeyrek büyüme rakamlarında inşaat sektöründeki ivme ve hizmetler sektörünün katkısı yüksek oldu. Ekonomimizin yüksek gelirli statüye ulaşma yolunda en büyük ihtiyacı olan yapısal reformlarla birlikte, özellikle orta gelir tuzağını aşma amacına yönelik olarak, bir yandan eğitim reformlarının bir yandan da AR-GE proje ve desteklerinin, 2018 yılında ivme kazanacağını ümit ediyor ve ilgili gelişmeleri heyecanla bekliyoruz.

BEKLENTİLERİN DE ÖTESİNDE OLUMLU…

Özyeğin Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölüm Başkanı Üyesi Prof. Dr. Ümit Özlale: Hesaplama yöntemindeki kafa karışıklıklarını bir kenara bırakırsak, üçüncü çeyrek tam bir başarı hikayesi. Türkiye, G-20 ve gelişmekte olan ülkeler arasında en hızlı büyüyen ekonomi oldu. Benim en fazla dikkatimi çeken alt kalem ise makine ve teçhizat yatırımları…

Haberin Devamı

Geçtiğimiz dönemlerde hızlı büyüsek de sürdürülebilir büyüme açısından büyük önem taşıyan bu veride herhangi bir olumlu tablo yoktu. Yeni açıklanan verilerde ise makine ve teçhizat yatırımlarında yaklaşık bir yıl süren gerilemenin ardından yüzde 15’in üstünde görülen güçlü artış çok olumlu. Bu artışta Kredi Garanti Fonu, teşvikler ve baz etkisinin yanı sıra güçlü talebin iş dünyasında yatırımları artırma yönünde bir kararı tetiklediğini de düşünebiliriz. Yılın ilk yarısında büyümeye katkısı sınırlı kalan tüketimin özellikle dayanıklı mal kaleminde güçlenmesi bunun işaretlerinden biri. Büyümenin son çeyrekte de biraz hız kesmesine rağmen güçlü bir şekilde devam edeceğini düşünürsek, 2017 yılını yüzde 6,5’in üstünde bir büyüme ile kapatabiliriz.

Haberin Devamı

ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYACAĞIZ
Yıldızlar Yatırım Holding İcra Kurulu Başkanı Hakkı Yıldız: Son dönemde ülkemizde ve yakın coğrafyamızda yaşanan tüm olağanüstü gelişmelere rağmen, yılın üçüncü çeyreğinde yakalanan yüzde 11,1’lik büyüme rakamı, Türkiye ekonomisinin ne kadar dayanıklı ve güçlü olduğunun en önemli göstergesi. Türk sanayisinin dünyada hak ettiği yere gelebilmesi için var gücüyle çalışan bir holding olarak, Türkiye ekonomisine olan inancımızla, yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürecek, daha nice rekorlar için elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz.

GELECEĞE UMUTLU BAKMAMAMIZ İÇİN BİR SEBEP YOK
Mega Metal Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Ali Turgut:  Türkiye ekonomisinin son 15 yılda sergilediği olağanüstü büyüme performansı, bugün açıklanan üçüncü çeyrek rakamıyla perçinlenmiş oldu. Bu rakam şunu gösterdi ki; bizim geleceğe umutlu bakmamamız için hiçbir sebep yok. Biz de yatırımlarımızı bu vizyonla şekillendiriyor, yurt içinde ve yurt dışında çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.

BAKMADAN GEÇME!