Ücret bastırdı, enflasyon direniyor, olumsuz habere ’duyarlı’ duruyoruz

Güncelleme Tarihi:

Ücret bastırdı, enflasyon direniyor, olumsuz habere ’duyarlı’ duruyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2007 00:00

Merkez Bankası tarafından, 2006’da ’enflasyon hedefindeki sapma nedenleriyle’ ilgili hükümete gönderilen mektupta, "önümüzdeki dönemde, para politikasının olumsuz haberlere karşı daha duyarlı olacağı bir duruş sergileneceği" vurgulandı.

Mektupta, "bu yaklaşım, orta vadeli enflasyon hedefimize ulaşma konusundaki kararlılığımızın bir göstergesi olarak algılanmalı" denildi. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile Başkan Yardımcısı Erdem Başçı imzalarını taşıyan, Merkez Bankası Kanununun 42. maddesi gereğince ’enflasyon hedefindeki sapma nedenlerini’ anlatan ’açık mektup’, Devlet Bakanı Ali Babacan ile IMF’ye gönderildi. Açıklanan mektupta, 2006 yılı içinde ortaya çıkan arz yönlü şoklar ve döviz kuru hareketlerinin birikimli etkileri enflasyonu yüksek düzeylerde tutmasına rağmen, Merkez Bankasının aldığı politika tedbirlerinin, enflasyon ve enflasyon beklentilerini kontrol etme konusunda etkili olduğu belirtildi.

YÜKSELDİ, DÜŞTÜ: Enflasyonun Temmuz ayında yüzde 11.69 düzeylerine çıktıktan sonra, tekrar iniş eğilimine girerek tek haneli rakamlara düştüğü kaydedilen mektupta, şöyle denildi: "Ancak gelinen seviyelerin, yüzde 4 olan orta vadeli hedefin halen belirgin olarak üzerinde olması ve enflasyon görünümüne ilişkin belirsizliklerin sürmesi nedeniyle, para politikasının sıkı duruşunun devam etmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda, önümüzdeki dönemde para politikasının olumsuz haberlere karşı daha duyarlı olacağı bir duruş sergilenecektir. Bu yaklaşım, orta vadeli enflasyon hedefimize ulaşma konusundaki kararlılığımızın bir göstergesi olarak algılanmalı. Basiretli bir para politikasının, fiyat istikrarına ulaşmak için gerek şart olduğu ancak yeter şart olmadığı belirtilmeli. Yüksek faiz dışı bütçe fazlası, son yıllarda enflasyonla mücadele konusunda elde edilen kazanımlarda önemli bir rol oynamıştır."

REFORMLAR KRİTİK: Mektupta, bu kazanımların korunması ve daha da ileri götürülmesi için, Avrupa Birliği’ne uyum ve yakınsama sürecinin devamlılığı ve mali disiplinin kalitesini artıracak olan yapısal reformların kesintiye uğramadan sürdürülmesinin kritik önem taşıdığı da vurgulandı.

’Olumsuz haber’ ile Dink suikastı mı kastediliyor

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyon hedefinin tutmaması nedeniyle, hükümete yazdığı üçüncü "Açık mektup"ta, üstü kapalı olarak Hrant Dink suikastıyla ilgili politika hassasiyetlerini dile getirdi. Başkan Durmuş Yılmaz ile Başkan Yardımcısı Erdem Başçı’nın imzalarını taşıyan 11 sayfalık mektup, dün bankanın web sitesinde yayımlandı. "Açık mektup"ta, önümüzdeki dönemde para politikasının, olumsuz haberlere karşı daha duyarlı olacağı vurgulandı. Bu ifade ile "dışsal bir şok" olarak nitelenen Hrant Dink suikastının dolaylı olumsuz etkisi sayılabilecek "güven yitimi"nin kastedildiği belirtiliyor.

Enflasyon düşüşü baharda belirginleşir

MEKTUP uyarınca TCMB’nin mevcut tahminleri, 2007’de hizmet fiyat artışlarının yıllık enflasyonda 2.5 puanın biraz üzerinde bir etki oluşturabileceğine işaret ediyor. Hizmet sektöründe geçmişe yönelik fiyatlama davranışının yaygınlığı ve bu sektörde verimlilik artışlarının göreli olarak düşük olması, hizmet fiyat enflasyonunun düşüş yönünde oldukça dirençli bir seyir göstermesine neden olmakta. Mektupta, son dönemdeki asgari ücret ayarlamaları ile kamu çalışanlarına ve emeklilerine yapılan ücret artışlarının, hizmet enflasyonu ve dolayısıyla genel enflasyon üzerindeki baskıyı artırdığına da işaret edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!