‘Uçan Süpürge’ye Sabancı desteği

Güncelleme Tarihi:

‘Uçan Süpürge’ye Sabancı desteği
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2012 00:00

Uçan Süpürge Derneği, Güler Sabancı’nın girişimleriyle, tüm dünyada çocuk gelin konusunda çalışan ‘Girls Not Brides’ inisiyatifinde yer alacak. Güler Sabancı, “Verdiğimiz destek kartopu gibi büyüyor. Desteklediğimiz STK’lar, yurtdışından da destek almaya başladı” dedi.

Haberin Devamı

SABANCI Vakfı’nın 4 yıldır sivil toplum kuruluşlarına (STK) verdiği hibe destek programından yararlanan Uçan Süpürge Derneği, uluslararası platforma açılıyor. Dernek önümüzdeki günlerde çocuk gelinlerin önlenmesi alanında yürüttüğü faaliyetlerde elde ettiği deneyimi başta Afganistan, Pakistan, Nijerya ve Bangladeş olmak üzere farklı ülkeler ile paylaşacak. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın girişimleriyle, tüm dünyada çocuk gelinlerin önlenmesi amacıyla kurulan ABD merkezli ‘Girls Not Brides’ (Kızlar gelin değildir) inisiyatifine katılan Uçan Süpürge Derneği, 2013’de oluşumun dünya zirvesine İstanbul’da evsahipliği yapacak. Sabancı Vakfı’nın yürüttüğü hibe programında STK’lara verilen maddi desteğin yanı sıra proje yönetimi konusunda yaptıkları ‘know how’ paylaşımının da önemine dikkat çeken Güler Sabancı şunları kaydetti: “Bizden destek alan STK’lar edindikleri proje yazma ve yönetme deneyimi ile daha sonra Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) gibi uluslararası kuruluşların hibe programlarına başvurup, destek alıyorlar. Yerel olarak başlayan çalışmalar uluslarası boyuta ulaşıyor. Verdiğimiz destek kartopu gibi büyüyor, STK’larımızın yolları açılıyor. Mesele bataklıkta bir çiçek değil, bataklığı kurutma meselesi. Bu ancak işbirliği ile oluyor.”

Haberin Devamı

Dünyadaki çocuk gelinler

Dünyanın her yerinde çocuk gelin sorunu olduğuna dikkat çeken Güler Sabancı, şöyle konuştu: “Bu sorun sadece Türkiye’nin sorunu değil, Meksika’dan, ABD’ye, Afganistan’dan Türkiye’ye kadar her ülkede, maalesef çocuk gelinler var. Dolayısıyla çeşitli ülkelerde bu konuyla mücadele konusunda başarılı olmuş örneklerin paylaşılması çok önemli. Sosyal içerikli çalışmalarda doğru-yanlış diye keskin bir durum yok. Deneme yanılma yöntemiyle gelişme kaydetmek önemli. Bu alanlardaki paylaşımlar daha az zaman ve kaynak harcamak demek. Ucan Süpürge bu ‘Girls Not Brides’ içinde hem kendi deneyimlerini anlatacak hem de en iyi uygulamaları dinleyecek.”

Haberin Devamı

Sabancı Vakfı’nın hibe programları yürüttüğünü kaydeden Güler Sabancı, şunları anlattı: “Yaptığımız iş aslında sosyal yatırım. O nedenle proje portföyümüzde denge kurmaya özen gösteriyoruz. Kadın, genç ve engellilere odaklanıyoruz. Bu güne kadar 5.6 milyon liralık hibe verdik. Bu yıl destek verilen 8 projeyle birlikte 71 ilde 28 proje gerçekleştirdik. 60 bin insanın hayatına dokunduk.”

STK’lara 5.6 milyon lira hibe


UÇAN Süpürge Derneği, Güler Sabancı’nın girişimleriyle, tüm dünyada çocuk gelin konusunda çalışan ‘Girls Not Brides’ inisiyatifinde yer alacak. Güler Sabancı, “Verdiğimiz destek kartopu gibi büyüyor. Desteklediğimiz STK’lar, yurtdışından da destek almaya başladı” dedi.

Haberin Devamı

STK’lara hibe veren tek ulusal vakıf


SABANCI Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, şu bilgileri verdi: “Uluslararası alanda birçok vakıf daha küçük STK’lara proje bazında hibe veriyor. Türkiye’de Sabancı Vakfı bu şekilde hibe veren tek ulusal vakıf. Bolu Sosyal Yatırım Vakfı da hibe programına başladı. Örneklerin çoğalması önemli.”
Güler Sabancı, kürtaja yasak getirilmesi konusunda şu görüşü dile getirdi: “Dünyada bunun bir çok örneği var. Kürtaja yasak getirmek gibi yasaklar sonunda her zaman daha fazla kadının ölmesine neden oluyor.”


8 STK’ya 1.2  milyon lira


SABANCI Vakfı’nın hibe için seçtiği 8 STK ve projeleri şöyle:
KEG-Kırsal Kesimdeki Kadınların Güçlendirilmesi
S.S. Kabiga-Kadın ve Çocuk Merkezi
AÇEV-Van Aile Danışma Merkezi
Muş Kadın Derneği-Erken Evlilik Kader Olmasın
Uçan Süpürge-Çocuk Gelinler 2
K. Demirel Sevgi Eğitim Uygulama Okulu-Ereğli Down Cafe ve Özel Gençler Sanat Evi
Engelli Kadın Derneği-Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları
TGV-Genç Bank.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!