Üç önemli yatırım gün sayıyor

Güncelleme Tarihi:

Üç önemli yatırım gün sayıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türkiye açısından büyük önem taşıyan üç büyük yatırımda son viraja girildi. Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Akkuyu Nükleer Santrali ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin modernizasyonuna büyük katkı sağlayacak 250 adet modern tank üretim projeleri, ay sonuna kadar somut adımlara sahne olacak.

Geçen ay yapılan liderler zirvesinde de ele alınan Akkuyu Nükleer Santrali için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın üç firma grubuna verdiği opsiyon bu ay sona eriyor. Böylece Türkiye, nükleer teknoloji konusundaki firma seçimini 1 Şubat'a kadar sonuçlandırarak, nükleer teknolojiye geçişte ilk adımını atmış olacak. Aksi bir gelişmenin olması halinde, Akkuyu için bugüne kadar üç kez açılan uluslararası ihale ya iptal edilecek veya firmalardan yeni bir opsiyon talebinde bulunulacak. Toplam 4.5 milyar dolarlık dış kredilerle finanse edilmesi öngörülen Akkuyu Santrali için "anahtar teslimi" yapım teklifi veren ABD, Kanada, Japon, İngiltere, Almanya ve Fransa firmalarının yer aldığı üç konsorsiyumdan biri seçilecek. Yılda 10 milyar kwh enerji üretecek santralin en geç 7 yıl içinde hizmete alınması öngörülüyor.

Yine Türkiye'nin uluslararası alandaki tezi olarak kabul gören ve AGİT'te üç ülke arasında imzalanan Bakü-Tiflis-Ceyhan'a işlerlik kazandıracak nihai görüşmelerin de yine bu ay içinde yapılarak sonuçlandırılması bekleniyor. Ankara'da Cuma günü başlayan toplantılarda, Gürcistan ile Azerbaycan arasındaki ihtilafın giderilmesine çalışılıyor. İki ülke arasındaki geçiş ülkesi ve fiyat tarifesi ile kamulaştırma giderleri gibi sorunların aşılması halinde, Türkiye'ye olduğu kadar bölge ülkelerinin de ekonomisine büyük güç katacak enerji projesi, Şubat ayı içinde üç ülke parlamentosuna onay için sunulacak. 3.5 milyar dolara mal olması planlanan ve 4 yıl içinde tamamlanması öngörülen Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı projesinin Türkiye topraklarında inşa edilecek bölümünün 1.9 milyar dolar tutarındaki finansmanı, Türkiye tarafından karşılanacak.

Bu arada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeni yüzyıldaki tank ihtiyacının karşılanması amacıyla Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nca son aşamaya getirilen 1000 adetlik "modern tank" projesinde de düğüm bu ay içinde çözülecek. Toplam 7 milyar dolarlık yatırım maliyeti bulunan ve ilk etapta 250 adet tank imalatının planladığı ihalede, 4 uluslararası firmadan 17 Ocak'ta olarak öngörülen son teklifleri alma süresi, son karar çerçevesinde 31 Ocak'a kadar uzatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!