Üç milyon lira harcandı, 60 milyon lira kar sağlandı

Güncelleme Tarihi:

Üç milyon lira harcandı, 60 milyon lira kar sağlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 01:48

Balıkesir'de, Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 milyon liralık bütçeyle zeytin sineğine karşı 825 bin dekarda yapılan havadan ilaçlama, üreticilere zeytinyağının kalitesi bakımından olumlu yansıdı.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur,yaptığı açıklamada, yerel seçimlerden sonra Balıkesir'in büyükşehir olduğunu belirterek, kapatılan İl Özel İdaresinin sorumluluklarını yüklendiklerini söyledi.

Tarım ve hayvancılıkla da ilgilendiklerini dile getiren Uğur, bu çerçevede özellikle zeytine büyük önem verdiklerini anlattı.

Uğur, Balıkesir'in zeytin ağacı varlığı ve zeytinyağı üretimi bakımından önde gelen illerden olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"İlimiz genelinde 10 milyonun üzerinde zeytin ağacı var. 825 bin dekar alanda zeytinlik bulunuyor. Zeytin sineği, mücadele edilmezse topraktan çıkıyor, ürüne yapışıyor, zeytin dökülüyor ya da büyük zarar görüyor. Bunlardan üretilen zeytinyağı da yüksek asitli oluyor ve değeri düşüyor. Büyükşehir Belediyesi bütçesinden ayırdığımız 3 milyon lirayla uçak kiraladık, ilaç aldık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüyle ortak hareket ederek zeytin sineğinin nerede çıktığını tespit edip ilaçlama yaptık. Marmara Bölgesi'nde Marmara Adası, Erdek ve Bandırma, Ege Bölgesi'nde ise Edremit, Havran, Ayvalık, Gömeç ve Burhaniye'deki 825 bin dekar alanı ilaçladık."

Haberin Devamı

"Zeytin üreticisinin yüzü gülüyor"

Bu ilaçlamadan olumlu sonuç almaya başladıklarını, zeytin üreticisinin yüzünün güldüğünü ifade eden Uğur, geçen hafta zeytin üretici derneği yöneticilerinin kendilerine teşekkür ziyareti gerçekleştirdiğini bildirdi.

Dernek yöneticilerine, "Bu kadar masraf ettik, size ne faydası oldu?" diye sorduklarını aktaran Uğur, şunları kaydetti:

"Ürünlerinin kaliteli olduğu söylediler. 'Bu yıl elde ettiğimiz zeytinyağı 15 bin ton. Bu ürünün kilosunu, eğer ilaçlama olmasaydı 5-6 liradan satacaktık. İlaçlama oldu, 9-10 lira arasında üretici satmış oldu' dediler. İlaçlama sayesinde zeytinyağının kilogramında 4 lira kar oldu. 15 bin tonda 60 milyon lira yapar. Yarısını atın, 30 milyon olsun. 3 milyon lira harcadık, bunun 10 katından fazlası üreticinin cebine girmiş oldu. Ekonomiye de katkısı oldu. Balıkesirli zeytinyağı üreticisi bundan memnun."

Uğur, zeytin ve bundan üretilen yağın kalitesinin iyi olması için belediye olarak desteklerinin süreceği bilgisini vererek, gelecek yıl da zeytin sineğine karşı ilaçlama yapacaklarını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!