Üç Agnelli kansere yenildi Fiat’ta sadece torun kaldı

Güncelleme Tarihi:

Üç Agnelli kansere yenildi Fiat’ta sadece torun kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2004 01:40

İtalyan devi Fiat’ın 69 yaşındaki Başkanı Umberto Agnelli de ağabeyi Gianni Agnelli gibi kansere yenik düştü. Akciğer kanseri olan Umberto Agnelli, önceki gün yaşamını yitirdi. Umberto Agnelli’nin oğlu da 33 yaşında kanserden ölmüştü. Fiat’ın başına ailenin son temsilcisi torun John Elkann geçecek.

İTALYA’nın en büyük gruplarından biri olan Fiat, üzerindeki kara bulutlardan bir türlü kurtulamıyor. Grup bir yandan ekonomik krizden kurtulma mücadelesi verirken, diğer taraftan şirketin kurucusu olan Agnelli Ailesi’nin üyelerini sırayla kansere kurban veriyor.

Geçen yıl Fiat’ın Onursal Başkanı olan Gianni Agnelli’nin 81 yaşında prostat kanserine yenik düşüp hayatını kaybetmesinin ardından, şirketin başına ondan sonra geçen kardeşi Umberto Agnelli de önceki gün 69 yaşında akciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi. Grubun veliahtı olarak gösterilen Umberto Agnelli’nin oğlu da 1997 yılında kansere yenik düşerek 33 yaşında ölmüştü. Fiat’ın yönetiminde aileden sadece beşinci kuşağın temsilcisi 27 yaşındaki Gianni Agnelli’nin torunu John Elkann kaldı.

EŞİ-ÇOCUKLARI YANINDAYDI

Torino’ya bağlı Mandria’daki evinde yaşamını yitiren Umberto Agnelli’nin yanında eşi Allegra, oğlu Andrea ve kızı Anna’nın olduğu belirtildi. Umberto Agnelli’nin cenazesi bugün Fiat’ın Torino’daki merkez binasında katafalka konulacak, daha sonra düzenlenecek törenle ağabeyi Gianni Agnelli’nin kabrinin de yer aldığı Villa Perosa’da bulunan aile mezarlığına defnedilecek.

Agnelli Ailesi’nin üçüncü kuşağının son temsilcisi olarak bilinen Umberto Agnelli, 1 Kasım 1934’te Lozan’da doğmuştu. Edoardo ve Virginia Agnelli’nin yedinci çocuğu Umberto’nun içine kapanık ve tutucu olduğu bilinirdi. Umberto Agnelli önce Piaggio motosikletlerinin varisi Antonella Piaggio ile evlenmiş ve bu evlilikten 1997 yılında kanserden 33 yaşında ölen Giovanni doğmuştu.

ELKANN ÖNE ÇIKTI

Şiddetli geçimsizlik nedeniyle eşinden boşanan Umberto Agnelli daha sonra Allegra ile evlenmiş, Andrea ve Anna adlı iki çocuğu olmuştu. Umberto Agnelli, oğlu Giovanni kadar 2000’e intihar eden yeğeni Edoardo’ya çok üzülmüş, hastalanmıştı. Yaşadıkları dramlar yüzünden Agnelli Ailesi’ne ‘Lanetli Aile’ lakabı takılmıştı.

Hukuk fakültesi mezunu olan Umberto Agnelli, geçen yıl ağabeyi Gianni’nin ölümünün ardından 23 Ocak 2003’te Fiat Grubu’nun başına geçmiş ve FC Juventus’un başkanlık görevini devralmıştı. Agnelli, uzun süre gizli tutulan rahatsızlığı nedeniyle Fiat’ın 11 Mayıs’taki genel kuruluna katılamamıştı.

Umberto Agnelli’nin ölümü, Gianni Agnelli’nin 27 yaşındaki torunu John Elkann’ı, Fiat’ı 1899’da kuran ve uzun süre İtalyan sanayiine öncülük eden Agnelli Ailesi’nden şirket yönetiminde kalan tek üye konumuna getirdi.

Ağabeyinin gölgesinde kaldı

UMBERTO
Agnelli, daha çok ağabeyi Gianni Agnelli’nin gölgesinde kalmasına karşın, şirketin başına geçer geçmez yönetimde politika değişikliklerine gitmiş, yeni CEO Giuseppe Morchio ile grubu içine düştüğü güç durumdan kurtarma adına bir yeniden yapılandırma planı oluşturmuştu. Böylece Fiat’ın General Motors’a satılması fikrinden vazgeçilmiş, ayrıca Agnelli Ailesi de şirketteki varlıklarının bir kısmını devretmek zorunda kalmıştı. Umberto Agnelli’nin ölümünün aile şirketi Ifil’in Fiat Grubu içindeki yüzde 30’luk payının daha da azalmasına yol açabileceği belirtiliyor.

Ölümünden 2 saat sonra Capello, Juventus’a geçti

JUVENTUS Kulübü’nün Onursal Başkanı olan Umberto Agnelli’nin ölümünden kısa süre önce takımın başına Roma Antrenörü Fabio Capello’nun getirilmesini istemişti. Umberto Agnelli’nin ölümünden 2 saat sonra bu sözleşmenin gerçekleşmesi İtalyan basınına yansıdı.

Fiat ve Juventus borsada değer kazandı

UMBERTO Agnelli’nin yaşamını yitirmesinden sonra Milano Borsası’nda Fiat hisselerinin yüzde 2.03, Juventus Kulübü hisselerinin de yüzde 7.84 değer kazanması ölen başkana sevgi ve güven olarak değerlendirildi.

John Elkann 27 yaşında Fiat’ın tek patronu oluyor

GİANNİ Agnelli ve Umberto Agnelli’nin ardarda ölümünden sonra Fiat otomobil fabrikalarının başına Gianni Agnelli’nin torunu ve Umberto Agnelli’nin oğlu gibi sevdiği yeğeni John Philip Elkann’ın geçmesi bekleniyor. Önce Torino Politecnico Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun olan daha sonra Oxford Üniversitesi’nde master yapan genç Elkann, Gianni Agnelli’nin kızı Margherita ile Fransız gazeteci- yazar Alain Elkann’ın çocuğu. Halen Fiat İcra Kurulu’nda Başkan Yardımcısı olarak görev yapan 27 yaşındaki John Philip Elkann’ın başkanlığa getirilmesi gerek Gianni ve gerekse Umberto Agnelli’nin resmi vasiyetinde de yer alıyor.

105 yıllık Agnelli çağı bitti

UMBERTO Agnelli’nin ölümü, bazı haber ajanslarına ‘Fiat Grubu’nda 105 yıllık Agnelli çağı bitti’ başlığıyla yansıdı. Fiat’ın başına geçmesi beklenen John Elkann, ‘Agnelli’ soyadını taşımıyor. 1899 yılında kurulan Fiat, Giovanni ve Umberto’nun büyükbabası olan Giovanni Agnelli tarafından kuruldu.

Giovanni ve Umberto’nun babaları Edoarda Agnelli 1935 yılında uçak kazasında hayatını kaybetti. 1945 yılına kadar şirketin kurucusu Giovanini Agnelli tarafından yönetilen Fiat, daha sonra vekillerin eline kaldı. Giovanni Agnelli 1963 yılında yönetimi devraldı ve ölümünün ardından Grubun başkanlığını Umberto Agnelli devraldı ancak şirketi sadece 16 ay yönetebildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!