Twitter, YouTube ve Facebook'a erişim engeli

Güncelleme Tarihi:

Twitter, YouTube ve Facebooka erişim engeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2015 02:15

Cumhuriyet Savcısı Kiraz’ın rehin alınma görüntülerinin yer aldığı Twitter, YouTube ve Facebook’a erişim dün mahkeme kararıyla engellendi. Sanal Özel Ağ (VPN) ile bağlananlar bu engellemeden etkilenmedi. İçeriği kaldırınca Facebook 4 saat sonra açıldı. YouTube ve Twitter’a 8 saat sonra erişim sağlandı. Gece Google’a da uyarı gitti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’deki sosyal medya yasaklarına bir yenisi daha eklendi. Facebook’a 4 saat, Twitter ve YouTube’a ise yaklaşık 8 saat boyunca erişim engellendi. Yasakların sebebi ise geçtiğimiz hafta şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınma fotoğraflarının paylaşılması oldu. Sosyal paylaşım sitelerinin yanı sıra birçok haber sitesini kapsayan karar tartışmaları da beraberinde getirdi. Tartışmanın sebebi paylaşılan içerikler yerine Facebook, Twitter ve YouTube’un tamamen kapatılması oldu. Sanal Özel Ağ (VPN) ile bağlananlar gün içindeki engellemelerden etkilenmedi.

Twitter, YouTube ve Facebooka erişim engeli
İŞTE YASAKLANAN O İNTERNET ADRESLERİ



SAAT 12’DE KAPATILDI

3 Nisan Cuma günü 1. Sulh Ceza Hakimliğince şehit Kiraz’ın fotoğrafları paylaşıldığı gerekçesiyle aralarında Hürriyet’in de bulunduğu 166 internet sayfası (URL) için erişim engelleme kararı verildi. Bu karar 5651 sayılı yeni internet kanuna göre sosyal medyada paylaşılan içerikleri de kapsıyordu. Karardan 1 gün sonra 4 Nisan’da, Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne (ESB) içerikleri engelleme kararını bildirdi. Dün ise İstanbul Başsavcılığı, Facebook, Twitter ve YouTube’ta kaldırılmayan içeriklerin olduğunu ESB’ye bildirerek saat 12.00’a kadar içeriklerin kaldırılmasını talep etti. Facebook, Twitter ve YouTube bu içeriklere saat 12.00’ye kadar müdahale edemediği için ESB, paylaşımları tek tek engellemek yerine sitelerin tamamının kapatılmasını istedi. Ardından YouTube ve Twitter’a erişim engellendi. Facebook’un sadece 4 saatte yasaktan kurtulmasının nedeni ise içerikleri hemen kaldırabilmesi oldu. Mahkeme kararının çıktığı 166 URL’lik listede Facebook’u ilgilendiren 4 madde bulunuyordu.

Twitter, YouTube ve Facebooka erişim engeli
SOSYAL MEDYA YASAĞI DÜNYA BASININDA



Haberin Devamı

SUÇ MU İŞLENDİ?

Tüm bu gelişmeler dün ‘Neden sadece Twitter ve YouTube tamamen kapandı” sorusunu akıllara getirdi. Bunun sebebi ise geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren İnternet İçerik Düzenlemesi’ne ilişkin 5651 sayılı kanununda yer alan 9/4 maddesi. Maddeye göre hakim bir internet sayfasında erişimin engellenmesi yönteminin işe yaramayacağını düşünürse siteyi tamamen engelleyebiliyor. Dün de bu yapıldı. Mahkeme kararının Twitter, Facebook ve Youtube’a ulaşıp ulaşmadığının belli olmadığını ifade eden Bilişim Avukatı Gökhan Ahi, “Karar onlara ulaşsa, zaten hemen URL’leri engelleme veya çıkarma yoluna gidiyorlar. Bu biraz ESB’nin gözetiminde olmuş gibi. Kaldı ki, ESB Danıştay kararına göre yok hükmünde. ESB yetkilileri açık açık, TCK’nın 124. maddesindeki ‘haberleşmenin engellenmesi’ suçunu işlemiştir” dedi. Ünsal ve Gündüz Hukuk Bürosu Avukatı Burçak Ünsal ise “Yayın yasağı başlı başına Anayasa ve hukuka aykırı olduğu gibi ve bu yasağa istinaden sızan haber, görüntü ve yorumlar sebebiyle erişimi engellemek de aykırıdır. Daha bir yıl önce Anayasa Mahkememizin Twitter ve YouTube kapatılmasının hukuka aykırılığı ile ilgili kararları ortadadır.”

YASAKLI SİTELERE GİRMENİN YÖNTEMLERİ



Haberin Devamı


8 saat sonra engelleme sona erdi

SOSYAL ağlardaki erişim engelinin kaldırılmasına yönelik ilk haber ESB Genel Sekreteri Bülent Kent’ten geldi. Kent, saat 19.00’da erişim engelini kaldırmaya çalıştıklarını söyledi. 2 saat sonra Twitter ve YouTube’a erişim sağlandı.

Google’a da erişim uyarısı

MAHKEME, dün gece Google hakkında da aynı konuda ‘erişim engeli’ kararı aldı. Ünlü arama motoruna 01.30’a kadar süre tanındı.

Twitter, YouTube ve Facebooka erişim engeli
TWITTER’DAN FLAŞ TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Basın Konseyi:

Hukuk devletine aykırıdır


BASIN Konseyi, sosyal medya ve internete yönelik erişim yasağını sert bir dille eleştirerek, “Yasaklar, demokratik hukuk devletine aykırıdır” dedi. Konseyden yapılan açıklamada, şu
görüşlere yer verildi:
Şehit Savcımızın söz konusu görüntülerinin paylaşılmasının gerekliliği ve doğruluğu konusundaki eleştiriler kayda değerdir ve dikkatle değerlendirilmelidir.
Yasaklı kitapları barındırıyor diye tüm kütüphaneyi kapatmak nasıl akla ve mantığa aykırı ise; birtakım uygunsuz içerikbarındırması nedeniyle, sosyal platformların tümüyle kapatılması da aynı şekilde anlamsızdır.
Bu tür bir yasak, ifade özgürlüğünün engellenmesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin şart koştuğu “demokratik toplumda gereklilik”, “acil toplumsal ihtiyacın varlığı” ve en önemlisi, “orantılılık/ölçülülük” ilkelerine aykırıdır.
Yasağın, temel hak ve özgürlükleri daha iyi korumak için kurulduğu hükümet tarafından ifade edilen sulh ceza hakimlikleri tarafından getirilmiş olması, trajik çelişkidir.
Yasaklar, Türkiye’nin prestijini yerle bir ettiği gibi, demokrasi liginde de ülkemizin gitgide irtifa kaybetmesine neden olmaktadır.
Görüntülerin terörün amacına hizmet ederek Türkiye’ye zarar vereceğinden kaygı duyuluyorsa, bu yasakların uluslararası toplum nezdinde devletimize ne şekilde zarar verdiği de dikkate alınması zaruridir.

Haberin Devamı

TGC: Sosyal medyaya yasak sansürdür

Türkİye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), internetin toplumun habere ve bilgiye ulaşmasında önemli bir rol oynadığını belirtti. Açıklama şöyle: “Şehit Savcı Kiraz’ın görüntüleri tüm dünya tarafından öğrenilmiştir. Yasaklanmasının bir faydasının olmadığı ortadadır. Verilen kararın hukuka uygun ve ölçülülük esasına göre değerlendirilemeyeceği ortadadır. Bu karar sansür anlamına gelmektedir.”

İNTERNET YASAKLARI

6 Mart 2007
Yunan öğrenci Kostas Papafloratos tarafından Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret içeren video yüzünden YouTube kapatıldı.

17 Ocak 2008
Türk Ulusu ve Atatürk’e karşı ağır hakaret ve küfür içeren videolar nedeniyle YouTube’a erişim engellendi.

Haberin Devamı

13 Mart 2008
YouTube’a erişim 13 Mart 2008 günü bir kere daha Atatürk’e hakaret eden görüntüler nedeniyle Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararıyla engellendi.

27 Mart 2014
Dönemim Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bakanlık Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgenaral Yaşar Güler’e ait olduğu öne sürülen ses kayıtlarının internette yayınlanmasının ardından, YouTube idari kararla erişime kapatıldı.

2 Kasım 2010
Eski politikacı Deniz Baykal’ın internete yüklenen videosu yüzünden YouTube kapatıldı.

18 Mart 2014
17 Aralık sürecindeki tapelerin Twitter’da paylaşılmasından dolayı İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi Twitter’a Türkiye’den erişimi
engelledi.

Haberin Devamı

6 Nisan 2015
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınması görüntülerinin paylaşıldığı Twitter, YouTube ve Facebook dün mahkeme kararıyla erişime kapatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!