Tüzmen: Hedefimiz Karadeniz'i serbest ticaret alanı yapmak

Güncelleme Tarihi:

Tüzmen: Hedefimiz Karadenizi serbest ticaret alanı yapmak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2007 11:14

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, hedeflerinin 5 yıl içinde Karadeniz'i serbest ticaret alanı yapmak olduğunu, bu çerçevede Rusya Federasyonu ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) çalışmalarına başladıklarını, Gürcistan'la da imza aşamasına geldiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Tüzmen, İstanbul'da yapılan Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) toplantısı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, KEİ zirvesi sırasında üye ülkelerin bakanlarıyla ve teknik adamlarıyla çeşitli görüşmeler yaptıklarını, Karadeniz bölgesinin bir serbest ticaret alanı haline getirilmesi fikrinin tüm ülkeler tarafından desteklendiğini kaydetti.

“Bu fikri anlaşma metni haline getirmemiz gerekiyor” diyen Tüzmen, Karadeniz'in serbest ticaret alanı haline gelmesinin bütün üye ülkelerin ekonomilerine olumlu katkı yapacağını ve herkesin kazanacağını ifade etti.

Tüzmen, şöyle dedi:

“Gelişmiş ülkelere baktığımız zaman dış ticaretlerinin yarısından fazlasını komşularıyla yaptıklarını görüyoruz. Biz Türkiye olarak bu konuda önemli mesafe aldık, ama daha almamız gereken yol var. Karadeniz'i serbest ticaret alanı haline getirirsek komşularımızla ticaretimiz daha da artacaktır. Hedefimiz 5 yıl içinde Karadeniz'i serbest ticaret alanı haline getirmektir.”

RUSYA İLE ÇALIŞMALARA BAŞLANDI...

KEİ üyelerinden Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya'nın aynı zamanda AB üyesi olmaları nedeniyle Gümrük Birliği anlaşması içinde yer aldıklarını kaydeden Tüzmen, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Karadeniz bölgesinin serbest ticaret alanı olması için özellikle Gürcistan, Rusya Federasyonu ve Ukrayna ile anlaşma yapmamız gerekiyor. Gürcistan'la STA çalışmalarımız imza aşamasına gelmiş bulunuyor. Önümüzdeki günlerde imzalayacağız. Ukrayna ile 29 Haziran Cuma günü teknik heyetler ön görüşmelere başlayacaklar. Azerbaycan ve Moldova ile de tercihli ticaret anlaşması için görüşmelere başlanması konusunda mutabakata varıldı. Kalıyor Rusya Federasyonu. AB'nin Rusya ile STA anlaşması yok. Ama AB komisyonu Nisan ayında Rusya Federasyonu ile STA yapılması için konseyden yetki aldı. Biz de zaman kaybetmeden ilk aşamada bir tercihli ticaret anlaşması yapmak için hazırladığımız taslağı Rusya Federasyonu'na ilettik. Görüşmelerimiz sürüyor. Bir an önce teknik çalışmalara başlamak istiyoruz. Rusya Federasyonu büyük bir ekonomik potansiyele sahip. Rusya ile yapacağımız anlaşma bugün 25 milyar dolarlara ulaşan dış ticaret hacmimizi daha hızlı bir şekilde artırır.”

TİCARET HACMİ 3 YILDA 60 MİLYAR DOLARA ÇIKABİLİR

Türkiye'nin KEİ ülkeleriyle ticaret hacminin son yıllarda hızlı bir artış gösterdiğine dikkat çeken Tüzmen, şu andaki dış ticaret hacminin 38 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu, söz konusu ülkelerle ticaret hacminin 3 yılda 60 milyar dolara çıkarılabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Karadeniz serbest ticaret alanı haline getirildiği zaman ticaret hacminin çok daha yukarılara çıkabileceğini, çünkü KEİ ülkelerinde bu potansiyelin bulunduğunu ifade eden Tüzmen, “Sadece Karadeniz'de yetmez, Hazar Denizi havzasını da serbest ticaret alanı haline getirmek için çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızı tamamlayınca 'üç deniz' projemizi de gerçekleştirmiş olacağız. Akdeniz zaten serbest ticaret alanı olmuş durumda. Karadeniz ve Hazar Denizi bölgesini de serbest ticaret alanı haline getirirsek bölgemizi tamamen serbest ticaret alanı haline getirmiş olacağız. Bundan bütün bölge karlı çıkacak” diye konuştu.

KEİ ÜLKELERİNDE 28 MİLYAR DOLARLIK MÜTEAHHİTLİK HİZMETİ

KEİ ülkelerinde Türkiye'nin yurt dışı müteahhitlik hizmetleri konusunda da bilgi veren Bakan Tüzmen, Türkiye'nin yurt dışı müteahhitlik sektörünün KEİ üyesi ülkelerde bugüne kadar toplam 28 milyar dolarlık iş gerçekleştirdiğini bildirdi.
Türk müteahhitlik sektörünün KEİ ülkelerinde marka haline geldiğini anlatan Tüzmen, Türk müteahhitlerinin KEİ üyesi ülkelerde üstlendikleri projelerin sayısının her geçen gün arttığını vurguladı.

Haberin Devamı

Tüzmen, “Bir başka konu da Türklerin bu ülkelerdeki yatırımları. Türklerin KEİ ülkelerindeki yatırımlarının toplamı da 7 milyar doları aşmıştır. KEİ ülkeleri adım adım ortak ekonomik alan haline gelmektedir” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!