Tüzmen: Gümrükler kevgir gibi oldu

Güncelleme Tarihi:

Tüzmen: Gümrükler kevgir gibi oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dış Ticaret Müsteşarı Kürşat Tüzmen gümrüklerin 'kevgire' döndüğünü söyledi. Tüzmen, ‘‘Türkiye'ye 1.6 milyon kilogram muz gelmesine karşın 1 milyon 600 ton muz girdi deniyor. Bunun böyle olması için 65 milyonluk nüfusun 65 milyon daha şempanze beslemesi lazım’’ dedi.

Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, son aylarda ardarda açığa çıkan hayali ihracat olaylarında, sürekli olarak kendi kurumunun suçlanmasını kabul edemediğini söyleyerek, ‘‘Türkiye'de gümrük kapıları kevgir gibi. Ben orada çalışan elemanlarıma kefilim. Acaba diğer kuruluşlar da kefil olabilir mi?’’ dedi. Tüzmen, ‘‘Türkiye'ye 1.6 milyon kilogram muz gelmesine karşın 1 milyon 600 ton muz girdi diye haber yazılıyor. Bunun böyle olması için 65 milyonluk nüfusun 65 milyon daha şempanze beslemesi lazım’’ dedi.

Tüzmen, organize suç şebekeleriyle dürüst ihracatçıların karıştırılmamasını isteyerek, ‘‘Tek çıkış ihracattır’’ dedi.

Müsteşar Tüzmen, bir grup gazeteciyle sohbet toplantısı düzenleyerek, dış ticaretteki son gelişmeleri ve hayali ihracat olaylarını değerlendirdi.‘‘Millet, iş dünyasını (hırsız) iş dünyası da Ankara grubunu (kafasız) görüyor’’ diyen Tüzmen şöyle konuştu:

‘‘Kimin ne yaptığını biliyoruz. Sahte fatura düzenliyorsa, bunları görevli kişilere onaylatıyorlarsa, organize suç şebekelerinin işi ise bir masa bir kasa iş yapıyorlarsa, bunların ihracatçıdan ayrılması lazım.’’

Türkiye'nin 17 bin kalem malı 200'den fazla ülkeye sattığını söyleyen Tüzmen, şöyle devam etti: ‘‘Bunun neresi hayali? Yüzde 1-2 olabilir, dünyanın her yerinde böyle şeyler oluyor. Bu tür yayınlar Türkiye'nin yurtdışında 20 yılda yaptığı 'güven eğrisine' zarar veriyor. Üçkağıtçıların yaşadığı, ihracat yaptığı ülkeden kimse mal almak istemez.’’

Kamuoyunu son haftalarda yoğun biçimde meşgul eden et kaçakçılığının 1996'da, çay kaçakçılığının 1998'de gerçekleşen olaylar olduğunu söyleyen Tüzmen, şöyle devam etti:

65 MİLYON ŞEMPANZE

‘‘Türkiye'ye 1.6 milyon kilogram muz gelmesine karşın 1 milyon 600 ton muz girdi diye haber yazılıyor. Bunun böyle olması için 65 milyonluk nüfusun 65 milyon daha şempanze beslemesi lazım. Bizim kontrolümüzde olmayan mal giriş çıkışları, serbest bölgelere mal edilmeye çalışılıyor. Herkes işini iyi yapsın. Kapıda kim varsa, onay mercii kimse, onu hedefliyorum.’’

Tüzmen Euro'nun dolar karşısındaki değer kaybınının AB üyesi ülkelere yaradığına dikkat çekti ve Ocak-Ağustos döneminde AB'nin ihracatı toplam yüzde 22, Türkiye'ye ihracatları yüzde 44.9 arttığını belirtti.

2001'de ihracatçıya 800 milyon dolarlık bir destek sağlanacağını açıklayan Tüzmen, bu desteğin yarısının Eximbank, diğer yarısının ise ihracatta devlet desteği olacağını belirtti. Tüzmen, bu desteğin, Ar-Ge, yurtdışı ofis mağaza,eğitim yardımı, uzmanlaşmış işgücü yardımı gibi alanlarda kullanılacağını söyledi.

Tüzmen, Türkiye'nin bu yıl dış ticaretteki pazar paylarını arttırdığını kaydederek, bir önceki yıla oranla Irak ile yüzde 55, İran ile yüzde 50, Yunanistan ile yüzde 10, İsrail ile yüzde 10 artış sağlandığını söyledi.

BAŞKA ÇIKIŞ YOLU YOK

Tüzmen, bu yıl yaşanan bütün sıkıntılara karşınh hracatın yaklaşık 27.5 milyar dolar ile kapatılacağını söyleyerek, şu değerlendirmeyi yaptı: ‘‘Elimizdeki veriler biraz daha fazlalaşacağını gösteriyor. Bu kadarlık sapma, Türkiye'nin 2 haftalık ihracatıdır. Yani Türkiye bir hafta daha az ihracat yaptı 2000'de, program hedefine göre. Geçen seneye göre resmi rakam olarak, yüzde 4 artış vardı. Yıl sonuna doğru bu artış yüzde 2.5'lar civarına falan gelecek. İthalattaki sapma ise yüzde 1 civarında.’’

27 milyar dolarlık ihracatın, 2.7 milyar dolar gibi bir rakamla desteklenmesi halinde 30-35 milyar dolarlık bir rakamın çok rahat görülebileceğini kapdeden Tüzmen sapmanın petrol fiyatlarından kaynaklandığını vurguladı.

Tüzmen, ‘‘Ben Türkiye'nin ihracatla kalkınacağına inanıyorum. Başka çıkış yolu yok’’ diye konuştu.

Gümrüklerden soruşturma raporu

GÜMRÜK Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu, gümrük idaresinin hayali ihracat ve kaçakçılık olayları için bu yıl Cumhuriyet Savcılıklarına 448 soruşturma raporu gönderdiğini bildirdi.

Saygılıoğlu, Savcılıklara gönderilen soruşturma raporu sayısının 1998'de 289, 1999'da ise 422 olarak gerçekleştiğini ifade etti. Gümrük Müsteşarı, gümrük idaresininkarapara aklama suçu kapsamında da 1996 yılından bu yana Mali Suçları Araştırma Kurulu'na (MASAK) 300 soruşturma raporu gönderdiğini belirtti.

Gümrük idaresinin yeniden yapılanma süreci içinde bulunduğunu anlatan Saygılıoğlu, bu çerçevede denetimlere de ağırlık verildiğini anlattı. Saygılıoğlu, son aylarda çeşitli operasyonlarda adı gündeme gelen Mersin

Serbest Bölgesi ve Gürbulak başta olmak üzere hassas gümrüklerde yeni yıldan itibaren sürekli olarak müfettiş ve kontrolör bulunduracaklarını açıkladı.

Gümrük Müsteşarı, ‘‘Merkezden 2 veya 3 gümrük müfettişi ve kontrolör hassas gümrüklerde 15'şer gün nöbet tutacaklar. Orada yapılan işlemleri sürekli gözetim altına alacaklar. Onların süresi bitince oraya başka bir denetim ekibi gönderilecek. Böylece hassas gümrükler devamlı olarak denetlenmiş olacak’’ dedi.

Gümrük Müsteşarı Saygılıoğlu'dan alınan bilgiye göre, gümrük başmüdürü, başkontrolör ve kontrolörlerden oluşan 6 kişilik Paraşüt operasyonu timi de konuyla ilgili soruşturmayı tamamladı.

Suriye'yi de kapsayan ve 6,5 ay süren soruşturmada 40 bin evrağın fotokopisi çekilirken, 19 klasöre sığdırılabilen 6 bin sayfa tutan birsoruşturma raporu hazırlandı. Organize kaçakçılık suçu kapsamındaki soruşturma çerçevesinde Öncüpınar gümrüğünde 1 çaycı, 1 kaloriferci ve1 şoför dışında bütün personel görevden uzaklaştırılırken, Karkamış gümrüğünde ise tek bir kişi dahi bırakılmadı. Böylece 81 gümrükçeye işten el çektirilmiş oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!