Tütün Yasası'na Köşk'ten onay

Güncelleme Tarihi:

Tütün Yasasına Köşkten onay
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2002 02:15

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, daha önce geri gönderdiği ancak TBMM'de ikinci kez aynen kabul edilen Tütün Yasası'nı anayasa gereği onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada hukuki prosedür ve onaylama zorunluluğu ayrıntılı açıklandı. Sezer'in yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürme yetkisi bulunuyor. Yasa şu düzenlemeleri içeriyor:

Biri başkan ve biri başkan vekili olmak üzere 7 üyeli Tütün Piyasası Düzenleme Kurulu oluşturulacak. Kurul üyelerinin görev süresi beş yıl olacak ve süresi biten yine seçilebilecek.

Üretici tütünleri, yazılı sözleşme esası veya açık artırma yöntemiyle alınıp, satılacak. Sözleşmeli üretimde, fiyat üretici ile tüccar veya temsilcileri arasında varılan uzlaşmaya göre saptanacak.

2002 ve izleyen yıllarda tütün için destekleme alımı yapılmayacak. Bakanlar Kurulu'nca 2000 ve 2001 yılı ürünü tütünlerin devlet adına alımında bulunmak üzere bir kamu kuruluşu görevlendirilecek. 2000 ve 2001 yılı ürünler için, tütün tarımı serbest olan ilçeler dışında kalan yerler ile bu ilçelerde belirlenen alanların dışındaki tütün fideleri sökülüp, yok edilecek. Bunu ekenler hakkında 3 aydan bir yıla kadar hapis, ekilen fidelerin metrekare veya artığı için 500 bin, dikilmiş tarlaların her bir dekar ve artığı için 100 bin lira idari para cezası verilecek. Tütün toplanmışsa kilo başına 1 milyon lira para cezası alınacak.

Yaprak tütün üretiminde ekim belgesi almadan veya belirtilen yer ve miktarda fazla üretim yapanların ürünlerine el konulacak. Bu kişiler hakkında bir yıla kadar hapis ve el konulan üründe kilo başına 5 milyon idari para cezası verilecek.

Türkiye'de marka bazında sigara üretimi için yıllık en az 2 milyar adet, diğer tütünler için en az 15 bin ton üretenler, aynı markadan olmak üzere serbestçe ithalat yapabilecek ve satabilecekler.

TEKEL, KİT statüsünden çıkarılarak İktisadi Devlet Teşekkülü (İDT) statüsüne sokulacak.

İzin almadan tütün ve tütün mamulleri ile alkollü içkiler üretmek için tesis kuran ve işletenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis ve 225 milyon liradan az olmamak üzere, üretilen ürünlerin piyasa değerinin 10 katı tutarında ağır para cezası verilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!