Tutabilene aşk olsun!

Güncelleme Tarihi:

Tutabilene aşk olsun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2015 21:40

2015’te kurdaki artışa, 2 seçime ve ekonomik belirsizliğe rağmen Türk otomotiv sektörü altın yılını yaşıyor. Ekonominin lokomotifi olan otomotiv sektörü 2015’te tüm zamanların üretim ve istihdam rekoruna şimdiden ulaşırken, bu 2 rekora yıl sonunda ihracat, iç pazar ve ithalat da eklenecek.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ekonomisinin lokomotifi olan otomotiv sektörü 2015 yılında kurdaki artışa, 2 seçime, terör olaylarına ve siyasi belirsizliklere rağmen tüm zamanların en iyi dönemini yaşıyor. Gerek sanayi üretimi, gerek istihdam, gerekse büyüme ile Türkiye ekonomisi için önemini bir kez daha net bir şekilde ortaya koyan otomotiv sektörü, 2015 yılında 5 kulvarda rekor kıracak. Hatta bu rekorlardan ikisine daha yıl tamamlanmadan ulaştı bile. Otomotiv sanayi üretimi geçmiş yıllarda yapılan yatırımların devreye girmesi ve Avrupa pazarlarındaki toparlanmanın etkisiyle Ocak-Kasım’da yüzde 17 artışla 1 milyon 233 milyon adetlik üretime yükselerek, yılın tamamlanmasına bir ay kala tüm zamanların rekorunu kırdı. Otomotiv üretiminde önceki rekor 1 milyon 190 bin adetle 2011 yılı toplamında kırılmıştı. Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) tahminlerine göre üretim 2015 yılı toplamını ise 2014’e göre yüzde 19’luk artışla 1 milyon 353 bin adetle kapatacak. İstihdam ise yeni yatırımların devreye girmesiyle şimdiden rekoru kırdı.

2015 yılına çok hızlı başlayan ve ilk 6 ayda üretim, ihracat ve iç pazarda hızla büyüyen otomotiv sektörünün 2 seçim ve siyasi belirsizlikle birlikte ağustos-eylül aylarında büyüme ivmesinde gerileme yaşanmıştı. Sektör yetkilileri özellikle 1 Kasım’daki seçimlerden koalisyon çıkacağı endişesiyle yıl sonu beklentilerini aşağıya doğru revize etmiş, ‘1 milyon adetlik pazar yine hayal’ açıklamaları yapmıştı. Ancak seçimler sonrasında tüketici güveninin geri dönmesiyle birlikte otomotiv sektörü yaz aylarında düşürdüğü 2015 hedeflerini kasım ayından itibaren yeniden yukarı yönlü revize etti.

Çünkü lokomotif sanayi 2015’te üretim, ihracat, iç pazar, ithalat ve istihdam olmak üzere 5 alanda rekor kıracağını ortaya koydu. OSD’nin verilerine göre üretim ve istihdam kasım sonu itibariyle şimdiden rekoru kırarken, yıl sonunda ise ihracatın 982 bin adetle, kamyon dahil iç pazarın 1 milyon adetle, ithalatın ise 653 bin adetle tüm zamanların rekorunu kırmasına kesin gözüyle bakılıyor. 2011’de 1 milyon 190 bin adetle üretimde, 911 bin adetle toplam satışlarda zirveye çıkılmış, adet bazında ihracat rekoru ise 2008’de 910 bin adetle kırılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!