TÜSİAD'ın bütçesi 6.2 trilyon lira

Güncelleme Tarihi:

TÜSİADın bütçesi 6.2 trilyon lira
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2002 14:37

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) 2002 yılı bütçesi, 6 trilyon 191 milyar lira olarak belirlendi.

TÜSİAD Genel Kurulu'nda, üyelik aidatlarının dolar yerine TL bazında ödenmesi önerisi kabul edilmedi.

TÜSİAD'ın 32. Genel Kurulu'nda YİK Başkanı Muharrem Kayhan ve Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan'ın konuşmalarının ardından, Yönetim Kurulu ve Denetçiler Raporu okundu.

2001 yılı bütçesi ve harcamalarının da onaylandığı Genel Kurul'da üyelerden Bülent Şenver'in söz almak istemesi üzerine, Divan Başkanı Ömer Dinçkök yanlışlıkla Şenver'i "Bülent Şemiler2 diye anons etti.

Bülent Şenver, TÜSİAD'ın bilançosunun 4.4 trilyon lira ve en önemli aktif kalemlerinin binalar olduğunu söyledi.

Diğer önemli kalemlerinin de tahsil etmeleri gereken 216 milyar liralık para olduğunu anlatan Şenver, bilançoda 1.1 trilyon lira banka borcunun devam ettiğini, 700 küsur milyar liralık da bir kur farkı zararının üstlenildiğini kaydetti.

Gelir ve giderlerin dengede tutulamayıp gider fazlası verildiğine işaret eden Şenver, geçen yıl Genel Kurul'un gideri 2.7 trilyon lira olarak belirlemesine karşın 3.9 trilyon liralık gider harcaması meydana geldiğini vurguladı.

Şenver, konuşmasında TÜSİAD üyelerine şöyle bir öneri getirdi: "Fiili bütçe bu sene 1 trilyon lira fark etti. Bunu gözden geçirmek gerek. 2002 bütçesine bakıldığında da en önemli gelirler aidatlardır.

Türkiye'nin TL'ye önem verdiği ve psikolojik olarak TL'yigüçlendirme dönemine girdiğimiz şu dönemde TÜSİAD'ın topluma örnek olması gerekir düşüncesiyle aidatlarını şu tarihler arasında 7 bin, şuşu tarihler arasında 7 bin 250, bu tarihler arasında da 8 bin dolar olarak değil, Türkiye'de TL geçerlidir, Türkiye'de TL'ye göre aidatları tahsil etmesini talep ediyorum."

ÖZİLHAN'IN KONUŞMASI

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da, 2001 yılının çok değişik bir yıl olduğunu söyledi. Özilhan, geçmiş dönemdeki birtakım borçlarını sıfırlayıp mali yapılarını güçlendirir hale getirdiklerini ifade ederek, "Gelirlerimiz geçen sene 2.7 trilyon lira olarak planlanırken 4 trilyon olarak gerçekleşti.

Birtakım harcama ve ödemelerimizin döviz bazında olmasından dolayı çeşitli masraflarımızda birtakım artışlar oldu. Kur farkını çıkardığımız takdirde de esasısında bütçemiz denk bir hale geldi" diye konuştu.

Tuncay Özilhan, Bülent Şenver'in önerisiyle ilgili olarak da, "aidatların TL'ye çevrilmesi düşünülebilir. Genel Kurulumuz böyle bir karar verirse biz de bunu uygularız" dedi.

TÜSİAD Üyesi Şahap Kocatopçu ise önerinin, üyeleri tatmin ettiğini belirterek, "Kabul edelim ama uygulamasını önümüzdeki sene yapalım" dedi.

Genel Kurul'da daha sonra öneri oylamaya sunuldu. Yapılan oylama sonucunda, mevcut bütçe düzeninin devamı konusu oy çokluğuyla kabul edildi.

Genel Kurul'da daha sonra, 2002 yılı bütçesi hakkında Genel Sekreter Haluk Tükel üyelere bilgi verdi. Tükel, 6 trilyon 191 milyar lira olan 2002 yılı bütçesinin 4 trilyon 891 milyar lirasının gelirlerkatılım payları, 568 milyar lirasının giriş aidatları, 325 milyar lirasının faiz ve kur farkı gelirleri, 81 milyar lirasının diğer gelirler ve 325 milyar lirasının da teknoloji kongresi ve ödüllerinden oluştuğunu belirtti.

Verilen bilgiye göre, bütçenin 1 trilyon 527 milyar lirası tanıtım ve araştırma harcamaları, 520 milyar lirası TÜSİAD'ın çeşitli kurumlala ortak girişimleri, 1 trilyon 584 milyar lirası personel harcamaları, 154 milyar lirası dernek aidatları, 487 milyar lirası cari giderler, 203 milyar lirası yatırım giderleri, 666 milyar lirası Washington, 771 milyar lirası Brüksel, 276 milyar lirası da Ankara Temsilciliği giderleri için ayrıldı.

Genel Kurul'da, 2002 yılı bütçesi üyelerce kabul edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!