TÜSİAD'dan Meclis'te Avrupa uyarısı

Güncelleme Tarihi:

TÜSİADdan Mecliste Avrupa uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2002 01:49

TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, TBMM'de yaptığı konuşmada, AB'ye girmeyi istiyorsak asgari demokratik şartlara uyum gösterilmesi gerektiğini söyledi. Özilhan, AB'nin taleplerinin Türkiye için olmadığını, genel kurallara göre davranıldığını da vurguladı.

TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, ‘‘Avrupa Birliği üyeliğini samimiyetle istiyorsak, yasalarımızın AB'in asgari demokratik standartlarına uyum göstermesi gerektiğini’’ söyledi. Özilhan, ‘‘Bu Hükümet, Türkiye tarihinde reform niteliğinde en çok kanunu çıkaran, yapısal değişim konusunda en çok adım atan bir hükümettir. Ama yine de kriz sürecinde piyasalarda güven uyandıramamıştır. Neden? Çünkü atılan her adım öncesinde, açık bir isteksizlik ve direniş gösterildi. Parti hesaplarının, popülizmin öne çıktığı bir görüntü sergilendi’’ dedi.

Tuncay Özilhan bu konuda, ‘‘Oysa sürtünmesiz bir şekilde bu yasalar çıksa ve en önemlisi, hızla uygulamaya geçilse idi durum çok farklı olabilirdi. Siyasi istikrar, ülkenin geleceğinin anahtarı niteliğindedir. İlk bakışta ekonominin düzlüğe çıkması ile bağlantısız görülse de piyasalarda güven duygusu uyandıracak, krizden çıkışı hızlandıracak, yabancı yatırımın önünü açacak olan siyasi iktidarlardır’’ diye konuştu.

Özilhan, idam cezası ile kültürel haklar konusunun Kopenhag kriterlerinde yer aldığını anımsatarak, ‘‘Bunlar Türkiye için özel olarak ileri sürülmüş şartlar değil. Bunlar, bütün adayların uymakla yükümlü olduğu şartlar’’ dedi.

Özilhan, Türk Parlamenterler Birliği'nin (TPB) TBMM'de düzenlediği ‘Küreselleşme ve AB Sürecinde Türk Kamu Yönetimi’ konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, 2001 yılının, Türkiye'nin tüm kesimleri için zor bir yıl olduğunu, ekonomik krizin ülkeyi birçok açıdan geriye götürdüğünü, onarılması zor hasarlar verdiğini anlattı.

Yaşanan krizin sadece ekonomik olmadığını, ekonomik krizin arkasındaki en büyük yapısal nedenin, hantal, verimsiz kamu yönetimi düzenini ayakta tutma, büyütme çabası bulunduğunu ifade eden Özilhan, bugünkü yapısıyla devletin, varoluş nedeninin çok uzağına düştüğünü kaydetti.

Tuncay Özilhan, değişimin, çıkar ve mevki hesaplarının aritmetiğini bozucu nitelik taşıdığını, bazı iktidar alanlarını daraltacağını, şeffaflığı ve hesap vermeyi gerektiren düzenlemeleri beraberinde getireceğini, kamu kaynaklarının üzerindeki denetimin artması ile yolsuzlukların önünün alınacağını, bazı çeşmelerin kuruyacağını anlattı.

Gelen geçti, son üçe girelim bari

TÜSİAD Başkanı Özilhan, 20-30 yıl önce Türkiye ile aynı konumda olan ülkelerin şu anda çok çok ileride bulunduklarını, birkaç yıl öncesinin doğu bloku ülkelerinin AB üyeliği için müzakerelere başladıklarını anımsattı. ‘‘2002, Türkiye için kritik önem taşıyan bir yıldır’’ diyen Özilhan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘‘2002 sonunda 13 aday ülkeden 10'u müzakereleri tamamlamış ve bu ülkelerin 2004 yılında üye olarak alınmaları karara bağlanmış olacaktır. Geriye Bulgaristan, Romanya ve Türkiye kalacaktır. Son kalan 3 ülkeden de koptuğumuz takdirde, boşlukta kendi başına salınan, yalnızca AB üyeliği bakımından değil, pek çok başka bakımdan da geleceği belirsiz bir konuma düşeceğiz.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!