TÜSİAD'da Tayyip bilmecesi

Güncelleme Tarihi:

TÜSİADda Tayyip bilmecesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Bülent Eczacıbaşı'nın evinde verdiği yemek, TÜSİAD'da ilginç bir çelişki ortaya çıkardı. Eczacıbaşı, yemek açıklamasını TÜSİAD YİK Başkanı sıfatıyla yaptı. Ancak, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu, davetli olduğu halde yemeğe katılmadı ve ‘‘Bu TÜSİAD daveti değil’’ mesajı verdi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı önceki akşam Yeniköy'deki evinde ağırlaması, dernek çevresinde tam bir bilmeceye dönüştü. Bülent Eczacıbaşı, davetle ilgili açıklamalarını TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı sıfatıyla yaparken, derneğin yönetim kurulu, ‘‘Bu davet TÜSİAD adına değil’’ mesajı verdi. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu'nun davetli olduğu halde önceki akşamki yemeğe katılmaması da dikkati çekti.

Ev sahibi Bülent Eczacıbaşı, önceki akşamki yemek sonrasında yaptığı açıklamada, ‘‘Recep Tayyip Erdoğan bize görüşlerini açıklamak istedi. Bu görüşme kendisine bir destek anlamına gelmiyor’’ dedi. Yemeğe katılan Can Paker, davetin TÜSİAD'ın bir organizasyonu olmadığını vurguladı.

ERDOĞAN ÇOK İSTEMİŞ

Tamamı TÜSİAD üyesi olan 8 işadamıyla gerçekleşen yemekle ilgili ilk teklif birkaç ay önce Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Erdoğan'a bu yemek için Münci İnci ile Cüneyd Zapsu aracılık etti. Bülent Eczacıbaşı, özellikle Zapsu'nun çok ısrar etmesi üzerine bu daveti gerçekleştirmeye karar verdi.

Erdoğan, önceki akşam aralarında Can Paker, Tuncay Özilhan, Cüneyt Zapsu, Erdoğan Gönül, Kaya Turgut, Sezgin Bayraktar ve Münci İnci'nin bulunduğu işadamlarıyla biraraya gelerek, ‘‘yepyeni’’ bir Tayyip Erdoğan'a destek çağrısında bulundu.

Davet sahibi Bülent Eczacıbaşı, verdiği yemeğin Recep Tayyip Erdoğan'a destek verdiği şeklinde algılanmasından rahatsız oldu. Eczacıbaşı'nın rahatsızlığı, yemekle ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamaya da yansıdı. Eczacıbaşı, şunları söyledi:

ECZACIBAŞI TEDİRGİN

‘‘Recep Tayyip Erdoğan bize görüşlerini açıklamak istedi. Bu görüşme bir destek anlamına gelmiyor. Sayın Recep Tayyip Erdoğan veya başka siyasetçilerle görüş alışverişinde bulunmamız çok doğal. Erdoğan bize görüşlerini açıklamak istedi. Türkiye'nin gündeminde olan herşeyi konuştuk. Biz hangi siyasetçi ile görüşürsek görüşelim tepki alıyoruz. Bazıları bunu destek vermek olarak görüyor, ama öyle değil. Bizimle aynı görüşte olmayanlara sırtımızı dönerek, onları dışlayarak hiç bir şey elde edebileceğimize inanmıyorum. Dünya görüşlerimiz ayrı da olsa, desteklemesek de herkesi dinlemek, anlamak, eleştirilerimizi ve inandığımız görüşleri cesaretle dile getirmek zorundayız. ‘Niçin onunla görüşüyor? diyenler, aslında sadece bizimle görüşsün' demek istiyor.’’

Tayyip Erdoğan’ın yıllarca İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni yönetmiş bir kişi olduğunu söyleyen Eczacıbaşı, ‘‘Birbirimize görüşlerimizi aktarmada bir sakınca görmüyorum. Ülkemiz nasıl jeolojik fay hatları üzerinde yer almasının bedelini ödüyorsa, sosyal ve politik fay hatları üzerinde yer almasının da bedelini ödüyor. Sağ-sol fay hattı, islamcı-laik fay hattı, kürt sorununun yarattığı fay hattı... Bu ayrılıkların ortaya çıkardığı mücadeleler toplumumuza zaman ve güç kaybettiriyor. İdeolojik kutuplaşmaları aşamazsak sorunlarımızı çözemeyiz’’ diye konuştu.

Erdoğan: Geniş taban arayışı var

İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tayyip Erdoğan, Bülent Eczacıbaşı'nın evindeki yemekle ilgili olarak, ‘‘Daha önceden tanıştığım dostlarımla birlikte olduk, ülkenin son zamanlarda yaşadığı gelişmeleri beraberce tahlil ettik. Bu verimli toplantıda asgari müştereklerimizin oluştuğunu gördüm. Çok mutlu oldum’’dedi. Erdoğan, gazetecilerin, ‘‘Yemekte, Fazilet Partisinin iktidara gelebilmesi için tabanının genişletmesi gerekir demişsiniz. Doğru mu?’’ sorusuna, ‘‘Ben böyle bir şey demedim. Türkiye'nin bütün bu gerginliklerden kurtuluşunun Türkiye'nin bütününü kucaklayacak geniş tabanlı bir anlayışın oluşmasıyla mümkün olacağını söyledim. Bunları bir parti değerlendirmesi yapmadan konuştum. Toplantı verimli ve mutluluk verici gerçekleşti’’dedi.

Erdoğan, 5 Kasım'da kampanya başlatıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Kasım'da da Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) üyeleriyle biraraya gelecek. Erdoğan geçen hafta da, Bağımsız Milletvekili Yalım Erez, ANAP'lı Ali Talip Özdemir ve Bülent Akarcalı gibi isimlerle biraraya gelmişti.

Fazilet Partisi Genel Başkanlığı için adaylığını koymaya hazırlanan Recep Tayyip Erdoğan'ın, genel seçimlerde Bülent Arınç ve Recai Kutan ile başkanlık için yarışacağı belirtiliyor. Gençlerin temsilcisi olacak Tayyip Erdoğan için ise, Türkiye genelinde 5-6 Kasım tarihlerinde Recep Tayyip Erdoğan Kampanyası başlatılacak. Ege Bölgesi'nin ardından, Anadolu illerine gidecek olan Erdoğan burada da iş dünyası ve diğer kesimlerle görüşecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!