TÜSİAD'da sürpriz başkanlık krizi

Güncelleme Tarihi:

TÜSİADda sürpriz başkanlık krizi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Üyelerinden Nail Keçili'nin tutuklanması ve Hüseyin Bayraktar'ın da gözaltına alınması nedeniyle TÜSİAD'da yaşanan sıkıntı, dernek yönetimine de yansıdı. Geleneksel olarak pek çok başkan üst üste iki dönem görev yaparken, önümüzdeki ocak ayında başkanlıkta ilk dönemini tamamlayacak olan Erkut Yücaoğlu, gelecek yıl aday olmama kararı aldı.

Bankacılık operasyonları çerçevesinde sürdürülen soruşturmalarda üyelerinden Nail Keçili'nin tutuklanması ve Hüseyin Bayraktar'ın da gözaltına alınması nedeniyle Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nde (TÜSİAD) yaşanan sıkıntı, dernek yönetimine de yansıdı. Bugüne kadar, geleneksel olarak pek çok başkan üst üste iki dönem görev yaparken, önümüzdeki ocak ayında başkanlıkta ilk dönemini tamamlayacak olan Erkut Yücaoğlu, görevi devam ettirmeme kararı aldı.

Ocak ayında İstanbul'da yapılacak TÜSİAD'ın 31'inci Olağan Genel Kurulu'nda Yüksek İstişare Konseyi başkanlığını bırakacağını belirten Bülent Eczacıbaşı, Erkut Yücaoğlu'nun da başkanlığı bırakacağının kesinleştiğini söyledi.

KEÇİLİ VE BAYRAKTAR

Nail Keçili'nin TÜSİAD Haysiyet Divanı'na sevkedilmesi, yine TÜSİAD'ın kurucu üyesi Hüseyin Bayraktar'ın gözaltına alınması gibi nedenlerle TÜSİAD Başkanı'nı zor günler bekliyor. Erkut Yücaoğlu'nun üyelerle ilgili alınacak kararlar, daha önceden TÜSİAD'ın etkinliğinin azaldığı yönündeki eleştiriler nedeniyle başkanlığı bıraktığı da söylentiler arasında. TÜSİAD Yönetimi ise bu tür eleştirilere şu yanıtı veriyor:

‘‘Geçtiğimiz iki yıl da zor bir dönemdi. Enflasyonla Mücadele Programı, Avrupa Birliği gibi konular gündemdeydi. TÜSİAD Başkanlığı her dönem zordur. Full time bir iştir. Bu nedenle Erkut Yücaoğlu işlerinin yoğunluğu nedeniyle başkanlık görevinden ayrılmıştır.’’

TÜSİAD yönetimi Hüseyin Bayraktar için de; ‘‘TÜSİAD kredibilitesi yüksek bir kurum. Erken alınan kararlar yargı sürecini etkileyebiliyor. Geç alınan kararlarda da doğru davranmış olmuyoruz. O nedenle bu hassas bir konu’’ görüşünde.

Geçtiğimiz hafta 10 Kasım 2000 Cuma günü, Onursal Başkanlar, Kurucu Üyeler, TÜSİAD eski Başkanları, YİK eski Başkanları'nın katıldığı TÜSİAD Başkanlık Divanı toplandı. Toplantıya; Rahmi Koç, Sakıp Sabancı, Asım Kocabıyık, Cem Boyner, Güler Sabancı, Halis Komili, Yavuz Canevi, Feyyaz Berker, Haluk Özsaruhan, Şinasi Ertan, Muharrem Kayhan, Erkut Yücaoğlu, Bülent Eczacıbaşı'nın da aralarında bulunduğu yaklaşık 20 kişi katıldı.

Yücaoğlu, Başkanlık Divanı Toplantısı'nda bir dönem daha başkan olmak istemediğini kesin olarak açıkladı. İki yıldır TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten ve bir dönem daha başkan olmak istemediğini belirten Erkut Yücaoğlu'ndan sonra başkanlık için en güçlü aday olarak Tuncay Özilhan görülüyor. Başkanlık için teklif götürülen Tuncay Özilhan bir hafta öncesine kadar yakın çevresine, ‘‘Kesin olarak başkan olmak istemediğini’’ belirtirken, TÜSİAD'ın başkanlık konusunda ısrar ettiği Özilhan'ın, bu ısrarlara ne cevap vereceği, fikrini değiştirip değiştirmeyeceği merak konusu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!