TÜSİAD: Yeniden büyümeyi yakalayacak program bekliyoruz

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD: Yeniden büyümeyi yakalayacak program bekliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2009 00:00

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ başkanlığındaki heyet dün Ankara’da gün boyu temaslarda bulundu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’la gerçekleşen görüşmelerin ardından konuşan Arzuhan Doğan Yalçındağ, şunları söyledi:

Orta vadeli bir ekonomik program beklentisi içindeyiz. Bu program, 2010’dan itibaren sürdürülebilir büyümenin önünü açacak, üretimi teşvik edecek bir program olmalı.

Bugünlerde borsa iyi gidiyor olsa bile üretime, istihdam rakamlarına bakmak lazım. Öyle bakıldığında tablo iç açıcı değil. İşsizlik rakamları oldukça yüksek. Ekonomik daralma yıl sonunda 5.2 civarında olacak.

Bu programın içinde neler olmalı? Öncelikle belirsizliği ortadan kaldırmalı. Bütçedeki harcama kalemlerinin, gelir unsurlarının neler olacağını açık bir şekilde görme ihtiyacı içindeyiz.

Bugün geldiğimiz reel faiz oranı uzun süreden beri en azından benim hiç görmediğim bir seviyede. Bu çok olumlu, yatırımlar açısından olumlu bir faktör. Bunu kaybetmek istemiyoruz. Dolayısıyla uygulanacak maliye politikalarında buna yardımcı olması lazım.

Vergi reformu yapılması gerekli. Vergi Kanunu’nun daha sarih, daha şeffaf, daha açık ve net hale getirilmesi ve Gelir İdaresi’nin özerkleştirilmesi, kayıt dışıyla mücadele önemli konular. İç tasarruf konusu da önemli. Uzun vadede bu tasarruf oranları ile ülkemizin yüksek büyüme hızlarına ulaşması ve istihdam sağlayabilmesi oldukça zor. Türkiye iç tasarruf konusunu artık gündemine almalı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!