TÜSİAD: Sizden utanç duyuyoruz

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD: Sizden utanç duyuyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

TÜSİAD Başkanı Muharrem Kayhan, Yüksek İstişare Konseyi toplantısında, dokunulmazlıkları kaldırmayan milletvekillerine ‘‘Sizden utanç duyuyoruz’’ diye mesaj gönderdi. Kayhan ayrıca, erken seçime gidilmemesini istedi.

Milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda takındıkları tavrı sert bir dille eleştiren Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Kayhan, ‘‘utanç duyuyoruz’’ dedi.

Ankara'da yapılan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında patronlar siyasilere kesin bir dille ‘‘Seçim yapmayın’’ uyarısında bulundu. TÜSİAD, bir erken seçim durumunda başa gelecek yeni iktidarın altından kalkılamayacak boyutta bir enkaz devralacağını belirterek, hem iktidarı hem de muhalefeti gizli seçim hesapları yapmama konusunda uyardı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Kayhan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, olası bir erken seçime karşı olduklarını ifade etti.

Türkiye'nin ‘‘gizli’’ bir ekonomik ve siyasi popülizme daha dayanabilecek gücü kalmadığını belirten Kayhan, ‘‘Bir yandan icraat yapar ya da icraatı destekler görünürken, bir yandan da seçime hazırlanan ve yeni bir seçimden daha güçlü çıkacaklarını hesap edenler varsa bilmelidirler ki, bu kez devralacakları gerçekten büyük bir enkaz olacaktır ve belki de bir daha ayağa kalkmamak üzere bu enkazın altında kalacaklardır’’ diye konuştu.

Kayhan, hükümetin altı ay zam yapmama tutumunun ancak bütünsel bir programın parçası olması durumunda başarıya ulaşacağını söyledi. Sürekli olarak, ‘‘Özel sektör zam yapacak mı?’’ sorusuyla karşılaştıklarını ifade eden Kayhan, ‘‘TÜSİAD'ın görüşü açıktır. Tutarlı bir istikrar programı çerçevesinde talep yavaşlarsa, kamu girdileri dolayısıyla maliyet düşerse, ithalatı engelleyecek bir faktör yoksa, kıran kırana rekabet ortamında özel sektörün zam yapma lüksü olamaz’’ diye konuştu.

Kayhan, ‘‘Türk kamuoyu bu hükümetten ve hükümetin Meclis içindeki desteğinden zamana karşı yarışılmasını, ulusal sorumluluk bilinciyle hareket edilmesini, aktif ve etkin müdahalelerle süreçlerin lehimize çevrilmesini beklemektedir’’ dedi.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Bülent Eczacıbaşı da konuşmasında Hükümetin ‘‘6 ay KİT zamlarını durdurma’’ kararına değinerek, KİT zamlarının durdurulması veya ertelenmesinin tek başına etkili olamayacağını, enflasyonu durdurmanın yolunun kamu açıklarını azaltmak ve yapısal reformları gerçekleştirmekten geçtiğini vurguladı.

REFORM ÇAĞRISI

Vergi reformu, sosyal güvenlik reformu ve özelleştirme alanlarında önemli aşamalar kaydedilmezse büyüyen KİT zararlarının enflasyonu indirmek bir yana daha da korkunç boyutlara taşıyacağını belirten Eczacıbaşı, ‘‘Geçmiş dönemlerde siyasi nedenlerle ertelenen KİT zamlarının ne gibi sonuçlara yol açtığını yaşadık ve gördük’’ dedi. Eczacıbaşı, enflasyonun teknik ya da ekonomik değil siyasi bir sorun olduğunu ifade ederek, TBMM'nin bu mücadelede en kritik rolü oynaması gerektiğini vurguladı.

Bugünkü hükümetin enflasyonla mücadelede özel bir şansının da özel sektörün bu politikayı desteklemekteki kararlılığı olduğunu ifade eden Eczacıbaşı, hükümetin inandırıcılığını ve kamuoyu desteğini yitirmesine yolaçacak tutumlardan özenle kaçınmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!