TÜSİAD, mektubu İtalyan asıllı Kazlowski ile yolladı

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD, mektubu İtalyan asıllı Kazlowski ile yolladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

TÜSİAD da İtalyan İşadamları Derneği'ne bir ‘‘Apo'yu verin’’ mektubu gönderdi. TÜSİAD'ın mektubunu Washington'da bulunan İtalyan asıllı Başkan Yardımcısı Aldo Kazlowski'nin elden götürmesi dikkati çekti.

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İtalyan asıllı Aldo Kazlowski, İtalyan işadamlarıyla görüşmek için Washington'dan İtalya'ya geçti.

Washington temsilciliğinin açılışı için TÜSİAD heyetiyle birlikte geçen cumartesi gününden bu yana ABD'de bulunan Kazlowski, TÜSİAD'ın ‘‘Apo mektubunu’’ İtalya'nın TÜSİAD'ı olarak bilinen İtalyan İşadamları Derneği ‘‘ConfIndustria’’ya elden verecek. TÜSİAD ‘‘Apo mektubu’’nda bölücü örgüt başı Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye iadesi konusunda İtalyan işadamlarından hükümete baskı yapmaları için destek isteyecek.

İtalya'da bir dizi temaslarda bulunacak olan Kazlowski, İtalya Enerji Endüstrisi (ENI), Pirelli ve Fiat yöneticileriyle görüşecek. İtalya'nın en büyük think-thank kuruluşu Instituto Affari International tarafından düzenlenen, ‘‘Uluslararası İlişkiler’’ konulu panele de konuşmacı olarak katılacak olan Kazlowski, Türkiye'yi anlatacak ve Türkiye ile İtalya arasındaki son olayları değerlendirecek.

Büyük İtalyan şirketlerini aynı çatı altında toplayan Confındustria'nın 130 bin üyesi bulunuyor. Hükümet üzerinde hissedilir bir ağırlığı olan bu kuruluş, İtalya'nın ekonomik ve sosyal büyümesine yardımcı olmak için hükümete politik, ekonomik, kültürel öneriler götürüyor. Confindustria İtalya özel sektörünün tamamını temsil ediyor.

KÜRT SORUNU

TÜSİAD, daha önce de sözde sürgündeki Kürt Parlamentosu'nun İtalyan Meclisi'nde toplanması üzerine ‘‘ConfIndustria’’ya bir mektup göndermişti. TÜSİAD'ın bu mektubu sonrasında İtalyan işadamları hükümete baskı yapmış ve bunun sonucunda İtalyan hükümeti, geri adım atarak, Türkiye'den özür dilemişti. İtalya'da hükümet üstünde oldukça etkili olan ‘‘ConfIndustria’’nın bu mektup karşısında yapacağı girişim merakla bekleniyor.

Washington Temsilciliği için ABD'de bulunan TÜSİAD heyetinin gündem maddesi son gelişmelerle birlikte gündemin birinci maddesine oturan terörle mücadele oldu. Aralarında Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Kayhan, Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve Mustafa Koç, Hasan Subaşı, Feyyaz Berker, Yılmaz Argüden, Yıldırım Demirören, Nihat Gökyiğit, Ali Nur Velidedeoğlu, Cüneyt Zapsu, Nuri Çolakoğlu, Hasan Arat'ın bulunduğu 47 kişilik TÜSİAD Heyeti terörle mücadele konusunda ABD'de destek arıyor.

Dün, ABD Yönetimi etkileyen Tihn-thank'ler, kongre danışmanları, hükümet temsilcileri ve gazetecilerle biraraya gelen heyet, terörle mücadelede ABD'nin Türkiye'ye destek olması çağrısında bulundu. Avrupa ülkelerinin terörü cesaretlendirecek adımlar atmaması için ABD'den destek isteyen heyet, bu konuda olumlu yanıt aldı.

BAĞIRMAKLA OLMAZ

TÜSİAD üyeleri, Türkiye ile İtalya arasındaki sorunun diplomatik yollarla çözülebileceği ve sokaklara dökülmenin bir sonuç vermeyeceği görüşünde birleşiyor. Türkiye'nin ağırlığının hissettirmesinin önemine işaret eden üyeler, ‘‘Bağırıp-çağırmakla, sokaklara dökülmekle bu sorun çözülemez’’ şeklinde görüş bildiriyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!