TÜSİAD: KDV indirimi istemiyoruz

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD: KDV indirimi istemiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2002 01:56

TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, reel kesimin büyüme için vergi indirimi ve ekonomik programdan taviz istemesini eleştirdi ve ‘‘Bu yıl hedefler tutmalı. KDV'yi birine indirirseniz herkes ister. Biz kendimiz için de popülizme karşıyız’’ dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) hükümetin ekonomik programdan hiçbir taviz vermeden bu yıl hedefleri tutturmasını istedi. TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, daha önce faiz dışı fazla hedefinin düşürülmesini istediklerini, şimdi de reel kesimce vergi indirimi ve çeşitli tavizler talep edildiğini hatırlatarak, ‘‘Biz daha önce dile getirdiğimi faiz dışı fazla konusundaki talebimizin yanlış olduğunu gördük vazgeçtik. Şimdi de vergi indirimi ya da başkaca tavizler istemiyoruz. Hükümet programı uygulamaya devam etsin ve hedefler tutsun. O zaman zaten işler açılır, büyüme başlar. Hükümet de vermesi gereken desteği verebilir’’ dedi.

TÜSİAD Görüş Dergisi'nin 10'uncu yılı ve 50'inci sayısı için düzenlenen törene katılan Özilhan, vergi indirimi taleplerini de eleştirerek, ‘‘Mesela KDV indirimine bir yerden başlarsanız, popülist politikanın adımını da attırmış olursunuz. Ve ardından bütün sektörler KDV indirimi ister. Dolayısı ile de yine geriye dönüş olur. Biz bugünlere gelişin popülist politikalarla olduğunu düşünüyoruz. Kendimiz için de popülist politika istemiyoruz’’ diye konuştu. Özilhan, şöyle devam etti:

‘‘Şunu önce koyalım; 2002'nin bir programı var. Yüzde 35 enflasyon hedefi, yüzde 3 büyüme hedefi var, yüzde 6.5 faiz dışı fazla taahhüdümüz çok önemli. Meseleye program olarak bakalım. Eğer Türkiye 2002'de bu hedefleri tutturursa programı başarılı uygulamış olacak. Bu da kredibilite için çok önemli. Özel sektör olarak geçen sene eylül-ekimde bu yılın enflasyonunu yüzde 50-55 tahmin ediyorduk. Ama gördük ki ocak-şubat düşük çıktı ve bir iç istikrarsızlık olmazsa Türkiye bu yıl yüzde 35 enflasyonu tutturabilir. Altıncı aydan sonra iyi bir turizm ve ihracaat yakalayabilirsek Türkiye yüzde 3 büyümeyi de tutturur.’’

ARJANTİN'DEN FARKIMIZ

Özilhan, uluslararası kredi kuruluşları ve yatırımcılar için Türkiye'yi Arjantin'den ayıran en önemli iki konunun da ‘‘dalgalı kur ve faiz dışı fazlada sağlanan başarı’’ olduğunu savundu. Özilhan, ‘‘Faiz dışı fazlanın tutup tutmayacağı 7'nci 8'inci aylarda belli olur. Hükümet de ülkenin daha hızlı büyüme trendine gireceği adımları o zaman atabilir’’ dedi. Hükümetin bu kritik durumu gözönünde bulundurarak herhangi bir taviz ya da taahhüt altına girmek istemediğini çünkü Türkiye ekonomisinin hala bıçak sırtında olduğunu ve yapılacak birkaç hata ile Arjantin'deki krize benzer bir krizin içine yuvarlanabileceğini ileri sürdü.

Krizden en çok küçük ve orta boy firmaların yara aldığını hatırlatan Özilhan, sadece bu konuda aylardır süren İstanbul Yaklaşımı ve borçların yeniden yapılandırılması çalışmalarının sonuçlanmasını istedi. Hükümet içinde bakanlar arasında zaman zaman çıkan tartışmaları da hep piyasanın hem de iş dünyasının artık pek önemsemediğini söyleyen Özilhan, ‘‘Çünkü üç partili bir koalisyonda her şeyin tartışmasız olacağını beklemek yanlış. Ayrıca bu hükümet uzlaşılmaz sanılan bir çok konuda uzlaştı bunu da gördük. Ben bu hükümetin içinde tartışma olsa da sonunda doğru yolu bulduğunu ve karar aşamasında doğru karar verdiğini görüyorum’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!