TÜSİAD ‘ince ayar’ istedi

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD ‘ince ayar’ istedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, enflasyonla mücadele programında ana hedeflere dokunmadan, ‘ince ayar’ yapılması çağrısında bulundu. Yücaoğlu, otomotiv ithalatını kısıtlaycı önlemleri de ‘ince ayar’ olarak niteledi.

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erkut Yücaoğlu, enflasyonu düşürme programının ana hedeflerine dokunmadan, sağlıklı büyümenin önünü açacak bazı ‘‘ince ayarlar’’ gerektiğini söyledi. Yücaoğlu, ince ayarları , ‘‘vergi hedefini bozmadan, vergi çerçevesinin yeniden gözden geçirilmesi’’, ‘‘ithalat yerine yerli üretimin özendirilmesi’’ ve ‘‘yatırımların önündeki engellerin kaldırılması’’ olarak özetledi.

Otomotiv ithalatını kısıtlayıcı önlemlerin de ‘‘ince ayar’’ olarak ele alınması gerektiğini belirten Yücaoğlu, şöyle konuştu: ‘‘TÜSİAD olarak bize göre makro ekonomik politikalar konusunda, yani programın ana hedefleri, performans kriterleri konusunda hiçbir yeni uygulamaya gerek yok. Makro ekonomik programın geçerli çerçevesinin aynen korunmasını destekliyoruz.’’

Enflasyonun yapılması planlanan tüm işlerin sonucu olacağına işaret eden Yücaoğlu, şunları söyledi:

‘‘Ekonomik programın altyapısıyla, performans kriterleriyle ilgili gerekli düzenlemeler zamanında yapıldığı taktirde, isterse enflasyon 3-5 puan fazla çıksın önemli değildir. Ekonomik programın başarısına gölge getirmez.’’

Programın ana hedeflerini bozmadan, sağlıklı büyümeye yol açacak bazı ‘‘ince ayarlar’’a ihtiyaç olduğunu söyleyen Yücaoğlu, bunları üç noktada topladı. Yücaoğlu, ince ayarları şöyle açıkladı:

BİRİNCİ İNCE AYAR: Vergi gelirleri hedefini bozmadan, vergi çerçevesinin ekonominin büyümesini kolaylaştıracak şekilde gözden geçirilmeli. Örneğin inşaat piyasası ve konut sektöründeki durgunluğu önlemeye yönelik vergi tedbirleri alınabilir. 20 milyarlık konut kredisi için 3 milyar liralık harç gerekiyor. Bu caydırıcıdır. Bu konut ihtiyacı olan vatandaşın kredi alma isteğinin önüne geçer. Oysa böyle bir kredinin, vadesi 15 yılsa vergisi de 15 yılda alınabilir. İşte bu ince bir ayardır. Hükümetin vergi gelirleri hedefini bozmaz. Bu tarz caydırıcı nitelik taşıyan vergi düzenlemelerinin gözden geçirilmesi gerek.

İKİNCİ İNCE AYAR: Kredilerin vergiyle ilgili konularının yanısıra, kredilerin gerçekten üretim sektörüne gitmelerini sağlayacak, özendirecek farklılıklar yaratılmalı. İthalatı özendirmek yerine, yerli üretimi özendirecek bazı ince ayarlar yapılabilir. Ancak bu ayarlar hem Avrupa Birliği Gümrük Mevzuatı'na hem de Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uygun olmak zorundadır. Faizlerin bu seviyeye düşmesini başarı sayıyorsak da, devlet kağıtlarının yüzde 30'larda olduğu bu dönemde özel sektörün kredi maliyetleri yüzde 45'lerdedir. Bu kredi maliyetlerini düşürücü önlemler almak gerek. Bankaların ve şirketlerin birleşmeleri konusunun önündeki engeller de ortadan kaldırılmalı. Bunlar da ince ayar şeklinde ele alınmalı.

ÜÇÜNCÜ İNCE AYAR: Ekonominin sağlıklı büyüyebilmesi için yatırımcıya engel olan mevzuat bir kez daha gözden geçirilmeli. (REUTERS)

Vergi kaçağımız New York Times’da

TÜRKİYE'deki vergi kaçağı dünyanın en etkili ve saygın gazetelerinden New York Times gazetesine konu oldu. ‘‘Türkiye'de her şeyin 2 fiyatı olduğunu, biri fatura karşılığı satılan malın etiket fiyatı, diğeri ise, nakit ödeme karşılığında yapılan satışlardaki pazarlık fiyatı’’ olduğunu vurgulayan gazete, faturasız mal satan satıcının yüzde 17'leri bulan KDV'yi kaçırdığı gibi kendi gelirini de düşük göstererek az vergi ödediğini belirtti. Douglas Frantz imzasıyla Türkiye'deki vergi kaçağı hakkında bir inceleme yayınlayan gazete, ‘‘kaçırılan vergiden hükümet, dolayısıyla da tüm toplumun zarar gördüğünü’’ vurguladı Gazeteye açıklamada bulunan ‘‘Uluslararası Şeffaflık’’ adlı teşkilatın yöneticisi Jeremy Pope, ‘‘Şayet bir hükümet vergi alamazsa, devlet memurlarına, namuslu olmalarını sağlayacak oranda maaş ödeyemez’’ diye konuştu. ‘‘Bu durumun Türkiye'de vergilerin neden yüksek olduğunu da açıkladığına’’ parmak basan gazete, ‘‘Devlet sadece alabildiklerinden vergi aldığı için bunun oranını yüksek tuttuyor’’ dedi.

TÜSİAD'ın önerdiği üç ‘ince ayar’

Vergi hedefi bozulmadan, vergi çerçevesi gözden geçirilsin.

İthalat yerine yerli üretim özendirilsin.

Yatırımların önündeki engeller kaldırılsın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!