TÜSİAD: Enflasyonda sapmadan korkmuyoruz

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD: Enflasyonda sapmadan korkmuyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

ENFLASYONLA mücadelede tek kriterin, enflasyon olmadığını belirten Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erkut Yücaoğlu, enflasyon oranındaki sapmadan daha çok istikrar programından taviz verilmemesinin önemli olduğunu söyledi.

Sanayici İşadamları Dernekleri (SİAD) Başkanlar Kurulu, 17 Kasım'da Urfa'da yapılacak 4. SİAD Zirvesi öncesinde, Türkiye'nin kişi başına geliri en düşük ili Ağrı'da toplandı. Burada bir konuşma yapan TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, ‘‘Enflasyon bir sonuç. Bu sonucu üreten mekanizmalardaki sağlıksız işleyişin kalıcı olarak giderilmesi önemli. Bu yüzden hükümetin enflasyon hedefinin 3-5 puan aşmasını önemsemiyoruz’’ dedi. Yücaoğlu, ‘‘Hükümet, gerek siyasi istikrarı koruma yönündeki çabaları, gerekse istikrar programının makro çerçevesinden sapmama yönündeki kararlılığı ile taktir ve desteği hakeden bir yönetim örneği gösterdi’’ diye konuştu. Yücaoğlu, makro çerçeve sunan istikrar programının uygulamasında hükümetin yüzde 80-90 oranında başarılı olduğunu bunun kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini belirtti. Yücaoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

İHRACAT ARTTIRILMALI

‘‘Bugün gerekli olan, makro ekonomik dengeleri yeniden kurmaya dönük politikaların istikrar içinde, sağlıklı bir büyümeyi sağlayacak politikalara nasıl bağlanacağını tartışmaktır. Öyleyse istikrar programının tam anlamıyla başarıya ulaşabilmesi ve toplumun refahını artıran gelir dağılımını iyileştiren sağlıklı bir büyümeye dönüşmesi için enflasyonla mücadeleye paralel olarak yatırımın, istihdamın, üretimin ve ihracatın artırılmasının koşulları oluşturulmak zorundadır.’’

ASİAD Başkanı Erdal Batmaz da, bölgenin kalkınması için oluşturulacak modele halkın ortak edilmesi gerektiğini savunarak, taşıma suyla değirmenin dönmeyeceğini vurguladı.

Başkanlar Kurulu toplantısının ardından yapılan ortak basın açıklamasında, hükümetin siyasi istikrarı koruma yönündeki çabaları ve ekonomik istikrar programının makro çerçevesinden sapmama yönündeki kararlılığı ile takdir ve desteği hak eden bir yönetim örneği gösterdiği belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:

Aynı kararlılık ülkenin gerçek gündemini izlemekte, reform ve kalkınma süreçlerinin önceliklerini korumakta da gösterilmelidir.

İstikrar programı makro seviyede korunurken ekonomide sağlıklı büyümeye dönük olarak, seçilmiş sektörlerde gelişmeyi ve bölgesel kalkınmayı hızlandırıcı bazı makro düzenlemelere gidilmesi zorunludur.

Yatırımcının önüne engel olarak çıkan prosedürler yeniden düzenlenmeli, özellikle üretim yatırımlarında mevzuatın basitliği temel prensip olmalıdır.

Ekonomik kurul oluşturulmalı

TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, ekonominin sağlıklı büyümesi için yeni bir kurmay kadroya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Yücaoğlu, mikro düzeydeki sorunların çözümü için oluşturulacak kurula, özel sektör temsilcilerine de yer verilmesini istedi. Yücaoğlu, ‘‘Siyasi istikrarı yürütenler işlerine devam etsin ama mikro düzeyde sorunların çözülebilmesi için yeni bir kurul oluşturulması gerekiyor’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!