TÜSİAD ekonomide iyileşme bekliyor

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD ekonomide iyileşme bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2002 17:36

TÜSİAD, 2002 sonunda enflasyonun TEFE'de yüzde 47.1, TÜFE'de yüzde 45.9 çıkacağı tahmininde bulundu. Dolar kuru ise dördüncü çeyrekte 1.976.032 lira olarak öngörülüyor.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ekonomide bu yıl kademeli bir iyileşme bekliyor.

TÜSİAD'ın bugün yapılan Genel Kurul Toplantısı'na sunulan Türkiye Ekonomisi 2001 konulu çalışmada, 2002 yılına ilişkin TÜSİAD'ın tahminlerine yer verildi.

Türkiye ekonomisinin yeni bir dönüm noktasında olduğu kaydedilen çalışmada, 1990'lı yıllarda izlenen büyüme stratejisinde yolun sonuna gelindiği ve ekonomide 1990'ların politikalarına dönme yollarının kapalı olduğu bildirildi.

Türk ekonomisinin çok kapsamlı bir reform sürecinden geçmekte olduğuna işaret edilen çalışmada, dolar bazında kişi başına gelir düzeylerine bakıldığında, son krizlerin faturasının Türkiye'yi 10-15 yıl geriye götürmek olduğu vurgulandı.

2002 yılının reform sürecindeki en kritik yıl olduğu da belirtilen çalışmada, "2002 yılının ilk günlerinde yoğun olarak gündeme gelen bankacılık sektöründeki değişiklikler ve bununla birlikte reel sektörün finansman kısıtlı problemleri, bu çerçevede reform sürecinin başarısı açısından belirleyici olacaktır" denildi.

Güçlenmiş bir bankacılık sektörünün krizden çıkışın ve yeniden büyümenin anahtarı olacağı da vurgulanan çalışmada, "Ancak güçlenmiş bir bankacılık sektörü, Türkiye ekonomisindeki yeniden yapılanmanın gerekli şartı olmakla birlikte yeterli şartı değildir. Ekonomideki yeniden yapılanma süreci, kamu maliyesi ve finans sektöründeki reformların ötesine geçecektir" denildi.

2001 ile kıyaslandığında, 2002 yılının, piyasaların tekrar normale döndüğü, kamu borç stokunun çevrilmesi konusundaki endişelerin ortadan kalktığı, bankacılık sisteminin güçlendirilmesi yolunda önemli atılımların atıldığı, ekonomideki yeniden yapılanma sürecinin büyük ölçüde tamamlandığı bir yıl olacağı anlatılan çalışmada, reformların uygulamaya geçirilmesinin tekrar büyüme sürecine girmeyi sağlayacağı belirtildi.

EKONOMİDE KADEMELİ BİR İYİLEŞME BEKLENİYOR

TÜSİAD'ın global ekonomide en erken 2002 yılı sonuna doğru bir canlanma beklediği kaydedilen çalışmanın, "2002 Yılında Türkiye Ekonomisi: Hedefler ve Beklentiler" bölümünde, 2001 yılında yaşanan krizin, devletin ekonomideki rolünün sorgulanmasına noktayı koyduğu vurgulandı.

Yapısal reformların yasallaşmasının, Türkiye ekonomisi için orta ve uzun vadeye yönelik umut vermekte olduğu dile getirilen çalışmada, yapısal düzenlemelerin sürdürülebilir büyüme için gerekli bulunduğu belirtildi.

Türkiye örneğinde, yasaların çıkmasının uygulama için güvence oluşturmamakta olduğu da savunulan çalışmada, yılsonuna doğru Türkiye'ye uluslararası kaynaklardan verilecek desteğin belirginleşmesinin ekonomiyi olumlu bir bekleyişe soktuğu kaydedildi.

Çalışmada, 2002 yılı için dış konjonktürün büyük önem taşıdığı da vurgulanarak, TÜSİAD'ın ekonomide kademeli bir iyileşme beklediği belirtildi.

Bankacılık reformu çerçevesinde, bankaların sermaye yapılarını güçlendirmek amacıyla çok kapsamlı bir çalışma yürütüldüğü ve bu çabaların etkilerinin ise kısa vadede çıkmayacağının düşünüldüğü bildirilen çalışmada, reel ücretler ve istihdamdaki ciddi düşüşün iç talep artışını sınırlayacağı kaydedildi.

2002 TAHMİNLERİ

Çalışmada yer verilen TÜSİAD'ın Makroekonomik Senaryosu'nda, 2002 yılında GSMH'nın yüzde 2.4 artacağı, enflasyonun yıl sonu itibariyle TEFE ve TÜFE'de sırasıyla yüzde 47.1 ve yüzde 45.9 olacağı tahmin ediliyor.

2002 yılında dolar kurunun yüzde 10.9 oranında reel olarak değerleneceği öngörülürken, ortalama bileşik faizlerin de yıllık ortalama olarak yüzde 71.6 olması bekleniyor.

Yüzde 4.5 olması öngörülen faiz dışı fazlanın hükümetin yüzde 5.7 olan hedefinin altında kalacağı ve faiz harcamalarının beklenenin üstüne çıkarak, bütçe açığını yüzde 11.2'ye taşıması bekleniyor.

TÜSİAD, kurdaki gelişmelere paralel olarak turizm ve ihracat peformansının program hedeflerine yakın ya da altında gerçekleşeceğini tahmin ederken, ihracatın bavul ticareti dahil olarak 35.3 milyar dolar, ithalatın ise 45 milyar dolar olması beklentiler arasında yer aldı.

Ayrıca, hükümetin 116 milyon dolarlık cari işlemler fazlasına karşılık, TÜSİAD 1 milyar dolarlık bir açık bekliyor.

Senaryoda yer alan nominal döviz kuru verilerinde dolar fiyatı, bu yılın ilk çeyreği için 1 milyon 484 bin 821 lira, ikinci çeyrek için 1milyon 647 bin 937 lira, üçüncü çeyrek için 1 milyon 808 bin 169 ve dördüncü çeyrek için 1 milyon 976 bin 32 lira olarak tahmin edildi. Yıllık ortalama kur tahmini ise, 1 milyon 729 bin 240 lira olarak kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!