TÜSİAD’dan Straw’a ’Diplomatik Beceri’ ödülü

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD’dan Straw’a ’Diplomatik Beceri’ ödülü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2006 00:00

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), "TÜSİAD Dış Politika Ödülü"nün üçüncüsünü, 2005 yılı itibariyle İngiltere Dışişleri Bakanı Jack John Whitaker Straw’a verdi. İstanbul’da törenle ödülünü alan Straw, Almanya’nın eski Avrupa Birliği Büyükelçisi Dr. Dietrich von Kyaw ve Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IFRI) Başkanı Thierry de Montbrial’ın ardından bu ödüle layık görülen üçüncü kişi oldu.

DİPLOMATİK BECERİ: "TÜSİAD Bosphorus Prize for European Understanding" adı altında 2003’te tesis edilen ödüle İngiltere Dışişleri Bakanı Straw’un layık görülmesindeki nedenler ise şöyle sıralandı: "Avrupa Birliği (AB) Konseyi’nin 17 Aralık 2004 tarihli Brüksel zirvesinde, Türkiye ile müzakerelere başlanması kararının alınmasından sonra, dönem başkanlığını yürüten İngiltere’nin Dışişleri Bakanı olarak Jack Straw’un, bu kararın uygulamaya konulması çerçevesinde, 3 Ekim 2005’te Lüksemburg’da yapılan AB Konseyi Zirvesi’nde ortaya çıkan engellerin aşılması yolunda gösterdiği olağanüstü diplomatik beceri."

ÖDÜLÜN ŞARTLARI: TÜSİAD’ın ödülü, Türkiye’nin AB yolunda karşılaştığı engellerin aşılmasında yapılan çalışmalara, Türkiye ile AB arasındaki işbirliğinin, karşılıklı anlayışın ve ortak değerlerin gelişmesine katkıda bulunduğuna inanılan kişi veya kuruluşlara veriliyor.

Türkiye’yi savunmuştu

Jack Straw, Alman "Rheinische Post" gazetesi için yazdığı bir makalede, "Türkiye’nin AB üyeliği için siyasi gerekçeler, ekonomik nedenlerden daha da ağır basıyor. Türkiye’nin üyeliği, kültürel ve dini çeşitlilikle ortak hedeflerin birbirine aykırı düşmez" demişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!