TÜSİAD: Baykal’a yapılan siyasetin kara lekesi oldu

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD: Baykal’a yapılan siyasetin kara lekesi oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2010 00:00

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Deniz Baykal’ın CHP Genel Başkanlığından istifasına giden yolda yaşananları çok önemli hukuk ihlali olarak algıladıklarını belirterek, “Aslında uzun süredir temel hak ve özgürlüklere aykırı dinleme ve görüntüleme yoluyla özel hayat ihlallerinin yapılmakta olduğunu görüyoruz. Toplum neredeyse bir korku toplumu haline getirildi. Bunu çok şiddetli şekilde kınıyoruz. Tam olarak ne olduğunu bilmediğimiz bir noktada hem Deniz Baykal’ın hem Nesrin Baytok’un özel hayatları ihlal edilmiştir. Eşit şekilde ikisi de mağdurdur. Bu olay yanlış bir olaydır ve Türkiye siyasetinde kara bir leke olarak kalacaktır” dedi.

Haberin Devamı

İç savaş denir mi
Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) toplantısında konuşan Ümit Boyner, şunları söyledi: “Türkiye’de sivilleşme ve demokratikleşmeyle başlayan bir güç kavgası var. Ama buna bir iç savaş diyebilir miyiz emin değilim. Çünkü halk arasında bir savaş olduğunu, ciddi bir kutuplaşma olduğunu görmüyorum. Siyasi sistemimiz o kadar bu kutuplaşmaları besleyen bir noktada ki. Siyasi partiler içinde demokrasi yok. Partiler halka kapalı kurumlar. Bugün CHP’nin yaşadığı ‘kim lider olacak’  sorunu bile Siyasi Partiler Yasası biraz daha demokratik, halk biraz daha bu  sürecin içinde olsaydı bu kadar karmaşık ve gergin olmazdı diye düşünüyorum.”
Bakış değişmeli
Kadının siyasette temsilinin artması istihdama katılımını da etkilediğine dikkat çeken Boyner, şöyle konuştu: “Kadın-erkek eşitliği konusu hukukun yanı sıra bir zihniyet problemi. Toplumda cinsiyetçi yaklaşımı yeniden üreten bakış açısı değiştirilemiyor. Kadını aile içinde ve anne rolüne hapseden zihniyet  yerine bir kadın politikası oluşturulması gerekli. O nedenle Türkiye için kota türü özel önlemler lüks değil ihtiyaç.”

Haberin Devamı

Doğurganlık değil, beşeri sermaye artmalı

ÜMİT Boyner, kadının siyasi mekanizmalara giden yolda önünün açık tutulmasının, istihdamda yer  almasıyla da yakından ilgili olduğuna dikkat çekerek, “Kadınlarımızın hakları gelişmiş ülke seviyesine ulaşmalı. Bugünkü önceliğimiz  doğurganlık hızımızı artırmak değil, beşeri sermayemizi güçlendirmek olmalı”dedi.

Mali kural uygulanabilir bağımsız denetim iyi olur

ÜMİT Boyner, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın açıkladığı ‘Mali Kural’ı şöyle değerlendirdi: “Türkiye’nin büyüme sürecinde dünyanın içinden çıktığı kriz döneminde mutlaka bir cari açık yaratacağını da göz önünde bulundurarak mali disiplinin sağlanması için bir Mali Kural’ın hayata geçirilmesi çok önemli. Denetlenmesi Maliye Bakanlığına verilmiş. Bağımsız kurumlar içinde olabilseydi belki daha etkili olurdu. Ama şu noktada bunun yürürlüğe girmesinin çok önemli gelişme olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin büyüme sürecinde hükümet olumlu adım attı. İşsizlik sorunun çözümünde yüzde 1 bütçe açığı ve yüzde 5 büyüme hedeflenmesi önemli. Hedef olarak belirlenen kuralları ulaşılabilir buluyorum, en azından hedef olarak konması da önemli. Eğer Türkiye yatırım çekebilen bir ülke haline gelirse cari açık da finanse edebilecektir. O noktada Mali Kural’ın olması yatırım ortamını öngörülebilir hale getirecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!