TÜSİAD Başkanı Bilecek'ten flaş büyüme açıklaması

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD Başkanı Bilecekten flaş büyüme açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2018 10:50

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, 2018'de yüzde 4-5 bandında bir büyüme beklentisi içinde olduklarını belirterek, "Bunun da böylece daha dengeli ve daha ılımlı bir büyüme yüzdesi ile devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

Haberin Devamı

Bilecik, AA'nın 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği ve finans piyasası profesyonelleri ile buluştuğu platformu AA Finans Masası'na konuk oldu.
Türkiye'nin 2017'de yüzde 7,4 büyümesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bilecik, burada bütün meselenin 2018-2019 döneminde geçen yılki negatif rakamlardan kurtulmak olduğunu söyledi.

Bilecik, 2017'de KGF ve vergi konusunda yapılan düzenlemelere değinirken, "Yurt dışından borçlanarak büyümenin getirdiği muhtelif sancılar, özellikle dış borcun toplamının yüzde 53'e gelmesini sağladı ki bu çok uzun yıllardan sonra gelinen bir rakamdır. Yani büyüklük anlamında... 2001 yılında hatırlarsanız aşağı yukarı yüzde 56 idi. Böyle baktığımız zaman cari açıktaki oranımız da maalesef yüzde 5,5 oldu. Bunlar üzerine daha fazla gitmemiz gereken konular." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Biraz borçlanarak ve tüketerek büyümenin gerçekleştiği bir tablonun bulunduğunu dile getiren Bilecik, bunları tekrar toparlama dönemine girdiklerini aktardı.
Bilecik, "Çok önemli bir nokta var. Bu rakamların içinde son derece sevindirici bir gelişme... İhracatın büyümeye olan payı... Yüzde 2,6... Bu 7,4'ü oluşturan fevkalade önemli bir şey... Burada keşke yabancı yatırımcı sayılarının gerek tutarsal gerek adetsel olarak da yükseldiği bir tablo olsa... İnanın bu ihracattaki rakamlarımız çok daha farklı olabilir. Ama bu rakamdan da memnunuz." diye konuştu.

Bundan sonra makine teçhizat payının artırılması konusuna daha fazla odaklanılması gerektiğini vurgulayan Bilecik, geçen yılın ikinci yarısında makine ve teçhizatın artık yükselen bir çizgiye kavuştuğunu, bunun sevindirici olduğunu dile getirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!