TÜSİAD: AB'ye doğru gidişimizin önünde kimse duramaz

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD: ABye doğru gidişimizin önünde kimse duramaz
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2002 02:03

TÜSİAD heyeti, Almanya'dan olumlu mesajlarla dönüyor. TÜSİAD heyetine başkanlık eden Tuncay Özilhan, ‘‘Türkiye üzerine düşeni yapsın, ondan sonra AB işi ağırdan alamaz. Türkiye'nin AB'ye doğru gidişinin önünde kimse duramaz’’ diyor.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) ‘‘Avrupa Birliği (AB) müzakere sürecini yıl sonunda başlatmalı’’ lobisi çerçevesindeki Almanya turunu başkan Tuncay Özilhan'la değerlendiriyoruz. Özilhan, ‘‘Öncelikle Almanya'yı ziyaretimizden memnun kaldık’’ diyor.

Özilhan, ana dilde eğitim ve yayından, idam cezasının kaldırılmasına kadar son kalan adımları da Türkiye'nin artık atması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuşuyor:

‘‘Türkiye üzerine düşeni yapsın, ondan sonra AB işi ağırdan alamaz. Alırsa, onlar haksız duruma düşer. Bence nehir artık denize kavuşuyor. Nehri tersine döndürüp denize dökülmesini engelleyemezsiniz. Türkiye'nin AB'ye doğru gidişinin önünde kimse duramaz.’’

TÜRKİYE YABANA ATILAMAZ

Özilhan, ‘‘AB'nin müzakere sürecini yakın zamanda başlatması, tam üyeliğimiz konusunda ümitli misiniz?’’ sorusunu şöyle yanıtlıyor:

‘‘Bizim için önemli olan Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başlamaları. Bu, Türkiye'nin AB kapısının arasına ayak koyması demek. Ayağımızı o kapının arasına koyduktan sonra kapatmaları mümkün değil. Müzakere sürecinin uzun sürmesi de o kadar önemli değil, önemli olan başlaması. Ben ümitliyim. TÜSİAD olarak ümitliyiz. İşadamı hiçbir zaman ümidini kaybetmez. İşadamı ümitli olmak zorundadır. Aksi halde gücü kalmaz, işi biter. Zaten Türkiye de AB açısından yabana atılabilecek bir ülke değil.’’

BDI: DESTEĞE DEVAM

Tuncay Özilhan başkanlığındaki TÜSİAD heyeti, önceki sabah Alman Sanayici Federasyonu (BDI) Başkanı Dr. Michael Rogowski ile buluştu. Rogowski, TÜSİAD'a ‘‘Biz Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinden yanayız. Daha önce yayınladığımız ortak bildiride bunu vurgulamıştık. AB yolunda Türkiye'yi destekliyoruz ve bu desteğimize devam edeceğiz. Türkiye bunu hakediyor’’ mesajı verdi.

TÜSİAD, Alman Federal Meclis Başkanvekili CDU'lu Rudolf Seiters'ten de Türkiye'nin müslüman ülke olmasının AB'ye girmesinde sorun olmadığının mesajını aldı. Seiters, ‘‘Müslüman ülke AB'ye girsin mi, girmesin mi tartışması gündemimizden düştü. Bunun Almanya'da artık iç politika malzemesi yapılması söz konusu değil’’ dedi.

Özilhan, Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Alfred Tacbe ile görüşmelerini ise şöyle değerlendiriyor:

‘‘Konu ekonomi, iş para olunca daha kolay anlaşıyoruz. Siyasete gelince zorlanıyoruz. Sayın Tacbe'den de destek mesajını aldık. Zaten Türkiye Gümrük Birliği'nde gösterdiği performansla AB'de uyum sorunu yaşamayacağını ispatladı.’’

ADAY ÜLKELER TURU

Özilhan, bir yandan Almanya gezisinden memnun kaldıklarını vurgularken, diğer taraftan da AB üyesi diğer ülkelere TÜSİAD dengi kuruluşların desteğiyle turlarını sürdüreceklerini ifade ediyor. TÜSİAD için İsveç, İspanya ve Almanya'dan sonra şimdi sırada İtalya ve Danimarka var.

TÜSİAD bunun yanı sıra AB'ye dönük lobi çalışmalarına yeni bir halka daha ekliyor: ‘‘AB'ye 2004'e kadar tam üyelikleri söz konusu olan 10 aday ülke...’’

Özilhan, ‘‘TÜSİAD yönetim kurulunun her bir üyesine bir AB adayı ülkeyi verdik. Bu üyelerin önderliğinde ayrı ayrı ekipler oluşturulup aday ülkeler turu başlayacak. Buna da önem veriyoruz. Çünkü 2004'ten sonra 10 aday ülkenin de AB'de oy ve veto hakkı doğacak. Dolayısıyla o ülkeleri de Türkiye konusunda şimdiden ikna etmek gerekiyor.’’

Kısacası, Özilhan, TÜSİAD olarak işin peşini bırakmayacaklarını vurguluyor.

TÜSİAD heyetinin önemli bir bölümüyle birlikte biz İstanbul'a dönerken, Tuncay Özilhan, TÜSİAD Genel Sekreteri Haluk Tükel ve Brüksel Temsilcisi Bahadır Kaleağası, UNICE (Avrupa Sanayicileri Federasyonu) yıllık toplantısı için Barcelona'ya uçuyor.

Türkiye dün akşam Roma-Galatasaray maçına odaklandığı sırada, Özilhan da kulağı Roma'da olmak üzere Barcelona-Liverpool maçını izledi.

Dün akşamki maç molasının ardından Tuncay Özilhan ve ekibi bugün UNICE maratonuna yöneldi.

Güney Kıbrıs'ı alırsanız sert tepki görürsünüz

TÜSİAD'ın Almanya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jürgen Chrobog'la görüşmesinde Kıbrıs konusu da gündeme geldi.

Chrobog, ‘‘Kıbrıs sorunu çözülse de, çözülmese de Güney Kıbrıs'ın AB'ye alınmasının söz konusu olduğunu, bunun da Yunanistan'ın AB'de genişlemeyi bloke etmemesi için yapılacağını’’ söyledi.

TÜSİAD heyeti Jürgen Chrobog'a böyle bir durumda Türkiye'nin AB'ye tepkisinin çok sert olacağını hatırlattı.

Chrobog bunun üserine Kıbrıs'ta başlatılan ön koşulsuz görüşme sürecinden memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!