Turner: İmzayı atarken ilk kadınıma ‘evet’ der gibiydim

Güncelleme Tarihi:

Turner: İmzayı atarken ilk kadınıma ‘evet’ der gibiydim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

350 milyar dolarlık America OnLine-Time Warner evliliğine imza atan, Time Warner'ın ortaklarından Ted Turner, ‘‘Bu birleşme bana, 42 yıl önce 19 yaşında birlikte olduğum ilk kadına ‘evet' derken duyduğum hazzın benzerini verdi’’ dedi.

TIME Warner’ın yüzde 9 hissesine sahip olan CNN'in kurucusu Ted Turner, 350 milyar dolarlık America OnLine (AOL) Time Warner birleşmesi konusunda, ‘‘Bu birleşme bana, 42 yıl önce 19 yaşımda birlikte olduğum ilk kadına ‘evet' derken duyduğum hazzın benzerini verdi’’ dedi.

Time Warner gibi yıllanmış dev bir şirketin AOL gibi henüz 15 yaşında olan bir şirket tarafından satın alınması, ‘‘Bakkaldan bira alma yetkisi olmayan çocuk, 77 yıllık devi yuttu’’ yorumlarına yol açtı.

SAVAŞ BAŞLADI

AOL-Time Warner birleşmesi, iletişim çağının en büyük savaşını da başlatmış oldu. Elektronik medya ile geleneksel medya evliliği, AOL Başkanı Steve Case ile sektördeki en büyük rakibi Bill Gates’i de, ‘can düşmanı’ yaptı. Dünyanın en güçlü iki ismi ve ortakları, şimdi İnternet'ten sinemaya, ticaretten kablosuz iletişime varıncaya kadar yüzlerce alanda birbirleriyle kıran kırana bir rekabet başlattı.

MİCROSOFT HAZIR

Microsoft geçen yıl ABD'nin en büyük haberleşme şirketlerinden AT&T ile 5 milyar dolarlık, diğer telekomünikasyon şirketleriyle de 3 milyar dolarlık bir ortaklığa girmişti. Microsoft bu ortaklıklarla müşterilerine İnternet'e daha hızlı giriş yapabilme kabiliyeti kazandırmayı amaçladı. Microsoft kablo yayın ve İnternet alanında bir adım öne geçmiş oldu. Ta ki, önceki güne kadar... Çünkü AOL, Time Warner ortaklığıyla ülkenin en büyük ikinci kablolu yayın gücünü de bünyesine katmış oldu. Böylece AOL ile Microsoft yeni ortaklarıyla birlikte neredeyse faaliyet gösterdikleri her alanda karşı karşıya geldi.

Microsoft ürünleri ile internete girenlerin sayısı şu anda 3 milyon AOL'nin ise 20 milyon. Zaten Microsoft'un Windows ürünlerini satarken internet ve e-mail programlarını da pazarlaması iki şirketi mahkemelik etmiş durumda.

Bu arada Time Warner'ın artık bir internet şirketi tarafından yönetilecek olması şirketin uzun tarihini tekrar gündeme getirdi. Luce ve Briton Hadden tarafından 1923 yılında kurulan Time Magazine'in üzerinde yükselen Time Warner şirketi, 1936 yılında çıkan Life Dergisi ile güç kazandı. Life Dergisi'nde, o güne kadar kullanılmayan teknoloji, fotoğraflar ve grafik çalışmaları kullanıldı.

Luce tarafından kurulan Time Dergisi 1923 yılında 9 bin satarken, 1940'larda 1 milyon, 1980'lerde ise 4.6 milyon satmaya başladı.

Time Warner imparatorluğunun bir diğer ayağı olan Jack Warner'ın film yapım şirketi de bir çok başarıya imza attı. Time tarafından 1989 yılında satın alınan Warner, Time tarafından satın alınmasının ardından şirket bünyesinde eski başarısını gösteremedi. Time Warner, enerjisini önemli bir bölümünü, Warner'ın yarattığı sorunların çözümüne harcadı.

AOL hisseleri bir günde yüzde 553 kazandırdı

AMERICAN OnLine'ın (AOL) medya devi Time Warner'ı satın alacağını açıklaması üzerine önceki gün Time Warner hisseleri bir kaç saat içerisinde 30 dolardan 95 dolara çıktı. Böylece, Time Warner hissedarları bir günde yüzde 216 gibi rekar bir kazanç sağladılar. AOL hisseleri ise 13 dolardan 85 dolara yükseldi. AOL hisselerine yatırım yapanlar, birleşmenin açıklandığı gün yatırımlarını yüzde 553 oranında büyüttüler. Time Warner ile American OnLine’ın birleşme kararının açıklanması sonrasında Goldman Sachs’ın piyasalar için açıkladığı Internet Endeksi de bir günde yüzde 6.5 oranında büyüdü.

Tarihin en büyük birleşmesinden notlar

Time Warner hisselerini satın alan AOL, Time Warner hisseleri için 156.14 milyar dolar ödeyecek.

Birleşmenin ardından kurulacak yeni şirkete AOL-Time Warner adı verilecek.

Yeni şirketin yüzde 55'i AOL'nin olacak.

Yeni şirketin Başkanı AOL'nin 41 yaşındaki Başkanı Steve Chase olacak. Time Warner'ın Başkanı Gerald Levin yeni şirkette Genel Müdürlük görevini sürdürecek.

AOL'nin 20 milyon abonesi, Time Warner'ın 13 milyon televizyon izleyicisi ile birleşecek ve ortaya 33 milyon abonesi olan bir internet medya devi çıkacak.

En büyük birleşmeler

Birleşen şirketler Tutarı

(Milyar $)

MCI World-Sprint 115.00

Exxon-Mobil 78.95

Travellers Group-Citicorp 72.56

SBC Communication-Ameritech 62.59

Nations Bank-BankAmerica 61.63

Vodafone-AirTouch 60.29

AT&T-Telecommunications 53.59

BP-Amoco 48.17

Flört eden şirketler

Alıcı şirket Alınacak şirket Duyuru tarihi Teklif

(Milyar $)

Vodafone-Air Touch Mannesmann 14 Kasım 1999 124.76

Pfizer Warner Lambert 4 Kasım 1999 87.41

Total Fina ELF Aquitaine 5 Temmuz 1999 53.54

Bell Atlantic GTE 28 Temmuz 1998 53.41

Microsoft yarım ağız memnun

AOL'nin en büyük rakibi Microsoft dün AOL-Time Warner birleşmesinden memnuniyet duyduğunu ‘yarım ağızla’ açıkladı. Microsoft'un sözcüsü Dan Leach, ‘İki şirketin birleşmeleri rekabet ve piyasa ile teknolojinin gelişmesi açısından önemli bir adımdır. Rekabet olduğu sürece biz de daha ileriye gitmeye çalışacağız’ dedi. Leach ayrıca, evliliğin internetin ne kadar rekabete açık bir alan olduğunun da göstergesi olduğunu savundu.

Sun: AOL ile sadece ortağız

SUN Microsystems, America OnLine (AOL) tarafından satın alındığı şeklindeki haberlerin, bir yanlış anlamadan kaynaklandığını açıkladı. Sun tarafından yapılan açıklamada, Netscape ve AOL ile yapılan ortaklığın sadece güçbirliğine yönelik stratejik bir işbirliği olduğu belirtildi.

Görsel medya internete kayacak

İNTERNET kullanılacıları bugün klasik telefon hatları üzerinden en fazla saniyede 56 kbit'lik bir hıza ulaşabiliyor. Yani bu, pratik uygulamada saniyede en fazla bir sayfalık düz metin alabilme hızı anlamına geliyor.

ABD'nin bazı kentlerinde kablolu yayın aracılığıyla internete giriş yapılabiliyor. Ancak internet üzerinden, kablolu yayınlar alınamıyor. Daha hızlı bir internete ulaşım ise; televizyon programlarını, filmleri, müzik yayınlarını, yani, kablolu yayınların sunduğu tüm hizmetleri, bir kaç saatlik bir yükleme sonucunda değil, bir kaç saniyede yapılmasını sağlayacak.

Artık bir saniye içinde bir sayfalık düz metin halinde bilgi değil, renkli grafikli ve görüntülü bilgi akışı da elde edilebilecek. İnternete hızlı girişi, kim önce ve güçlü sağlarsa, o şirket tercih edilecek ve piyasaya hakim olacak.

Örneğin kişisel bilgisayarı olan ve AOL ile internete giren bir kişi, artık bir tuşa basarak Time Warner'ın CNN ve TBS televizyonlarına ya da arşivinden film ve müzik marketine kadar her ürününe ulaşacak. Time Warner kablolu hizmetlerinden yararlananlar ise, televizyonlarının uzaktan kumandaları ile AOL'ye bağlanıp internete girebilecek.

Yahoo da satın almak için medya arıyor

AMERİCA OnLine ile Time Warner evliliğiyle ortaya çıkan medya-internet şirketi, dünyanın en büyük internet arama şirketi Yahoo'yu da zor durumda bıraktı. Yahoo şimdi satın alacak medya şirketi arıyor.

18 ay öncesine kadar medya devlerinin internet şirketlerini satın alacağının düşünüldüğünü belirten uzmanlar, bu kadar kısa bir sürede büyük değer kazanan internet şirketlerinin, tam tersi bir şekilde medya devlerini satın alma gücüne ulaştığına dikkat çekiyorlar.

Yahoo'nun da bir medya şirketi ile evlilik arayışına girmek zorunda kaldığını belirten uzmanlar, ‘Ancak evlenecek eş yok’ yorumunu yapıyor.

Yeni AOL Time Warner şirketinin daha hızlı bir şekilde kablolu yayın hizmetlerine de girecek olması Yahoo'nun dünya üzerinde yüzde 55'lik pazar payını büyük ölçüde etkileyeceği belirtiliyor. AOL Time Warner'ın en büyük rakibi Microsoft'un AT&T ile arama motorları alanında ExiteAtHome adlı bir şirketleri var. Dolayısıyla Yahoo'nun Microsoft ile evliliği mümkün görülmüyor.

Mannesmann yardım istedi

ALMANYA'nın telekomünikasyon devi Mannesmann, İngiliz Vadofone AirTouch'ın ‘hasmane’ bir tutumla kendilerini satın almaması için Fransız ortakları Vivendi grubundan yardım istedi.

Yine dünyanın en büyük satış teklifinden biri olarak kabul edilen 170 milyar dolarlık teklifi Mannesmann, ‘açık saldırı’ olarak algılamıştı. Alman hükümeti bile İngiliz iletişim şirketinin teklifini, ‘egemenliğe saldırı’ olarak yorumluyor.

Amerikan ekonomi gazetesi Wall Street Journal, Vivendi'nin patronu Jean-Marie Messier ve Mannesmann'ın patronu Klaus Esser'in, nasıl yardım yapılacağı konusunu ele aldıkları belirtildi.

Alman Mannesmann şirketi ise, yardım aradıkları haberlerinin çıkması üzerine, ‘Tabii ki görüşmeler sürüyor. Ancak yardım istediğimiz doğru değil’ açıklamasını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!