Türktan: Telekom sektöründe çok fazla etkilenme beklemiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Türktan: Telekom sektöründe çok fazla etkilenme beklemiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2008 11:03

Avea Üst Yöneticisi (CEO) Cüneyt Türktan, telekom sektöründe küresel kriz nedeniyle çok büyük bir etkilenme olacağını düşünmediğini ve Avea olarak sene sonunda YTL bazında yüzde 25 hedefi doğrultusunda büyüme öngördüklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Türktan, düzenlediği basın sohbet toplantısında yaptığı konuşmada, dünya mobil pazarının hat sayısının önümüzdeki 4 yılda yüzde 30 büyüyerek yaklaşık 5 milyara, Avrupa'daki sayının ise yüzde 10 büyümeyle 1 milyara ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Türkiye'deki mobil pazarın ise 4 yılda Avrupa'nın 2 katı üzerinde yüzde 24 civarındaki artış ve 16,5 yeni hat ile 85,3 milyon hat sayısına ulaşacağını öngördüklerini ve 2010'da hat sayısının nüfusa oranının yüzde 114 olacağını belirten Türktan, Türkiye'nin bu sayı ile dünyada 2012 yılında ilk 15 ülke arasında yer alacağını kaydetti.

Dünya mobil pazarının 4 yılda 162 milyar dolar düzeyinde yüzde 19 oranında büyüyerek 1 trilyon dolara, vergi gelirlerinin toplam gelirler içindeki payının da yüzde 18'den 23'e yükselmesinin beklendiğine işaret eden Türktan, bu büyümenin 24 milyar dolarının Avrupa mobil pazarında gerçekleşeceğini ve bu pazarın 298 milyar dolara ulaşacağını ifade etti.

"BÜYÜMENİN 1,8 MİLYAR DOLARI TÜRKİYE'DEN"

Cüneyt Türktan, dünyadaki büyümenin 1,8 milyar dolarının ise Türkiye mobil pazarından geleceğini ve Türkiye'de 4 yıl içinde mobil pazarın yüzde 21'lik artış ile 10,5 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Avea'nın 2005 yılından bu yana toplam pazarın üstünde büyüdüğünü vurgulayan Türktan, 2007 yılının ilk yarısından bu yılın ilk yarısına kadar gelirlerde yüzde 36'lık artış kaydettiklerini söyledi.

Dünyada yaşanan küresel krize de işaret eden Türktan, "Telekom sektöründe çok büyük etkilenme olacağını sanmıyorum. Yeter ki nakit akışı ve finansman gücü olsun. Bizim eylül ayı itibariyle beklediğimiz büyüme devam etti. Ekim ayının da eylülden büyük farkı yok. Biz sene sonunda YTL bazında yüzde 25 hedefi doğrultusunda büyüme öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

Şu anda sene sonuna ilişkin hedeflerde değişikliğin söz konusu olmadığının altını çizen Türktan, 2009'da da ciroda YTL bazında yüzde 20-25 aralığında büyüme beklediklerini, küresel krize rağmen yatırımlara devam ettiklerini belirtti.
Türktan, ancak Türkiye'deki 3 operatörün dolar kar-zararları açısından dünyadaki krizden etkilenebileceğini, şu anda Avea'nın batak alacak oranının sektör ortalaması olan yüzde 3 civarında olduğunu söyledi.

"FIRSATLARI TÜRK TELEKOM İLE BİRLİKTE DEĞERLENDİRİYORUZ"

Çevre ülkelerdeki fırsatlara da dikkati çeken Türktan, bu konuda ortak plan yapılabileceğini ve birlikte hareket edilebileceğini, Türk Telekom'un Avea'nın "öncü" şirketi olduğunu, dolayısıyla bölgedeki fırsatları Türk Telekom ile birlikte değerlendirdiklerini vurguladı.

Türktan, çevre ülkelerde telekom sektöründe elden çıkarmaların yaşanacağını, "akıllıca" davranıp buralara Türk Telekom ile birlikte gidebileceklerini ifade etti.

Konuşmasında numara taşınabilirliğe de değinen Türktan, bunun sektörde "çığır açacak" bir uygulama olduğunu, pazarda yaklaşık 6 ile 9 milyon arası operatöründen mutsuz abone bulunduğunu, numara taşınabilirlik ile bu kitlenin harekete geçmesinin beklendiğini, hedeflenen taşıma sürecinin ise 5-6 gün olduğunu kaydetti.

Türktan, "Numara taşınabilirliğin ilk yılı içinde 2 ile 2,5 milyon arası abonenin Avea'ya geçiş yapacağını bekliyoruz" dedi.

Numara taşınma oranlarına ilişkin dünyadan örnekler veren Türktan, geçen yıl Hong Kong'da yüzde 109, Finlandiya'da yüzde 68, Danimarka'da yüzde 42 oranlarında taşınmanın gerçekleştiğini, uygulamadan önce Hong Kong'da hakim operatörün yüzde 30,06 olan pazar payının numara taşınabilirliğinden sonra yüzde 28,27'ye gerilediğini, Finlandiya'da ise yüzde 50,95'ten 36,86'ya, Belçika'da yüzde 56'dan 43,24'e düşen pazar payı değişimi yaşandığını anlattı.

"KRİZDE 3G YATIRIMLARININ GERİ DÖNÜŞLERİ UZAYABİLİR"

Avea Üst Yöneticisi Türktan, 3G teknolojisinin getireceği yeniliklere de değinerek, buna ilişkin yatırımların geri dönüşlerinin kriz ortamında uzayabileceğini, ancak finansmanın sağlanmasının bu noktada büyük önem taşıdığını söyledi.

3G ihale tarihinin kriz nedeniyle değişip değişmeyeceği sorusu üzerine ise Türktan, "Bizim hiçbir sorunumuz yok. İhaleye gireriz. Lider operatör için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Dolayısıyla en az 2 operatör hazırsa, bence hükümet vazgeçmez. Ertelenecek diye bir sıkıntı görmüyorum. Unutmayalım ki Türkiye'de 1994 krizinde ilk GSM yatırımları yapıldı. Nakit akışı, finansman olursa mobil operatörlerde bir sıkıntı olmaz" şeklinde konuştu.

"KENDİMİZİ IPHONE HEYECANINA KAPTIRMADIK"

Cüneyt Türktan, ıPhone ile ilgili olarak da, "ıPhone'de olmak için 200 bin telefon taahhüt etmek gerekiyordu. Biz buna gerek görmedik. ıPhone heyecanına kendimizi kaptırmadık. Özellikle taahhüt işine girmek istemedik" dedi.

Sanal operatörlüğe de işaret eden Türktan, bunun piyasaya ayrı bir hareketlilik kazandıracağını, şu anda aralarında Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un da olduğu 5 markayla bu konuya ilişkin görüşmeler yaptıklarını bildirdi.
Avea Regülasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Anık da, sorular üzerine, numara taşınabilirliğin hayata geçtiği ülkelerde tamamen hakim ortağın abone kaybettiğini, kazananın olmadığını söyledi.

Avea Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Eren Güra da şu anda vadesi 6 yıl olan 1,6 milyar dolar seviyesinde kredileri bulunduğunu ve bunların IFC ile yurt dışındaki Eximbanklardan sağlanan krediler olduğunu, ayrıca 12 bankadan sağlanan 505 milyon dolarlık kredi dilimi içinde Garanti Bankasının da yer aldığını belirtti.
Güra, 3G ile ilgili yatırımlarda tedarikçiler vasıtasıyla yine Eximbanklar üzerinden ekstra finansmana gideceklerini ifade etti.

Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlker Koçak ise, Avea'da yüzde 65 faturasız, yüzde 35 faturalı hattın bulunduğunu, toplam sektörde ise yüzde 15-20 düzeyinde faturalı hattın söz konusu olduğunu, gelen yeni abonelerle oranlarda bir değişiklik gözlemlemediklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!