Türksat 2013’te uzaya 2 yeni uydu gönderecek

Güncelleme Tarihi:

Türksat 2013’te uzaya 2 yeni uydu gönderecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2010 00:00

Afrika, Avrupa ve Asya’nın önemli bir bölümünü kapsama alanına almayı planlayan Türksat, 2 yeni uydu daha fırlatmaya hazırlanıyor. Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay, Türksat 4-A ve Türksat 4-B uyduları 2013 yılının ilk çeyreğinde uzaya göndermeyi planladıklarını açıkladı.

Son kertesine kadar kullanıyoruz

TBMM KİT Komisyonu’nda, Türksat A.Ş’nin, 2008 yılı hesapları ibra edilirken Türksat A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dalbay da yaptığı sunum ile çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türksat A.Ş’nin Türkiye Cumhuriyeti adına 3 uydunun işletmesini yürüttüğünü hatırlatan Dalbay, şu bilgileri verdi: “2008 Temmuz’unda başarı ile uzaya gönderilen Türksat 3-A uydusunun, 1296 MHz ile kapasitesi en yüksek uydu. Türksat 2-A uydusunun 2015 yılına kadar Türkiye’de hizmet verecek. Teknik ömrünün sonuna gelene kadar ve salınımlı yörüngede bulunan Türksat 1-C uydusunun gücünün son kertesine kadar kullanılmaya devam ediyor. Şu an 31 ve 42 decedeki uydu yörünge hakları kullanılıyor. 50 derece yörünge hakkının da yakın zamanda atılacak uydularla doldurulmasının öngörülüyor. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nden 2.5 ve 73.25 derecedeki yeni yörünge hak taleplerimiz söz konusu oldu. Bunun gerçekleşmesi için gerekli çalışmaları yürütüyoruz.”

Yüzde 90 kapasite

Türkiye’nin yakın zamanda iki yeni haberleşme uydusu kazanacağını belirten Dalbay, “Türksat 4-A ve Türksat 4-B uydularımızın uluslararası ihale süreci devam ediyor. Afrika, Avrupa ve Asya’nın önemli bir bölümü bu uydularımızla kapsıyor olacağız. Söz konusu uydularımızı, 2013 yılının ilk çeyreğinde uzaya göndermeyi planlıyoruz” dedi. Aktif olan 3 uydunun kullanım kapasiteleri hakkında bilgi veren Dalbay, şöyle konuştu: “Dünya ortalamasına göre, bir uydu eğer yüzde 75 kapasite ile çalışıyorsa, teknik olarak dolu kabul ediliyor. Türksat’ın işlettiği Türksat 3-A ve Türksat 2-A uyduları yüzde 90 kapasite ile çalışmaktadır. Türksat 1-C’den de yüzde 50 oranında hizmet alabiliyoruz. Türksat 4-A ve Türksat 4-B uydularımızın entegrasyonunda da ‘Doğrudan Katılım Programı’ adı altıda daha çok sayıda arkadaşımız, aktif olarak uydu entegrasyon ve test süreçlerinde yer alacaklar. Edindiğimiz ve edineceğimiz tecrübelerle, 2015 yılında ilk haberleşme uydumuzun yapımında aktif rol oynayacağız.”

Dünya nüfusunun yüzde 91’i

Dalbay, Türksat A.Ş’nin Türkiye’nin gelecek on yıla ait haberleşme uydusu stratejisini oluşturduğunu ifade ederken, bu konuda şunları söyledi: “Buna göre, yeni yörünge haklarımız ve yeni uydularımız ile dünya nüfusunun yüzde 91’ini kapsama altına almayı planlıyoruz. 2013 yılı başında uzaya göndereceğimiz uydularımızın yanı sıra, Türksat 5-A, Türksat 5-B ve Türksat 5-C uydularını da devreye alarak ülkemizin uzaydaki gücünü üst noktalara çıkarma hedefine hızla yaklaşmış olacağız.”

Uydu gelirleri yüzde 87 arttı

ÖZKAN Dalbay, uydu gelirlerinin geçen yıla oranla arttığına dikkati çekerek, “Uydu gelirlerimiz, 2008’de 59.1 milyon TL iken, 2009’da 110.9 milyon TL’ye çıkarak yaklaşık iki kat artmıştır. Uydu pazarlamadaki yurtdışı gelirlerimizi de yüzde 350 oranında artırdık. 2010 yılında da yurt dışı gelirlerimizi artırmayı öngörüyoruz” dedi. Katma değerli uydu hizmetleri VSAT hakkında da bilgi veren Dalbay, şöyle konuştu: “2007’de sadece 783 olan VSAT terminal sayımızı, 2008’de 5721’e, 2009’da da 5764’e çıkarttık. Doğu ve Güneydoğu bölgelerimiz başta olmak üzere kablo alt yapısının gidemediği köy okullarına uydudan internet sağladık. Ayrıca, birçok bakanlığın, kamu ve özel sektör kuruluşunun, merkez ve taşra teşkilatları ve yurt dışı temsilcilikleri arasındaki haberleşme, VSAT sistemi kullanılarak sağlandı.”

Gemi izleme sistemi Suriye’de kurulacak

TÜRKİYE’nin dünyada uzak mesafe gemi izleme projesi olan LRIT’i kendi imkanları ile kuran ilk 15 ülke arasına girdiklerini bildiren Özkan Dalbay, Türkiye kıyılarında seyir halinde bulunan gemilerin, askeri veya sivil oluşlarına göre, yükünün, rotasının, kimlik bilgilerinin ve seyir durumlarının gözlenebildiğini anlattı. LRIT sistemini Suriye’de kurmak üzere anlaşma yaptıklarını dile getiren Dalbay, Lübnan’ın da bu konuda talebi bulunduğunu söyledi.

98 televizyon yayını paketlendi

PAKET yayıncılığı ile ilgili de değerlendirme yapan Özkan Dalbay, “Sayısal Paket Yayın Hizmeti olarak tanımladığımız bu hizmetle, televizyon kuruluşlarını uyduya çıkmak için yüksek miktarlarda yatırım yapma zorunluluğundan kurtarıyoruz. 2008 yılı Ekim ayından başlamak üzere, Ankara, İstanbul, Almanya ve KKTC’de kurduğumuz up-link merkezlerimizle televizyonların yayınlarını bir frekans limitinde paketleyerek uyduya gönderiyoruz. 2010 yılı itibariyle bu şekilde 98 televizyon yayınını bu sistemle uyduya çıkarıyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!