Türkmenistan'a vize tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Türkmenistana vize tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 14:12

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Türkmenistan'ın 16 Ocak 2006'dan itibaren hiç bir gerekçe göstermeden Türk şoförlere vize verme işlemini ve bu yolla Türkiye'den giden araçların ülkeye girişini durdurma kararının, 13 bin taşıma ve önemli bir dış ticaret için risk oluşturduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Fatih Şener, yaptığı yazılı açıklamada, her yıl yaklaşık 5 bin taşıma yapılan Türkmenistan'ın, aynı zamanda önemli bir geçiş ülkesi olduğuna işaret etti.

Yıllık olarak 8 bin taşıma yapılan Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan gibi ülkelere ulaşmanın geçiş yolu üzerinde bulunan Türkmenistan'ın aldığı tek taraflı kararın, 13 bin taşıma ve önemli bir dış ticaret için risk oluşturduğunu vurgulayan Fatih Şener, ”Karayolu ile taşıma yapılan 57 ülke arasından sadece dost ve kardeş bir ülkede böyle bir uygulama başlatılması bizleri şaşırttı ancak bu olay Türkmenistan'a yönelik ticaret ve taşımada yaşanan ilk ve tek sorun değil” ifadesini kullandı.

Türkmenistan vize fiyatının, aynı şartlarda alınan Schengen vizesinin yaklaşık 30 katı olduğunu belirten Şener, Schengen ülkeleri için standart 35 dolar olan vize fiyatının, Türkmen vizesi için bin 11 dolar, Bulgaristan için 192 YTL, İngiltere vizesi için ise 200 YTL olduğuna işaret ederek, “Yüksek vize fiyatları taşıma maliyetlerinin de yükselmesine sebep oluyor” dedi.

Haberin Devamı

Türkmenistan'ın Orta Asya'ya açılan kapının önündeki önemli bir koridor olduğuna dikkati çeken Şener, yaşanmakta olan problemlerin Türk nakliyecisi ile aynı kaderi paylaşan Türk ihracatçısı ve yatırımcısını da zor durumda bıraktığını vurguladı. Fatih Şener, şunları kaydetti. “Türkiye ekonomisinin global savaşçıları olarak bizler, Avrupa'da, dünyada rakiplerimizle mücadele ederken, dilimizi konuşup, tarihimizi paylaştığımız ülkelerde neredeyse hükmen yeniliyoruz.
Kamunun inisiyatif alarak problemleri tekrar etmeyecek şekilde çözmesi gerekiyor. 80 milyar dolarlık ihracat hedefleyen ülkemizin ihracatçısı ve nakliyecisi artık bu tür sıkıntılardan kurtarılmalıdır.”

YETKİLİLER: “SORUN GİDERİLECEK”

Öte yandan AA muhabirine bilgi veren Türk Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Türkmenistan'a giriş yapmak isteyen Türk tırlarıyla ilgili son dönemde kuş gribi nedeniyle bazı sorunlar yaşandığını belirterek, Türkmen yetkililerle yapılan görüşmeler sonucu sorunun giderileceği yönünde teminat verildiğini söylediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!