Türkmenistan’la ticarette Manat ve lira kullanılacak

Güncelleme Tarihi:

Türkmenistan’la ticarette Manat ve lira kullanılacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2012 00:00

Türkiye; Rusya, İran ve Çin’in ardından Türkmenistan ile de ticarette yerel para birimini kullanma kararı aldı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ticarette artık Türk Lirası ve Manat’ın kullanılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Kalabalık bir ticaret ve müteahhitlik heyetiyle Aşkabat’a giden Çağlayan, dün ilk olarak Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ile görüştü. Görüşmede Berdimuhammedov, “Bütün ülkeler bizden iş istiyor. Biz sadece Türklere iş veriyoruz” dedi.

750 milyon dolarlık sinyal

Görüşmenin ardından Türkmen-Türk İş Forumu’na katılan Çağlayan, şöyle konuştu: “Biz bir millet iki devletiz. Aynı tarihsel ortaklığı ekonomik yatırımlar alanında da gösteriyoruz. Hiçbir ülkede görülmeyecek bir kardeşlik mayası aramızda var. Gıda güvenliği için Türk firmalarını yatırıma davet ediyorum. Türkmenistan’da her alanda yapılacak yatırımları Türk ve Türkmenlerin ortak yapması önemli. Tuncay Özilhan Coca-Cola’nın açılışını yapacak. 400 Türkmen kardeşimiz çalışacak.”

Türkmenbaşı’na başkonsolosluk

Haberin Devamı

Çağlayan, Türkmenbaşı’na bir başkonsolosluk açılacağını vurgulayarak, şunları dile getirdi: “Cumhurbaşkanının ayrıca bana talimatı oldu. Türkiye olarak üzerinde durduğumuz yerel paralarla ticaret hedefini Sayın Cumhurbaşkanı bize teklif etti. Bundan sonra Merkez Bankası başkanlarını devreye sokuyoruz. Biz zaten Merkez Bankası’na iki yıl önce yetkiyi vermiştik. Çok yakın süre içinde iki ülke Manat ve TL ile ticaret yapacaklar bu da hayırlı olsun.”

Ortak banka sermaye arttıracak

Çağlayan, Türk-Türkmen Bankası’nın sermaye artırımı konusunda da şu bilgiyi verdi: “Sayın Cumhurbaşkanı Türk-Türkmen Bankası’nın düşük kaldığını ifade ettiler. Merkez Bankası’na talimat verdiler. Sermaye artırımını yapıp müteahhitlerimizin ihtiyaç duyduğu teminat mektuplarını başka ülkelerin garantisi altına almadan bu bankadan kullandırmaya başlıyoruz.”

750 milyon dolarlık yeni iş çağrısı var

TÜRKMEN Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmeyle ilgili detaylar veren Zafer Çağlayan, şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanı önümüzdeki yıldan itibaren 5 yıllık plan içinde 5 şehirde mescit, pazar yerleri, kültür merkezleri ve evlendirme salonları yapma konusunda 750 milyon doların üstünde yatırım kararı aldıklarını ve bunda da Türk firmalarını dikkate alacaklarını söylediler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!