Türklerin dışardaki parası için ’Varlık Barışı’ planı

Güncelleme Tarihi:

Türklerin dışardaki parası için ’Varlık Barışı’ planı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2008 00:00

Maliye Bakanlığı ve Vergi Konseyi, Türkler’in yurtdışında 100 milyar dolara ulaştığı hesaplanan varlıklarının en azından bir bölümünü Türkiye’ye çekmek üzere geçmişte Almanya ve İtalya’da uygulanan "Varlık Barışı"nı gündemine aldı. Maliye Bakanlığı, bu amaçla TOBB’un da içinde yer alacağı geniş katılımlı toplantı yapacak.

TÜRK vatandaşlarının yurtdışındaki paralarının güvence tanınarak Türkiye’ye getirilmesi için yapılacak yasal düzenlemenin sadece bankalardaki mevduatı değil, menkul kıymet, gayrımenkul ve altın varlıklarını da kapsayacağı belirlendi. Hükümet, kavramsal olarak "Varlık Barışı" adı verilecek bu düzenleme için bütün tarafları biraraya getirmeye hazırlanıyor. Bu amaçla Maliye Bakanlığı’nda, Gelir İdaresi BDDK, SPK, Gümrük Müsteşarlığı, TOBB temsilcileri ile ceza hukukçularının katılacağı geniş katılımlı bir toplantı yapılacak. Türkler’in yurt dışında 100 milyor dolarlık varlığı bulunduğu hesaplanıyor.

Maliye Bakanlığı ile Vergi Konseyi, yurtdışındaki maddi varlıkların Türkiye’ye transferi için yapılacak yasal düzenleme için Almanya ve İtalya örneklerini inceledi. Almanya’da benzer yasa çıkarılırken uygulanan vergi oranının yüzde 25 gibi yüksek bir oran olması nedeniyle sonuç alınamadığı belirtildi. İtalya’nın AB’ye giriş öncesinde çok küçük bir vergi oranı uygulayarak büyük paraları ülkeye çektiği vurgulandı. Yurtdışı varlıkların transferi için yapılacak düzenlemenin herhangi bir kanunda değişiklik değil bağımsız bir yasa olarak çıkarılması gerektiği, konunun bütün yönleriyle incelenerek ayrıntılı zeminin oluşturulmasının yar olduğu ifade edildi.

Türkiye güvenli liman

Küresel krizde, Türkiye’nin bankacılık sektörü açısından dünya ölçeğinde "güvenli liman" olarak göründüğünü vurgulayan yetkililer, yurtdışında parası olan Türklere çağrıda bulunurken, bu temanın işleneceğini bildirdi. Maddi varlıkların, yurt içi yerine yurtdışında çeşitli yatırım araçlarında değerlendirilmesinin tek gerekçesinin "güven sorunu" olduğunun altını çizen kaynaklar "Vatandaş parasını getirirken, ’Diyelim ki, Vergi Usul Kanunu’nda takip yapılmayacak, ama acaba gümrük veya başka bir mevzuat açısından bir sorun yaşar mıyım’ diye düşünüyor. O nedenle, zihinlerdeki bütün kaygıları giderecek bir düzenleme şart" değerlendirmesini yaptı.

Bölgesel güce katkı

Varlık Barışı yasasından amaçlanan sonucun alınması halinde; Türkiye’nin bölgesel güç olma yolunda da ilerleyeceğini kaydeden kaynaklar "100 milyar doların yüzde 20’si gelse bile, böyle bir konjonktürde büyük değer taşır. Yabancıların da Türkiye’ye bakışını değiştirir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!