Türkler ‘düşman telefonu’ dinleme meraklısı çıktı

Güncelleme Tarihi:

Türkler ‘düşman telefonu’ dinleme meraklısı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2004 01:45

Siemens Mobile'nin KFC Research'a yaptırdığı ankette, ‘‘Telefonda en çok kimi dinlemek istersiniz?’’ sorusuna 13 ülkedeki 7 bin kişi çoğunlukla, ‘‘Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ı’’ yanıtı verdi. Ancak, Türkler ve Ruslar, ‘‘Düşmanımın telefonunu dinlemek isterim’’ dedi.

SIEMENS Mobile'in 13 ülkede gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre, Türkler en çok düşmanlarının telefon konuşmalarını merak ediyor. Siemens Mobile, tüketicilerin ev telefonu kullanım alışkanlıklarının incelendiği araştırma sonuçlarını açıkladı. KFC Research şirketi tarafından Aralık 2003'te Türkiye'nin de yer aldığı 13 ülkede 7 bin kişi üzerinde gerçekleştirilen araştırmaya göre, en çok İngilizler telefonla konuşuyor. Türkiye ‘telefonla konuşma ligi’nde 6. sırada yer alıyor.

Katılımcılara sorulan ‘‘En çok kimin telefonunu dinlemek istersiniz?’’ sorusuna en ilginç yanıt, Türkiye ve Rusya'dan geldi. Diğer ülkelerdeki katılımcılar çoğunlukla cumhurbaşkanı ya da başbakanlarının konuşmalarını merak ederken, Türkiye ve Rusya'da kullanıcılar en çok ‘düşmanlarının’ konuşmalarını dinlemek istiyor.

İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Hollanda, Rusya, İsveç, Norveç, Avusturya, Polonya, İsviçre ve Türkiye'nin katıldığı araştırmanın diğer ilgi çekici sonuçları ise şöyle:

Ev telefonlarını en fazla kullanan ülkeler arasında İngiltere birinci sırada yeralıyor. İngiltere'yi İtalya, Rusya ve Almanya takip ediyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 54'ü kablosuz telefonlara sahip, bu oran Almanya'da yüzde 76, en az olan Rusya'da yüzde 20. Türkiye'de anket yapılan grubun yüzde 31'i kablosuz telefonu olduğunu belirtti.

Kullanıcıların yüzde 3'ü gizlice telefon konuşmalarını kaydediyor. Bunu en çok Fransızların yaptığı ortaya çıktı. Türkiye, konuşurken kayıt yapmayı en az yapan ülkelerden birisi (yüzde 1).

Telefon dinleme merakı olanların çoğunluğu (Türkiye ve Rusya hariç) devlet liderlerinin konuşmalarını dinlemeyi isterken, Rusya ve Türkiye'de en büyük düşmanının (yüzde 6) ve eski eş/sevgilinin (yüzde 3) telefonunu dinleme merakı daha ağır basıyor.

En çok annemizi arıyoruz

Siemens Mobile'nin araştırmasında, ‘‘Telefonda en çok kimi ararsınız?’’ sorusunun yanıtı, ‘‘anne’’ çıktı. Rusya hariç diğer ülkelerde en çok aranan kategori aile. Kişi aramalarında Polonya ve Rusya haricinde tüm ülkelerin ilk 3 tercihinde anneler var. Anket sonucu şöyle:

Anne: Yüzde 15

Baba: Yüzde 13

Anneleri en fazla Fransızlar arıyor: Yüzde 27

Ev telefonundan 8 saatten fazla konuşanlar var

TÜRKİYE
'de ankete katılanların yüzde 4'ü haftada 8 saat veya da fazla ev telefonuyla konuştuklarını söyledi. Bunlar arasında kadınlar (yüzde 7), erkeklerden (yüzde 5) daha fazla. Her 10 kullanıcıdan 3'nün evinde kablosuz telefon bulunuyor.

Telefonla konuşurken televizyon seyrediyoruz

SORU: Telefonla konuşurken ne yaparsınız?

Televizyon seyrederim: Yüzde 18

Ev işi yaparım: Yüzde 9

Yemek yaparım: Yüzde 6

Birşeyler karalarım: Yüzde 9

Seks yaparken telefona yanıt verir misiniz

Telefon kullanıcılarının yüzde 7'si seks yaparken telefona cevap verdiklerini söylüyor.

Bunu en çok İsveçliler (yüzde 8) yapıyor. İngiltere, Hollanda ve İtalya'da bu soru sorulmadı.

Türkiye'de bu soru ‘‘Biriyle yatarken’’ şeklinde sorulmuş ve kişilerin yüzde 25'i ‘‘evet’’ demiş.

Dünyada Beckham Türkiye'de Tarkan

‘‘BİR
ünlünün telefonu dinleme imkanınız olsaydı kimi dinlemek isterdiniz?’’ sorusunda en fazla oyu David Beckham ve Robbie Williams alırken, Türkiye'de konuşması merak edilen ünlüler sıralamasında Tarkan birinci, Justin Timberlake ise ikinci sırada bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!