Türkiye'nin IMF'deki etkinliği artıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin IMFdeki etkinliği artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2006 14:12

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye, Güney Kore, Çin ve Meksika'nın Fon'daki kota paylarını, yaklaşık yüzde 1,8 oranında yükseltecek. Türkiye kotasının artmasıyla hem IMF'de daha etkin olacak hem de uygun şartlarda borç alabilecek.

IMF'nin, Türkiye, Güney Kore, Çin ve Meksika'nın kotalarının ve oy haklarının artırılmasına ilişkin kararının, IMF-Dünya Bankası'nın Singapur'da 15-22 Eylül tarihlerinde yapacağı yıllık toplantısında onaylanması bekleniyor. IMF yönetiminin ön onayının ise daha önce çıkacağı belirtiliyor. IMF'nin, Türkiye için bir çeşit “düzeltme hareketi” yaptığını belirten yetkililer, Türkiye'nin, “yükselen piyasalar” arasındaki konumunun son yıllarda güçlendiğini, hızlı büyümeyle milli gelirinin arttığını ve bu nedenle kotasının da yükselmesi gerektiğini vurguluyorlar.

TÜRKİYE DAHA UYGUN ŞARTLARDA BORÇLANABİLECEK

Türkiye'nin, halen Fon'daki yüzde 0,46 oranında bulunan kota payı artacak, böylece Türkiye'nin, IMF'nin kararlarında daha etkin bir rol oynarken, daha çok yardım almaya da imkan bulabilecek.

Türkiye, kotasının artmasıyla, oy hakkının da artması sonucu, hem IMF'de daha etkin olacak, hem de gerek alacağı borç miktarı, vadesi ve geri ödeme şartları açısından daha uygun şartlarda borçlanabilecek. IMF'nin mali kaynaklarını kullanma imkanı ve buna ilişkin faiz oranı, kullanılan kaynağın üye ülke kotasına oranına göre değişiklik gösteriyor.

Türkiye'nin içinde bulunduğu İcra Direktörleri Kurulu'nun, İcra Direktörlüğünü Belçika yapıyor. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu grubun diğer üyeleri ise Avusturya, Belarus, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Kazakistan, Lüksemburg, Slovak Cumhuriyeti'nden oluşuyor.

KOTALAR

Bir ülke IMF'ye üye olduğunda ekonomisinin diğer üye ülkelere mukayeseli durumuna göre bir kota belirleniyor.
Kotalar genellikle her beş yılda bir gözden geçirilmekte olup, kota değişiklikleri belirlenirken ülkelerin cari işlemleri, GSYİH ve resmi rezerv düzeyi gibi iktisadi faktörler dikkate alınıyor. Bir ülkenin oy gücü IMF'deki kotasına göre belirleniyor. 2004 yılı sonu itibariyle IMF'nin toplam kotası 213.478 milyon SDR olup, Türkiye'nin kotası 964 milyon SDR düzeyinde bulunuyor.

Üye ülkelerin IMF ile gerçekleştirdiği tüm işlemler dayanağını, 27 Aralık 1945 tarihinde yürürlüğe giren Uluslararası Para Fonu Kuruluş Anlaşması'ndan ve ülkelerin kendi iç mevzuatlarından alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!