Türkiye'nin ilk özgün tasarım piyade tüfeği

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin ilk özgün tasarım piyade tüfeği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2013 14:27

Türkiye'nin ilk özgün tasarım piyade tüfeği SAR 223 ve makineli tabancası TE 54 tanıtıldı.

Haberin Devamı

Sarsılmaz Silah Sanayi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, 130 senelik geçmişiyle, Türkiye'nin en büyük özel sektör hafif silah üreticisi olduklarını, Avrupa'nın en büyük hafif silah üreticileri arasından bulunduklarını söyledi. Aliş, "Türkiye, artık savunma sanayi konusunda vites büyütmüştür. Dolayısıyla özel sektör firmaları da üzerine düşen vazifeyi yapmak zorundalar ve biz de gerekeni yaptık" dedi.

Aliş, silahların ilk ve tek özgün tasarımlar olduğunu vurgulayarak, yeni nesil silahların özelliklerinin, küresel pazarda rekabet edebilecek bütün ortak özelliklerin çok daha üzerinde olduğunu kaydetti. "Şu an dünyada yapılan en yeni nesil ve teknolojik piyade tüfeğini ürettik" diyen Aliş, hedeflerinin öncelikle dünya olduğunu, firma olarak 72 ülkeye ihracat yaptıklarını ifade etti.

"Şu anki emsallerinin en üstü"

Aliş, şu anda TSK'nın kullandığı piyade tüfekleri ile SAR 223'ün farkına yönelik soru üzerine, arada her açıdan çok büyük fark olduğunu, TSK'nın kullandığı piyade tüfeklerinden G-3'ün üretiminin durdurulduğunu, son yıllarda üretilen piyade tüfeklerinin SAR 223'e benzediğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Silahlarına çok güvendiklerinin altını çizen Aliş, yakın zamanda olmasa bile ilerleyen zamanlarda SAR 223'ün, Kaleşnikof silahlarını tahtından indireceğini, şu anki emsallerinin en üstü olduğunu aktardı.

"Fazlasıyla rekabetçi fiyatlara sahibiz"

Silahların yurt dışındaki emsallerine göre maliyeti ve satış fiyatına ilişkin soruya karşılık da Aliş, dünya genelinde bulundukları 72 ülkenin pazar kriterlerine göre fiyatlarını belirlediklerini, dünya piyasasında fiyat olarak avantajlı olduklarını, fazlasıyla rekabetçi fiyatlara sahip bulunduklarını, ürünün kaliteli, fiyatın da rekabet edici olması nedeniyle çok hızlı bir şekilde tabancadan daha fazla SAR 223 satacaklarını anlattı.

Aliş, silah talep eden bütün ülke ve kurumlara nasıl silah istediklerini sorduklarını ve üretim safhasında buna dikkat ettiklerini bildirdi.

"Herhangi bir ordu ya da emniyet teşkilatıyla anlaşıldı mı?" sorusuna karşılık Aliş, "Kesinlikle anlaşıldı ama şu anda ismini zikretmem yanlış olur. Hatta çok yakında bir ülkeye, sizler de duyacaksınız teknoloji yapacak duruma geldik" ifadelerini kullandı.

"3. yılda 100 milyon dolarlık ihracat yapacağız"

/images/100/0x0/55ea52a3f018fbb8f8785e31
Aliş, "TÜBİTAK'tan ne kadarlık bir destek aldınız, kapasiteniz ne kadar?" sorusu üzerine de silahları tamamen öz kaynaklarıyla yaptıklarını, silah üretmenin kendi işleri olduğunu, TÜBİTAK'ın tasarım kısmında kendilerine yüzde 20 katkı payı verdiğini, bir ürün üretmenin zorluğu varken kendilerinin özgün tasarımla 2 yeni ürün ortaya koyduklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Projelere şu ana kadar 14 milyon lira harcadıklarını, toplamda bu rakamın 27 milyon liraya yükseleceğini, bunun sadece bu iki yeni silah için ayrıldığını kaydeden Aliş, silah üretiminde ellerinden geldiğince milli sermaye kullandıklarını, amaçlarının "katma değerin Türkiye'de kalması" olduğunu belirtti.

"Ne kadarlık bir sipariş verildi ve tam kapasiteyle çalışıldığında ne kadar sayıda üretim yapabiliyorsunuz?" sorusu üzerine Aliş, "Biz ayda 2 bin tane imalatla başladık. Bunu hızlı bir şekilde artıracağız. Biz 3. sene bu ürünlerden yıllık 100 milyon dolar ihracat yapmış olacağız" diye konuştu.


Takılan aparatla bomba atabiliyor

SAR 223, taşıma uzunluğunu daha da azaltmak için geliştirilmiş uzayıp kısalan dipçiğe sahip.

Haberin Devamı

Tüfek, kullanıcıya lazer noktalayıcı ve flaş ışıklardan, uzayıp kısalan nişangahlara ve gündüz/gece görüş cihazlarına kadar birçok aksesuar takabilme imkanı sunan gövdeye entegre Picatinny raylar ile bir piyade tüfeği olarak, 40 mm bomba atar dahil olmak üzere muhtelif savaş aksesuarlarıyla donatılabiliyor, suda çalışabiliyor.

İki model olarak hazırlanan tüfeklerden biri, klasik AR yapısında tamamen yurt dışındaki sivil kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayacak yarı otomatik SAR 223C modeli, diğeri tamamen askeri ihtiyaçları karşılayacak taktik kullanım için SAR 223T modeli.

TE 54 makineli tabanca

Gövde yapıları, kullanım özellikleri, aksesuar kullanımı ve eğitim açısından piyade tüfeğine benzeyen TE 54, 9x19 mm, yakın muharebede kullanılacak, hafif, etkili, atım hızı yüksek ve kolay kullanılabilir bir makineli tabanca olarak tasarlandı. Klasik çalışma yöntemlerinin en güveniliri olan "ani geri tepme" (blow back) prensibiyle çalışan makineli tabanca, SAR 223 piyade tüfeğinin temel yapısal özelliklerini taşıyor.

Haberin Devamı

İki farklı model olarak geliştirilen makineli tabancadan yarı otomatik model olan TE 54, sivil pazara yönelik bireysel kullanıcı için klasik AR formunda geliştirilirken, tamamen taktik ihtiyaçları karşılayacak olan SAR 109 ise modüler yapıya sahip ve yüksek hızda çalışma kabiliyetinde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!