Türkiye'nin en değerli markası THY

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin en değerli markası THY
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2016 00:01

ULUSLARARASI marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'in araştırmasına göre, Türk Hava Yolları (THY) 2.4 milyar doları aşan değeriyle Türkiye'nin ‘en değerli markası’ oldu.

Haberin Devamı

Brand Finance tarafından "Türkiye'nin En Değerli Markaları-Turkey 100" çalışmasının 9'uncusu tamamlandı. "Türkiye'nin en değerli markaları 2016" listesinde ilk sırayı, 2 milyar 452 milyon dolarlık marka değeriyle THY alırken, bunu marka değeri 2 milyar 353 milyon dolar olan Türk Telekom ve değeri 1 milyar 983 milyon dolar olan Arçelik takip etti.

KUR FARKI HİSSEDİLDİ
Geçen senenin şampiyonu Akbank, 1 milyar 589 milyon dolarla bu sene listede dördüncü sıraya gerilerken, Garanti Bankası 1 milyar 529 milyon dolarlık değeriyle beşinci, Turkcell de 1 milyar 435 milyon dolarlık değeriyle altıncı sırada yer aldı. Bu kuruluşları 1 milyar 297 milyon dolarlık değeriyle İş Bankası izlerken, ardından sırasıyla marka değeri 1 milyar 151 milyon dolar olan Anadolu Efes, 980 milyon dolar olan Yapı Kredi, 958 milyon dolar olan Halkbank, 944 milyon dolar olan Ziraat Bankası, 739 milyon dolar olan Vakıfbank ve 668 milyon dolar olan Birleşik Mağazalar (BİM) geldi. Ayrıca listede Galatasaray 38’inci, Fenerbahçe 48’inci, Beşiktaş 59’uncu ve Trabzonspor 95’inci sırada yer aldı. Öte yandan Brand Finance'in geçen seneki sıralamasında ilk sırada Akbank, ikinci sırada Türk Telekom, üçüncü sırada ise İş Bankası yer alıyordu. Çalışmaya göre, kur farkının önemle hissedildiği listede Türkiye’nin en değerli yüz markasının toplam değeri 29.3 milyar dolar olup bir önceki yıla göre toplam değer azalışı 5 milyar doları buldu. Yüz markalık listeye bu yıl muhtelif iş kollarından 12 yeni marka dahil oldu. Toplam değerin yüzde 32’sini banka, yüzde 13’ünü telekom, yüzde 9’unu havayolu ve yüzde 4’ünü gıda-perakende markaları oluşturdu.

ALGIYA KATKI YAPIYOR
Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, sorun çözen, ihtiyaç gözeten markaların olumlu algı yarattıklarını ifade ederek, bu markaların küresel ölçekte Türkiye’nin algısına olumlu katkıda bulunacağını belirtti. İlgüner, “Ne yazık ki reel sektör değerli markalar geliştirmekte geri kalmakta. Bu nedenle markaların dış ticaret üzerindeki etkisi düşük” değerlendirmesini yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!