Türkiye'nin 13 yıllık petrol rezervi var

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin 13 yıllık petrol rezervi var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin, bilinen mevcut rezervler dikkate alındığında 13.4 yıl petrol üretimi yapabilecek kapasiteye sahip olduğu belirtildi. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi'nin 1997 yılı ‘‘Enerji Raporu’’ yayımlandı.

Raporda, Türkiye'nin petrol ihtiyacının yüzde 90'ının ithalat yoluyla karşılandığı ifade edilirken, ‘‘Türkiye'de, 1997 yılı üretim seviyesine göre ve ilave rezerv tespiti olmaması halinde, 13.4 yıl üretim yapabilecek kapasite mevcuttur’’ denildi.

Rapora göre, Türkiye'nin ispatlanmış, muhtemel ve mümkün rezervlerle birlikte toplam 978.7 milyon ton petrol varlığı bulunuyor. Türkiye'de 1997 yılı başında toplam 149.7 milyon ton üretilebilir petrol bulunurken, bunun 103.4 milyon tonu yıl sonuna kadar üretildi, 46.3 milyon tonu ise üretilebilir petrol olarak kaldı.

Rapora göre, Türkiye'nin enerji ihtiyacının hemen hemen yarısını petrol oluşturuyor. Petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 90'ı ise ithalat yolu ile karşılanıyor.

Türkiye, 1997 yılında 23.3 milyon ton ham petrol ile 4.6 milyon ton petrol ürünleri ithalatı gerçekleştirirken, buna karşılık 1.6 milyon ton civarında da petrol ürünü ihracatı yaptı. Bu arada Türkiye'nin en önemli yerli enerji kaynağının linyit ve hidrolik enerji olduğu belirtilen raporda, Türkiye'de linyit ve hidrolik enerji haricinde, petrol, taşkömürü, asfaltit, doğalgaz, jeotermal, odun hayvan ve bitki artıkları ve güneş enerjisi gibi birincil enerji kaynakları ile elektrik enerjisi, kok, briket gibi ikincil enerji kaynakları üretildiği ve tüketime sunulduğu da kaydedildi.

Raporda, Türkiye'de mevcut kaynakların yanı sıra uzun zamandan beri ülke gündeminde yer alan nükleer enerji santralının devreye alınması amacıyla çalışmaların da hızlandırıldığı bildirildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!