"Türkiye'den Kıbrıs Türk Kesimi'ne su akışı durduruldu" iddialarına peş peşe yalanlamalar

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden Kıbrıs Türk Kesimine su akışı durduruldu iddialarına peş peşe yalanlamalar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2015 09:57

KKTC hükümetinin, Türkiye’den gönderilen suyun özel şirket tarafından yönetilmesi önerisini kabul etmediği, bunun üzerine Türkiye’nin vanayı kapatarak su akışını kestiği ayrıca yatırımlar için para akışını da durdurduğu iddia edilmişti. İddialara Türkiye'den ve KKTC'den peş peşe yalanlamalar geldi.

Haberin Devamı

Vatan gazetesinden Çağdaş Ulus'un haberine göre, KKTC hükümetinin, Mersin Anamur’dan gönderilen suyun yönetilmesi konusunda Türkiye’nin ‘özelleştirme’ önerisini kabul etmeyerek belediyelerin yetkilendirilmesi konusunda ısrar etmesi Türkiye’nin su akışını durdurmasına neden oldu.

Anamur’daki vanayı kapatan Türkiye, KKTC’deki Geçitköy barajına su akışının yanı sıra, yatırımlar için para akışını da durdurdu. Bu uygulama nedeniyle, bazı belediyelerin ve bakanlıkların yatırım projeleri askıya alındı.

Türkiyeden Kıbrıs Türk Kesimine su akışı durduruldu iddialarına peş peşe yalanlamalar

 Geçitköy Muhtarı Bayram Avcı bir haftadır su akışının durduğunu doğrulayarak, “Siyasiler krize çözüm üretmeli” dedi.

Haberin Devamı

Türkiyeden Kıbrıs Türk Kesimine su akışı durduruldu iddialarına peş peşe yalanlamalar

YATIRIM BÜTÇELERİ DURDU
Türkiye’nin KKTC hükümetine tepki olarak yatırım bütçeleri için öngörülen parayı göndermemesi de ciddi sıkıntılara yol açtı. Bakanlıkların yanı sıra belediyelerin birçok projesi parasızlık yüzünden askıya alındı. Türkiye’nin bu hamlesiyle “Madem ki herşeyi yönetebiliyorsunuz, o zaman yol, kaldırım, yağmur direnaj gibi sorunlarınızı da kendi olanaklarınla çözünüz” mesajı verdiğini belirten yetkililer beklenen yağışların görülmemesi nedeniyle ciddi bir kuraklık tehlikesinin yaşandığı KKTC’de Anamur suyunun tek umut olduğuna dikkat çekti.

HÜKÜMET ORTAKLARI TOPLANDI
Bu arada ‘su krizi’ hükümet ortaklarından Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde masaya yatırıldı. Başbakan Ömer Kalyoncu ve bazı bakanların yanı sıra CTP Başkanı Mehmet Ali Talat ile hükümet ortağı Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ile bazı bakanlar da toplantıya katıldı. Toplantı sonrası çözüm için AK Parti hükümeti ile diyaloğa geçilerek sorunun çözülmesi kararlaştırıldı.

Türkiyeden Kıbrıs Türk Kesimine su akışı durduruldu iddialarına peş peşe yalanlamalar

Haberin Devamı

YÖNETİM SORUNU
Edinilen bilgiye göre Türkiye projenin idame ettirilebilmesi için bu konuda uzman mühendisler yetiştirdi ve suyun bu kişiler tarafından yönetilmesini istiyor. KKTC hükümeti ise halkın özelleştirmeye sıcak bakmadığı gerekçesiyle, sorumluluğu belediyelerin üstlenmesinde ısrar ediyor. 2012 yılında Türkiye ile KKTC devleti arasında imzalanan Ekonomik Program’da suyun yönetimine ilişkin, yap-işlet-devret, yap-işlet ve kamu özel ortaklığı modelleri öngörülmüştü. Türkiye kanadı bu maddeyi göz önünde bulundurarak suyu özel bir şirketin yönetmesini talep ediyor. KKTC hükümetinin ortaya koyduğu model ise Ekonomik Program ile çakışıyor.

ORMAN BAKANLIĞI: KESİNLİKLE GERÇEĞİ YANSITMIYOR

İddialar üzerine Türkiye ve KKTC'den peş peşe açıklamalar geldi.

Haberin Devamı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye'den KKTC'ye su iletiminin durdurulduğu iddiasına ilişkin, "İşletme hususundaki anlaşmazlık sebebiyle vanaların kapatıldığı iddiaları kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bu, rutin olarak yapılan ve bütün test işlemleri tamamlanana kadar da zaman zaman yapılacak bir işlemdir" açıklamasını yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında işletme hususundaki anlaşmazlık sebebiyle "KKTC Su Temin Projesi'nde" vanaların kapatılarak Türkiye'den KKTC'ye su iletiminin durdurulduğu yönünde haberlere yer verildiği belirtildi.

Dünyada ilk ve tek olma özelliği taşıyan "Askıda Borulu Deniz Geçiş Sistemi"ni de bünyesinde barındıran KKTC Su Temin Projesi'nin 17 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldığının hatırlatıldığı açıklamada, planlandığı gibi yıllık 75 milyon metreküp suyun KKTC'de inşa edilen Geçitköy Barajı'na aktarılabilmesi yönünde hiçbir engelin bulunmadığı ifade edildi.

Barajda ya da sistemin genelinde herhangi bir teknik sıkıntının söz konusu olmadığı belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi:
"Ancak inşaatı tamamlanarak su tutulmaya başlanan her barajın işletmeye giriş aşamasında birtakım testler yapılması gerekmektedir. Baraj gövdesinin güvenliğini temin etmek maksadıyla yapılması gereken 'Gövde ve Su Sızıntısı Testleri' sebebiyle Geçitköy Barajı'na suyun bir anda verilerek tam doluluğa ulaşılması teknik açıdan mümkün değildir. Bu açıdan su peyderpey yükseltilmektedir. Suyun yavaş yavaş yükseltilmesi, yapılan testlerin gereğidir. Testler sürerken de Türkiye'den KKTC'ye su iletilebilmektedir.
İşletme hususundaki anlaşmazlık sebebiyle vanaların kapatıldığı iddiaları kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bu, rutin olarak yapılan ve bütün test işlemleri tamamlanana kadar da zaman zaman yapılacak bir işlemdir."

Haberin Devamı

DSİ: İDDİALAR DOĞRU DEĞİL

Devlet Su İşleri (DSİ) Kuzey Kıbrıs Proje Müdürü Birol Çınar, KKTC ve Türk basınında bazı medya organlarında yer alan "Türkiye’den KKTC’ye gelen su vanası kapatıldı iddialarının doğru olmadığını kaydetti. 

Kıbrıs Proje Müdürü Birol Çınar, iddiaların doğru olmadığını belirterek, KKTC’ye gelen suyun kapatılmasının söz konusu olmadığını tam aksine 7/24 suyun akmaya devam ettiğini söyledi. Çınar, Proje kapsamında sadece dönem, dönem pompa istasyonunu çalıştırmadığı zaman suyu baraja değil direk arıtma tesislerine gönderdiklerini kaydetti. Çınar "Bu dönemde barajdaki su akışını görmeyen vatandaşlar su vanalarının kapandığını düşünüyorlar. Böyle bir durum söz konusu değil. Vana açıldığı günden bu güne kesinlikle kapatılmadı" dedi. Birol Çınar Geçit köy barajının açıldığı günden itibaren Milyon Metre kare suyu baraja depoladıklarını belirtti.

BİR YALANLAMA DA KKTC’DEN

KKTC Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı, Türkiye'nin KKTC'ye verdiği suyu kestiği iddialarını yalanladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye'den KKTC'ye verilen suyun kesildiği iddialarına ilişkin, Geçitköy Barajı'nda, Su Temin Projesi'yle ilgili bazı testler yapıldığını ve suyun tahliyesinin de teknik bir çalışmadan ibaret olduğunu bildirdi.

Türkiye'den KKTC'ye gelen suyun yönetimi konusundaki anlaşmazlık nedeniyle vanaların kapatıldığı yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığının vurgulandığı açıklamada, çıkan haberlerin kamuoyunda yanlış bir algı yarattığını belirtilerek, KKTC için büyük önemi bulunan böylesi bir projenin spekülatif haberlere konu edilmemesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada ayrıca suyun yönetimi konusunda gerekli çalışmaların ve istişarelerin halihazırda sürdürüldüğü, konu hakkındaki gelişmelerin kamuoyuyla paylaşılacağı, resmi makamlar dışında yapılan açıklamalara itibar edilmemesi gerektiği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!