Türkiye'deki 50. yılını kutluyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyedeki 50. yılını kutluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2013 17:46

Türk inşaat sektöründe faaliyet gösteren Ytong’un Türkiye’deki 50 yılının hikayesi ve gelecek hedefleri 9 Ocak’ta Four Seasons Bosphorus Hotel’de düzenlenen basın toplantısı ile paylaşıldı.

Haberin Devamı

Ünlü belgeselci Nebil Özgentürk’ün Türk Ytong için yaptığı tanıtım filmiyle başlayan toplantının açılış konuşmasını Türk Ytong’un Kurucusu ve Onursal Başkanı Bülent Demiren yaptı. Basın mensuplarıyla Türk Ytong’un kuruluş hikâyesini paylaşan Demiren,  “Ytong’un Türkiye’ye gelmesiyle, inşaat sektörümüzün modernleşmesi adına çok önemli bir süreç başladı. 1960’da kurulan Türk Standartlar Enstitüsü (TSE) sayesinde, ülkemizde o tarihe kadar standardı olmayan birçok inşaat malzemeleri yanında, Almanya’dan tercüme edilerek alınan normlardan, Türk Gazbeton normu (TSE 453) inşaat piyasasına arz edildi. Türkiye'nin ısı yalıtımı ile ilgili ilk yönetmeliğinin hazırlanması için, Alman DIN normlarını Türkçeye çevirerek TSE’ye sunduk. Ardından 1970 yılında Türkiye’nin ısı yalıtımı konusundaki ilk düzenlemesi olan “TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları”, Ytong’un da katkılarıyla TSE tarafından yayınlandı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bülent Demiren’den sonra söz alan Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı F.Fethi Hinginar ise Ytong’un Türkiye’deki gelişimini anlattı. İlk Türk Ytong fabrikasını kurdukları 1965 yılından bu yana büyük bir gelişme gösterdiklerini belirten Hinginar, 2008 yılında Bilecik’te dünyadaki en büyük Ytong fabrikasını açtıklarını söyledi.

Kapasite arttırıcı yatırımlar yapıyoruz

Türk Ytong’un sektördeki konumuyla ilgili bilgiler veren F.Fethi Hinginar basın toplantısında şunları söyledi: “2008 yılından bu yana fabrikalarımızda kapasite artırıcı yatırımlar yapıyoruz. Bu yatırımlarımızın sonucunda bugün 2 milyon metreküp Ytong üretim kapasitesine ulaştık. 2 milyon metreküp kapasite ile yılda 150 – 200 bin konut için malzeme üretebiliyoruz. Kabaca hesaplarsak, bu miktar konutun ortalama 600 bin kişiye sağlıklı ve çağdaş barınma imkanı sağladığını görebiliriz.  50. Yılımızı kutlarken geride bıraktığımız dönemde ürettiğimiz, toplam 21 milyon m³ Ytong ile yaklaşık 1 milyon 500 bin adet konut inşa edildi. Sektörümüzde % 60 pazar payıyla lideriz. Aynı zamanda Ytong üretiminde, Avrupa’nın ikinci büyük üretici ülkesi olmanın gururunu yaşıyoruz.”

Haberin Devamı

 Toplantının bir diğer konuşmacısı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Mrh. Üye Nükhet Demiren Türk Ytong’un AR-GE, eğitim ve sosyal sorumluluk gibi alanlarda yaptığı çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

 Konuşmasında 50. Yıl projelerinden de bahseden Demiren, “Modern Mimarlık Mirası”nın korunarak yaşatılması ve belgelenmesi konusunda farkındalık yaratmak için Mimarlar Odası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile bir Ulusal Mimari Fikir Yarışması açacaklarını belirtti. Demiren ayrıca “Mesleki ve Sektörel Eğitime Katkı” projelerini genişletmek için “Ytong Akademisi-50. Yılda 50 Durak” projesini hayata geçireceklerini söyledi.

Nükhet Demiren konuşmasının sonunda, dünyada ve Türkiye’de sadece Ytong tarafından üretilmekte olan; yanmaz, hafif ve mineral yalıtım malzemesi “Ytong Isı Yalıtım Plağı” hakkında şunları söyledi: “Ytong Isı Yalıtım Plağı, bir inovasyon ürünü olarak, sektörde beklediğimizin üzerinde bir ilgi gördü. 2013 yılında bu ürünle ilgili üretim kapasitemizi ikiye katlıyoruz. Bu kapasiteyle yıllık 150 bin metrekare, mantolamaya alternatif yanmaz yalıtım yapacağız.”

Haberin Devamı

Konut açığı 2.5 milyon

Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel ise Ytong’un çevreci duruşu ve enerji tasarrufu konusunda ülke ekonomisine olan katkıları hakkında bilgiler verdi. Ertel, “Türkiye'de toplam konut açığının 2.5 milyon adet olduğu ifade ediliyor. Mevcut yapı stoğunun ise yaklaşık yüzde 60'ı deprem açısından riskli, enerji verimliliği açısından uygun olmayan, mühendislik hizmeti almamış binalardan oluşuyor. Önümüzdeki dönemde bu durumdaki 6,5 milyon adet konutun Kentsel Dönüşüm projeleri kapsamında ele alınması planlanıyor. Yenilenecek bu yapılar yeşil ve sürdürülebilir bina konsepti ile yapılacak. Ytong bütün sayılan özelliklerin yanında sektöründe ilk ve tek Çevre Etiketi’ne sahip olması nedeni ile bu projelerde fark yaratan bir çözüm ortağı olacaktır.” diye konuştu.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!