Türkiye'de gündem 24 Şubat

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede gündem 24 Şubat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2015 13:44

Merkez Bankası'nın faiz kararından beri Ankara ve piyasalar bir hareketlilik içinde. Dolar bugün 2.5240 ile yeni rekorunu kırdı. Merkez Bankası ise Başkan Erdem Başçı'nın görevine devam edeceğini bildirdi.

Haberin Devamı

24 ŞUBAT

Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu’nda faizleri indirme kararı aldı. Politika faizini 0.25 puan düşüren merkez faiz üst bandını ise 0.50 puan düşürdü.

25 ŞUBAT

Bu indirim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın banka yönetimini eleştirmesine neden oldu. Erdoğan esnaflar toplantısında yapıtğı açıklamada, “Merkez dün lütfetti. Merkez Bankası faiz konusunda yanlış yapıyor. Güya riskleri azaltmak için uyguladıkları faiz politikasının kendisi bir risk haline dönüşmüştür” diye konuştu. Erdoğan’ın bu konuşmayı yaptığı günün (25 Şubat) akşamında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan 2.5 saatlik ‘olağan’ bir görüşme yaptı. Reuters bu görüşmenin piyasada ‘istifa’ söylentilerine neden olduğunu yazdı. Başbakanlık kaynakları ise Babacan’ın istifa edeceği söylentilerini yalanladı, Davutoğlu ve Babacan’ın uluslararası yatırımlar konusunda konuştuklarını belirtti.

26 ŞUBAT

Haberin Devamı

Babacan ve Davutolğu’nun görüşmesinin ardından 26 Şubat günü sabah saatlerinde gerçekleştirilecek Merkez Bankası Meclis toplantısına Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı katılmadı. Başçı’nın önceden kendi programına göre belirlenen bir toplantıya katılmaması Ankara’da hareketlilik yarattı. Merkez Bankası ise yaptığı açıklamada Başçı’nın ‘sağlık durumundan dolayı’ toplantıya katılamadığını bildirdi.

27 ŞUBAT

Konuyla ilgili olarak Erdem Başçı ise sadece Hürriyet’ten Uğur Gürses’e konuştu. Başçı istifa dedikodularıyla ilgili cevabı Başbakanlık’ın verdiğini söyledi. Başçı Gürses’e sağlık durumu açısından rahatsız olduğunu bildirdi. Piyasalar ise Başçı ve Babacan’ın istifa söylentisini yalanlamalara rağmen ciddiye aldı. Güne 2.50’den başlayan dolar 2.5240’a kadar çıkarak tarihi rekorunu kırdı. Bunun üzerine Merkez Bankası sözcüsü Yücel Yazar A.A.’ya konuştu. Yazar Erdem Başçı’nın istifa söylentilerinin asılsız olduğunu Başçı’nın görevine devam edeceğini söyledi. Piyasalar ise önümüzdeki saatlerde yapılacak açıklamaları bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!