Türkiye'de büyük role hazırız

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede büyük role hazırız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2001 02:05

Avrupa Yatırım Bankası (AYB) Türkiye'de büyük rol oynamaya hazır olduğunu açıkladı. Bankanın başkan yardımcısı Ewald Nowotny, ‘‘Türkiye ve diğer Akdeniz ülkelerindenki yatırımları artırmak niyetindeyiz. Türkiye'de büyük rol oynamaya hazırız’’ dedi.

Avrupa İnsiyatif Konferansı'na katılmak için gittiği Trieste'de Reuters'e açıklama yapan Nowotny, ‘‘Kamu sektörüyle ve bölgede yatırım yapan özel sektör AB şirketleriyle birlikte çalışacağız. AB'ye üye ve aday ülkeler ile Güneydoğu Avrupa ülkelerine verdiğimiz krediyi yüzde 100 oranında artırmayı planlıyoruz. Ancak tabii olarak başlangıç noktası çok küçük. AB ülkelerinde ise kredi miktarını ekonomik büyüme paralelinde büyüteceğiz’’ diye konuştu.

Uluslararası Derecelendirme Şirketi Fitch Türkiye Genel Müdürü Ayşe Botan Berker, getiri yüksekliği ve Arjantin'in içinde bulunduğu durum yüzünden Türkiye'nin dış kredilerden pay alma şansının yüksek olduğunu bildirdi. Berker, Reuters'e yaptığı açıklamada, ‘‘Gelişen piyasalara yatırım yapan yatırımcılar bir ülkeden çıktıktan sonra birsüre yatırım yapmıyor. Ancak daha sonra yeniden yatırıma başlıyor. Bu noktada şu anda Türkiye avantajlı konuma geldi’’ dedi. Türkiye'nin rating grubunda çok kötü bir sıralamada yer aldığını belirten Berker, Papua Yeni Gine ya da Peru gibi ülkelerle aynı rating grubunda olduğumuzu ama yatırımcının Türkiye'yi bu ülkelerden daha iyi birkonumda gördüğünü anlattı.

Türkiye'nin tahvil ihracı ile de dış borçlanmada başarılı bir performans gösterdiğini vurgulayan Ayşe Botan Berker, ‘‘Hazine Türkiye'nin en başarılı kuruluşu. Borçlanmalara gelen talep dış piyasalarda Türkiye lehine gelişen durumların yanısıra Hazine'nin kurum olarak güvenilir ve başarılı olmasından da kaynaklanıyor’’ diye konuştu.

Enflasyon muhasebesine geçişin de kredi notunu etkilebilecek faktörler arasında bulunduğunu söyleyen Berker, ‘‘Çünkü şirketler için enflasyon muhasebesi çok önemli. Yatırımcılar şirketlerin gerçek bilançoları ortaya çıkmış olacak’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!