Türkiye'de bankacılık krize karşı dayanıklı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede bankacılık krize karşı dayanıklı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2008 12:52

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türk bankacılık sisteminin küresel mali krize karşı Türkiye'nin dayanıklılığını artırdığını söyledi.

Aksigorta ve The Geneva Association’ın ortaklaşa gerçekleştirdiği “İstanbul Uluslararası Sigortacılık Konferansı’na katılan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, küresel krizin Türkiye’ye etkileri hakkında değerlendirmeler yaptı.

Mehmet Şimşek konferanstaki konuşmasında, “Bankacılık sektörü, küresel kriz karşısında Türkiye’nin dayanıklılığını arttıran bir etken oldu. Türkiye’deki bankacılı sektörü, hem geçmişe hem de bazı ülkelere göre çok daha güçlü. Bu yıl da dahil olmak üzere karlılığın yüksek olduğu bankacılıkta, sermaye getirisi yüzde 25 civarında, sorunlu kredilerin toplam kredilere oranı ise yüzde 0.3-0.5 civarında” dedi.

Ülkenin 2001’de ekonomik açıdan şok yaşadığını ve o zaman alınan önlemlerle bu gün daha sağlıklı bir duruma gelindiğini vurgulayan Şimşek, Türkiye’de yüksek cari açığa rağmen, rezerv birikimine gidildiğini kaydetti. Geleceğe dair umutlu olduğunu ifade eden Devlet Bakanı Şimşek, ülkenin nüfusunun genç ağırlıklı olması nedeniyle de büyümeye elverişli bir yapısı olduğunu belirtti.

Global ekonomi anlamında zor bir dönemden geçildiğini ifade eden Şimşek, “Türkiye, bu duruma bağışık olamamakla birlikte, bazı ülkelere göre daha az kırılgan. Ülkede kriz nedeniyle iniş çıkışlar olabilir, ancak Türkiye’nin yapısı geçmişle kıyaslanamayacak derecede sağlam. Bu nedenle orta-uzun vadeli yatırımcı için Türkiye çok cazip. Bu temelleri güçlendirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Son sekiz ayda enerji reformu anlamında uygulamalar yaptıklarına da değinen Şimşek, “Enerjide fosil yapıdan uzaklaşma anlamında önemli adımlar attık. Dışa bağımlılığı azaltacak, kendi iç imkanlarımızı kullanacak yatırımlar yaptık. Bu sene enerji özelleştirmesinde de önemli adımlar attık. Ülkede iş ortamını da iyileştirme çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Meclisin yeni döneme başladığını hatırlatan Mehmet Şimşek, “Bu dönemde AB ile Türkiye’yi yakınlaştıracak düzenlemeler hazırlamaya devam edeceğiz” dedi.

“2007’DE ÇIKARILAN SİGORTACILIK YASASIYLA SEKTÖR DAHA REKABTÇİ OLDU”

Sigortacılık sektörü için önemli altyapı çalışmaları yaptıklarını kaydeden Mehmet Şimşek, “2007’de çıkardığımız Sigortacılık yasasıyla, sigortacılığın altyapısını uluslar arası normlara kavuşturduk. Böylece sektör, çok daha rekabetçi bir ortamda devam edecek” dedi. Şimşek konuşmasına şöyle devam etti:

“Beş yıl öncesine göre şoklara daha dayanıklıyız. Bu süre içinde sektörde prim üretimi 3 kat artarken, özkaynaklar 6 kat arttı. Altı yıl önce zayıf olan sigortacılık sektörünün yapısını güçlendirmek adına zayıf şirketler piyasadan çıkarıldı. 2006 yılında, sistemin hem içeriden hem dışarıdan denetlenebilmesi için sigortacılık denetim sistemini geliştirdik, erken uyarı sistemi geliştirdik. Tüm sektörlerde, tüketici memnuniyeti çok önemli olduğu için sigortacılıkta, tüketicin korunması anlamında da uygulamalar başlattık. Bu kapsamda yıl sonunda faal olacak olan Tahkim Sistemi oluşturuldu. Hayat dışı sigortalarda yeni ürünlerde hazine onayı uygulaması kaldırıldı. Bu adımların sektörü geliştirmeye yönelik çalışmalar olmasının yanı sıra makroekonomik istikrara da büyük katkısı var.”

“ZORUNLU DEPREM SİGORTASINI YAYGINLAŞTIRMAK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Mehmet Şimşek, sigortacılık sektöründeki gelişmeleri şöyle aktardı:

“Bireysel emeklilik fonları 6 milyar YTL’ye ulaşırken, hayat sigortaları birikimleri 4 milyar YTL’yi aştı. Bu sürede toplam 10 milyar YTL uzun vadeli fon sağlandı. Zorunlu deprem sigortası uygulamasıyla 90 milyar YTL’lik mal varlığı teminat altına alındı, ancak bu uygulamanın tamamen yaygınlaştığını söyleyemeyiz. Bunu geliştirmek için çalışmalara devam edeceğiz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!