Türkiye yeni yılı böyle karşıladı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye yeni yılı böyle karşıladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2011 13:17

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), yılbaşı ve öncesindeki güne denk gelen 30-31 Aralık 2010 döneminde, kredi kartları ile 750 milyon 392 bin 178 TL tutarında harcama yapıldığını açıkladı. BKM'nin verilerine göre, vatandaşların dışarıda eğlenmek yerine daha çok evde oturmayı tercih ederken ve alınan hediyelerinde geçtiğimiz yıllara göre daha ucuz olduğu ortaya çıktı. Restroran harcamalarının düştüğü 30-31 Aralık döneminde market harcamaları artarken, vatandaşların daha çok ev partilerine yöneldiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Yılbaşı hazırlıkları için yılın son iki gününde kredi kartı ile yapılan harcamaların tutarı, bir önceki haftanın aynı dönemi ile kıyaslandığında, yüzde 17 oranında bir artış olduğu takip edildi. Geçtiğimiz yılın aynı günleri ile kıyaslandığında ise bu yılbaşında yapılan harcama tutarının yüzde 12 düzeyinde arttığı gözledi.

Geçen seneye göre ciro artışı yüzde13, işlem adeti artışı yüzde 21 oldu. Pahalı hediyeler yerine, daha hesaplı, daha çok hediye almayı tercih ettik.
 
Bu sene yılbaşını kutlamak ve hediye almak için geçtiğimiz seneye göre çok daha fazla işlem yaptık ama harcama tutarımız bu oranda artmadı. Yılbaşı hazırlıklarının yapıldığı 30-31 Aralık 2010 tarihlerinde, kredi kartları ile yapılan harcama cirosundaki artış, %10’lar düzeyindeyken işlem adetlerindeki artışın %21 düzeyinde oldu. İşlem başına yaptığımız harcamanın azalması ise bu sene almak istediklerimizi hiç kısmadığımızı, hatta daha bol alışveriş yaptığımızı ancak daha hesaplı harcadığımızı gösterdi.
 
Restoran harcamaları düştü, market harcamaları yükseldi yılbaşının gözdesi ev partileri oldu.
 
Bu sene gerçekleşen yılbaşı kutlamalarında ev partileri öne çıkınca, marketlerde yapılan alışverişlerde geçtiğimiz yıla oranla ciddi bir artış yaşandı. Yılbaşı hediye alımında ise, alışveriş merkezleri doldu taştı. Kredi kartları ile yapılan harcamaların yüzde 16 ‘sı market ve alışveriş merkezlerinde yapıldı.
 
Son gün kredi kartlarımız ile yapılan harcamaların işlem adetleri, yılbaşı hediye ve market alışverişlerimizin çoğunu son ana bıraktığımızı gösterdi. Yılbaşı harcamalarının en çok yoğunlaştığı tarih olan 31 Aralık Cuma günü kredi ve banka kartlarımız ile toplam 5 milyon 479 bin 711 adet işlem yaptık.

Haberin Devamı

Yılbaşı piyango biletlerinin de satılması sayesinde market harcamaları tavan yaptı.
 
Bu yılbaşında en çok harcama yapılan sektörlerin arasında market ve alışveriş merkezleri başı çekti. Marketlerde yapılan harcamaları artıran önemli bir diğer faktör ise yılbaşı biletleri oldu. Yılbaşı ikramiyesi için bilet almaya fırsat bulamayanlar biletini alışveriş yaptığı marketlerden kredi kartı ile aldı.
 
Yurtdışında 31 Aralık günü yaptığımız harcamalar 1 Ocak 2011’de yaptığımız harcamaların iki katını buldu. Yılbaşı öncesi hazırlıkları kapsayan 28,29,30 ve 31 aralıkta yurtdışında kartlarımız ile yaptığımız harcamaların cirosu 40 milyon TL'ye ulaştı.
 
Yurtdışında gidenler ABD, İngiltere ve Fransa’nın yanı sıra Avrupa’nın kayak merkezi İsviçre’yi tercih ettiler.
 
Bu sene yılbaşı tatilinin hafta sonuna denk gelmesi yurt dışında kutlama yapmak isteyenler için de fırsat oldu. Her sene bayram ve yılbaşı tatillerinin değişmez adresi olan Londra, New York ve Paris’e bu sene rakip olarak İsviçre geldi. Karların altında kalan Avrupa'ya gidenler, kayak yapmak için İsviçre'yi seçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!