Türkiye Varlık Fonu'nun yeni yönetimi belirlendi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Varlık Fonunun yeni yönetimi belirlendi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2018 13:23

Türkiye Varlık Fonu (TVF) yönetim yapısında yapılan değişiklikle Yönetim Kurulu Başkanı Cumhurbaşkanı olarak belirlenirken Başkan Vekili Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak oldu.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK bir yıl önce Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan görevinden alınmıştı. Görevden alınmasına gerekçe olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hedeflenen sürecin olmadığını söylemişti.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararlarına göre TVF'nin genel müdürlüğüne ise daha önce varlık fonu yönetiminde uluslararası tecrübeye sahip Zafer Sönmez getirildi.

Karar kapsamında TVF AŞ Yönetim Kurulu üyeleri ise Salim Arda Ermut, Hüseyin Aydın, Rifat Hisarcıklıoğlu, Erişah Arıcan, Fuat Tosyalı ve Zafer Sönmez'den oluşuyor.

Kariyerine İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra 1997'de İnterbank'ta başlayan Sönmez 1974 doğumlu. Malezya'nın varlık fonu Khazanah Nasional Berhad’da Türkiye, Orta Doğu ve Orta Asya’daki yatırımlardan sorumlu Kıdemli Müdür olarak çalışan Sönmez, fonun Türkiye ofisini de kuruluşunda da görev aldı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkı sağlamak, uluslararası kurumsal yatırımcıların ilgisini çekmek ve büyük projelere kaynak yaratmak amacıyla 2016 yılı Ağustos ayında kurulan TVF'ye çeşitli banka ve şirketlerdeki kamu hisseleri, bazı KİT'ler ile at yarışları ve şans oyunlarına dair lisanslar 49 yıllığına devredilmişti. Yaklaşık bir yıl önce ise dönemin başkanı Mehmet Bostan'ın görevden alınmıştı.

TVF'ye devredilen şirketler arasında Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul, Türksat ve Türk Telekom'un sermayelerinde bulunan Hazine hisselerinin yanı sıra THY ve Halkbank'taki Özelleştirme İdaresi hisseleri bulunuyor.

Fonun yaklaşık 200 milyar dolarlık aktif büyüklüğü, 40 milyar dolarlık da varlık değeri bulunuyor.

TVF'nin kuruluşu için 2016 Ağustos ayında TBMM'de kabul edilen yasada fon için Türkiye'nin ekonomik büyümesine gelecek 10 yılda yıllık yüzde 1.5 ilave katkı sağlaması hedefi yer almıştı. Ancak bugüne kadar TVF aktif olarak hayata tam olarak geçmedi ve piyasalarda herhangi bir işlem de yapmadı.

BAKMADAN GEÇME!