Türkiye, uluslararası markaların üretim üssü

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, uluslararası markaların üretim üssü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye artık dünyaca ünlü markaların üretim üssü haline geldi. 1980'li yıllarda ellerinde bavul ile Avrupa'yı kapı kapı dolaşıp ihracat pazarı arayan Türk hazır giyimcileri bugün dünyaca ünlü markaları üretmenin yanı sıra, kendi markalarıyla da Avrupalı rakipleri ile boy ölçüşüyor. Yabancı markaların Türkiye'de üretimi seçmesinin başlıca nedeni olarak, Avrupa'ya olan yakınlık ve zamanında teslimat yapılabilmesi gösteriliyor. Katma değeri yüksek ürün çizgisini yakalayan Türk işadamları üretimlerini artık Anadolu'ya kaydırıyorlar. Bundan sonra sırada İstanbul'un Türk markalarının Avrupa'ya açıldığı bir moda merkezi olması var.

TEMSİLCİLİKTEN ÜRETİME

7-8 yıl önce distribütörlükle işe başlayan Taha Tekstil bugün LC. Waikiki'nin sahibi oldu. Yine bir Avustralya markası olan Quksilver'ın Türkiye'deki lisansörü 1991 yılından beri Palimar Spor Giyim. Palimarın lisans bölgesi, Bağımsız Devletler Topluluğu'nun tümü, Ortadoğunun tamamı ve beş tane Doğu Avrupa ülkesi. Nergis Holding'e bağlı Yeşim Tekstil ise dünya markaları arasında yer alan Schlafgut çarşaf ve nevresimlerini Türkiye'de üretiyor. Yeşim Tekstil ayrıca ünlü markalara iç çamaşırı üretimi de yapıyor. Mark and Spencer, Reebok, Sergio Tachini, JC Penney, Victoria Secret, Tommy Hillfiger, Fruit of the Loom, Royal, Timberland ve Zara'nın ürünlerini üretiyor. Yeşim Tekstil ayrıca geçtiğimiz günlerde, Almanya'daki tekstil pazarının yüzde 20'sini elinde tutan Matheis firmasıyla birlikte, Gabriela Sabatini ürünlerinin lisans hakkını aldı. Yeşim Tekstil, artık eski tenis şampiyonu Gabriela Sabatini için de nevresim ve çarşaf üretecek.

Dünyanın sayılı jean markaları arasında yer alan Levi's, Lee ve Lee Cooper da Türkiye'de üretim yapıyor. Lee Cooper'ı Türkiye'de 12 yıldır Koniteks üretiyor. Türkiye'de üretilen Lee Cooper markalı jeanler, Gürcistan, Kazakistan ve Rusya'ya ihrac ediliyor. Levi's Türkiye ise 1998 yılından beri Çorlu'daki fabrikasında üretim yapıyor. Bu fabrikada üretilen ürünlerin yarısı Türkiye'den Avrupa ülkelerine ihrac ediliyor.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği eski Başkanı Osman Benzeş'in sahibi olduğu APS Tekstil ise, Banana Republic, J. Crew, Esprit, Replay, Aigle, Jacqueline Riu, Peek&Cloppenburg markalarını Türkiye'de üretiyor. Bisse gömleklerinin üreticisi Kefeli Grubu da Danimarkalı Red Green gömleklerini artık Türkiye'de üretecek. Aynı zamanda Kefeli Grubu Red Green gömleklerinin Türkiye temsilciliğini de aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!