Türkiye otomotivde 30 yıl önceki Japonya gibi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye otomotivde 30 yıl önceki Japonya gibi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2004 02:07

Hafifi ticari araç ve binek otomobil olarak yıl başında 450 bin civarında öngörülen pazardaki hızlı büyüme, otomotiv firmaları için adeta doping yaptı.

Birçok firma, pazardaki artışa paralel olarak yeni yatırımlara yönelmeye başlayıp, pazar tahminlerini revize etme gereği hissederken, ortak görüş, otomotiv sektörünün yıldızının giderek parladığı yönünde.

Honda Türkiye A.Ş. Genel Müdürü Katsumi Sawai, Türkiye’de şu anda 500 bin adetlik pazardan bahsedildiğini, ancak tahmininin, bu rakamın kısa sürede daha da artacağı ve sürekli 800 bin adet seviyelerinde seyredeceği yönünde olduğunu kaydetti.

Honda olarak, yatırım planlarını satış rakamlarına göre yapmadıklarını ve konuyu daha temelden ele aldıklarını anlatan Sawai, ’Türkiye’deki potansiyel, nüfusun 70 milyona yakın olması, daha ilerde büyük bir pazar içinde yer alacak olması gibi etkenleri düşünerek yatırım planlarımızı oluşturuyoruz’ diye konuştu.

‘Türkiye’nin durumu, Japonya’nın bundan 30 yıl önceki durumuna benziyor’ diyen Sawai, şunları söyledi:

‘Diğer markalar, ihracata dayalı yatırım yapıyor. Fakat, Honda’da buna daha farklı bir açıyla bakılıyor. Yani biz, yurtiçi pazara bakıyoruz. Yurtiçi pazara ağırlık vererek, ona göre yatırım programımızı oluşturuyoruz. Zaman içinde göreceksiniz, Honda da büyük yatırım yapıp, kapasitesini artıracaktır.’

Hyundai Assan Genel Müdürü Kurthan Tarakçıoğlu, çok kötü günler ve kriz dönemlerinin ardından, 2004 yılının hızlı başladığını söyledi.

‘Fırtına gibi gelişen bir sene geçiriyoruz’ diyen Tarakçıoğlu, şöyle konuştu:

‘2003 yılı, zaten bunun sinyallerini vermişti. Tüm otomotivciler olarak, üst üste pazar tahminlerini revize ediyoruz. Hiçbirimizin beklemediği sürpriz bir sene olacak. Yaklaşık 750 bin civarında hafif ticari araç ve binek otomobil satışı olacağını öngörüyoruz. Hyundai olarak da, bundan 75-80 bin adetlik pay almayı öngörüyoruz. Hedefimiz bu. Buna göre hazırlık yapıyoruz.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!