Türkiye OECD'nin en ucuz üçüncü ülkesi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye OECDnin en ucuz üçüncü ülkesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2005 09:46

Türkiye 2005 yılına da özellikle turistler açısından diğer ülkelere göre avantajlı fiyat yapısını koruyarak girdi. Fiyat düzeyi karşılaştırmasında Türkiye Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'dan sonra OECD’nin en ucuz üçüncü ülkesi oldu.

Haberin Devamı

OECD’nin üye ülkeler arasında yaptığı tüketici fiyatlarına ilişkin karşılaştırmaya göre, Aralık 2004 itibariyle Almanya’da 193 euroya satın alınabilecek bir mal ve hizmet sepeti için Türkiye’de 100 euro ödemek yeterli bulunuyor. Aynı şekilde İngiltere’de 186 sterline alınabilecek bir mal ve hizmet sepeti ise Türkiye’de 100 sterlinlik bir ödemeyle alınabiliyor.

Türkiye’de 100 İsviçre Frangı’na alınabilecek mal ve hizmet sepeti için, OECD’nin fiyat seviyesi en yüksek ülkelerinden biri olan bilinen İsviçre’de 248 farank ödemek gerekiyor. ABD’de 153 dolar ödenerek alınabilecek bir sepet mal ve hizmetin Türkiye’deki fiyatı da 100 dolar olarak hesaplanıyor.

Haberin Devamı

Fiyat seviyesi Türkiye’den daha düşük olan Çek Cumhuriyeti’nde 98, Slovakya’da 99 olan fiyat seviyesi Türkiye’de 100’e çıkıyor.

OECD’de ortalama 100 olan fiyat düzeyi satınalma gücü paritesine göre Türkiye’de 54 düzeyinde seyrediyor.

KENDİ HALKINA PAHALI YABANCIYA UCUZ

Türkiye’nin diğer OECD ülkelerine göre daha düşük bir fiyat seviyesine sahip olması özellikle turizm sektörü açısından önemli bir avantaj oluşturuyor. Akdeniz bölgesinde rakibi olan İspanya, İtalya, Yunanistan, Fransa gibi ülkelere göre daha düşük bir fiyat seviyesine sahip olması, hem bu ülkelerin hem de dünyanın en fazla turist gönderen ülkeleri olan Almanya, ABD, Japonya, İngiltere gibi ülkelerin vatandaşlarının Türkiye’de daha ucuza tatil yapmalarına olanak sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!